четвер, 29 травня 2008 19:41

1350-річний дуб ледве охоплюють п"ятеро людей

  Валентина Рудниченко з села Березове Рокитнівського району Рівненщини біля найстарішого дуба в Україні. Дерево росте поблизу жіночого монастиря Іверської Ікони Божої Матері
Валентина Рудниченко з села Березове Рокитнівського району Рівненщини біля найстарішого дуба в Україні. Дерево росте поблизу жіночого монастиря Іверської Ікони Божої Матері

Найстаріше дерево України росте в урочищі Юзефін Рокитнівського району на півночі Рівненщини. Це 1350-річний дуб-велетень, який за поважний вік називають "деревом князя Ігоря". Стовбур ледве обхоплюють п"ятеро людей.

Дуб стоїть у лісі між селищами Глинне та Березове. Щоб побачити його, треба виїхати з райцентру в напрямку сіл Вежиця, Переходичі або Дроздинь. Автобуси ходять кожні дві-три години. Найближча зупинка до дуба — на 40-му км від Рокитного, біля жіночого монастиря Іверської Ікони Божої Матері. Квиток із райцентру до монастиря коштує 8 грн. Якщо їхати з Рівного — 22-23 грн.

Лісівники огородили дуб парканом із табличкою.

— Це — благодатне місце. Тут душа очищається, а дерева живить Божа Сила, — вважає матушка Ніколая, 31 рік. — Тому дуб стільки часу росте і нічого йому не робиться. Інколи воджу до нього паломників і туристів.

Жіночий монастир в урочищі відкрили 11 років тому. Кажуть, у Середньовіччі над цим місцем в небі з"явився православний хрест. Селяни бачили над дубом золоту печатку і якісь букви, але не змогли їх прочитати.

Дерево має в обхваті 8,5 м. Неподалік ростуть трохи тонші дуби, віком по 500-600 років.

— Улітку він ще зеленіє. Але сили вже не ті, — шкодує 42-річний Петро Варчук з села Глинне. — Старе дупло довелось цементувати, щоб не трухлявіло. А місця, куди б"є блискавка, замазуємо глиною.

Найстаріше дерево занесене до Книги рекордів України. У висоту воно сягає 20 м.  Кілька років тому дуб ледве не загинув. Група туристів розпалила багаття біля самих коренів. Лісівники вчасно побачили вогонь.

Поліщуки кладуть дубове листя в ліжко до немовлят

Матушка Ніколая розповідає, що два роки тому над районом пройшов сильний буревій. У сусідніх селах позривало черепицю з дахів, позносило хліви, туалети. А обитель і ліс не зачепило.

— Монастирські молитви захищають усе в радіусі 40 кілометрів, — запевняє черниця. — У нас теж буває негода, але не така сильна. Дерева стогнуть, проте не ламаються.

Ані вовки, ані кабани в урочищі не з"являються. Люди вірять, що це місце оберігає Божа Матір.

— Її образ бачили кілька віків тому, а потім перед війною. Богородицю оточувало сяйво, вона простерла руки над лісом, — розповідає 48річна Валентина Рудниченко з села Березове. — Після цього образ зник, а благодать зосталась.

Жінка приїхала в монастир по освячену просвиру і свічки. Каже, в 1960-ті роки навколо дуба стояла пилорама, їдальня для робітників і кілька хат. Неподалік був продуктовий магазин.

— Малою бігала туди за цукерками, — згадує Валентина. — А потім пилораму закрили, хати і магазин зруйнували. Лише в 1997-му в лісі поставили два вагончики. Привезли кількох черниць і стали будувати церкву.

У давні часи в цих краях збирали данину дружинники князя Ігоря, який правив у X cт. У 1860–1870-х ліси вирубували польські та німецькі колоністи. Дуба не зачепили. Нині туристи стають навколо дерева й беруться за руки.

— Дуб — енергетично найсильніше дерево, — навчає Рудниченко. — Чим старіший, тим більше лікує.

Поліщуки досі кладуть дубове листя в ліжко до немовлят. Кажуть, діти виростають здоровими та міцними.

У дубі зробили дверцята

Найстарішим дубом у світі називають Стелмужський. Він росте в селі Стелмуже Зарасайського району Литви. Дерево посадили понад 1500 років тому. Воно має 23 м у висоту та 13,5 у діаметрі. Коли дуб почав засихати, вчені розрізали деревину і вичистили з неї гниль. Аби довше простояв, кору та середину обробили консервантами, а дупло забили бляхою. Потім у стовбурі зробили дверцята, щоб лісівники стежили за здоров"ям дерева. Вони розташовані за 4 м від землі.

Зараз ви читаєте новину «1350-річний дуб ледве охоплюють п"ятеро людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі