четвер, 28 жовтня 2010 02:03

Годинник стріляє скляними кулями

На пл. Свободи у чеському місті Брно почав працювати гранітний годинник у формі гільзи. Механізм за 500 тис. євро встановили на постаменті заввишки 6 м. Об 11.00 годинник б'є 12 разів. У цей час з отвору гільзи вискакує скляна куля. Туристи наввипередки ловлять її. Інколи вона падає назад у годинник.

— Коли гід привів нашу групу до годинника-гільзи за чверть одинадцяту, там уже зібралися з півсотні інших туристів, — розповідає киянин 32-річний Іван Воронцов. — Я навіть не помітив, коли вискочила скляна куля. Її схопив дуже високий англієць. Друзі голосно його вітали. Нам порадили прийти наступного дня.

Екскурсовод Івана розповів легенду, що лише скляною кулею можна було вбити шведського короля генерала Торстенсона. Він напав на місто 1645 року. Оголосив, що захопить територію до опівдня або відступить. Коли жителі Брно готові були здатися, чернець з міського монастиря почав бити у дзвони на годину раніше. Шведи виконали обіцянку й лишили Брно. У пам'ять про ці події також дзвонить годинник у костелі Петра і Павла.

Зараз ви читаєте новину «Годинник стріляє скляними кулями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі