четвер, 05 лютого 2009 19:06

Єдиний в Україні музей болгар діє на Полтавщині

Село Мала Перещепина Новосанжарського району Полтавщини розташоване за півкілометра від річки Тагамлик, за годину їзди від обласного центру. Сюди на національні свята щороку з"їжджаються українські болгари. У селі є могила Кубрата — князя Великої Булгарії. Він у 600–668 роках заснував Велику Булгарію. Це частина територій сучасної України та Росії.

У Малій Перещепині діє єдиний в Україні музей болгар. Його створили недавно. Місцева влада виділила приміщення, яке колись належало лісництву, і охороняє експонати, привезені сюди головою Собору болгар Миколою Габерем, 65 років.

Він зустрічає мікроавтобус із болгарським істориком Венцеславом Відінським, 65 років. Вітряно, під ногами каша зі снігу й багнюки. За парканами місцеві селяни — жінки і діти з Малої Перещепини. Їм цікаво подивитися на приїжджих. Хлопці тримають велосипеди і лузають насіння. Жінки покрикують на собак, закритих на подвір"ях.

Історик із Болгарії погано розмовляє російською, української не знає.

— У Малій Перещепині 1912 року було знайдено найбільший скарб у Східній Європі, — каже Відінський, а Микола Габер перекладає. — 8-річний пастушок пас кіз і провалився в глибоку діру, яка виявилася давньою могилою. Він знайшов у ній велику скриню, оббиту золотом. Там було 25 кілограмів золота і 50 — срібла.

Українці походять від протобулгар, а не від варягів

Учені вважають, що на місці знайдення скарбу було поховання найвідомішого володаря Великої Булгарії кана Кубрата. Він після перемоги над персами на Кавказі захопив золото та срібло перських правителів. Тут стояла його літня столиця Балтавар. За однією з версій, від неї походить назва Полтави. Зимова столиця Кубрата була за Донецьком, у Фанагорії, яку давні греки вважали головним містом амазонок. Нині там проводять розкопки.

Селян, які розтягли золоті вироби 1912-го, полтавська жандармерія примусила віддати все. Ходили по хатах з обшуками. Конфісковані скарби вивезли до Санкт-Петербурга, тодішньої столиці імперії. Усе зберігається в запасниках Ермітажу.

Серед скарбів були — золоті ритон, прикраси, посох, залізний меч із золотими піхвами, майже не пошкоджений часом, золоті та срібні пояси, гривні, сім браслетів і сім каблучок зі вставками з аметистів, сапфірів, гранатів, гірського кришталю.

Серед місцевих жителів болгар немає. У селі проживає приблизно 3 тис. людей. Згідно з переписом населення 1913 року, після Першої світової війни було 4500.

Усі помешкання в селі одноповерхові. Возів більше, ніж машин. У село веде дорога, кладена старою бруківкою. Вона закінчується там, де було знайдено скарб.

Неподалік у лісі — чорна плита заввишки десь із 1,5 м. На ній вирізано символ Кубрата, схожий на тризуб. Біля неї покладено чимало квітів.

Пастуху Антонові Верещенку, який знайшов скарб, цієї зими мало б виповнитися 104 роки. Він помер три роки тому. Його правнук, тракторист 24-річний Іван Верещенко, веде нас на могилу Кубрата. Розповідає про прадіда, який усе життя прожив у селі, нікуди не виїжджав, пережив дві війни і Голодомор. Працював у колгоспі різноробом. Був відомим старожилом району.

— Ми вважаємо, що українці походять від протобулгар, а не від варягів, — каже Микола Габер. — Ця теорія є офіційною в Болгарії. У Російській імперії, а потім у СРСР її було заборонено.

— Болгарські ідоли ідентичні з Перуном,  Ярилом та іншими богами, — розповідає Венцеслав Відінський у музеї, показуючи на малюнки з давньоболгарської міфології, повішані на стіни і розкладені за склом на стелажах. — Українську калину на сході ототожнювали з вогняною трійцею: сонцем, місяцем і зірками. Тому її назва від давньої назви сонця — "коло". Це підтверджує, що українці походять від давніх булгар, а з росіянами навіть не родичі.

Як дістатися

До Малої Перещепини ходить потяг Харків–Одеса. На нього можна сісти в Полтаві о 18.00. Прибуває він на місце о 18.58. Також можна дістатися всіма електричками, які йдуть із Полтави до Кременчука, або маршрутками Полтава–Новосанжари. Ночувати краще в готелі в Новосанжарах або в Полтаві.

Зараз ви читаєте новину «Єдиний в Україні музей болгар діє на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі