пʼятниця, 30 травня 2008 15:05
Вікторія Стах
Вікторія Стах
Вікторія Стах

Нерозгадана таємниця

 

Коли була маленька, по сусідству з помешканням моїх батьків жило молоде подружжя чарівників. Мабуть, схожі люди оточували в дитинстві письменницю Джоан Роулінг.

Оце задрімала посеред дня і наснилися мені колишні сусіди. Якби Роулінг народилася на покоління раніше і в моєму дитинстві теж існувала історія про Поттера, я б ні на мить не сумнівалася, що мої сусіди — замасковані Гаррі й Герміона. Та для мене вони залишись Аркадієм та Лідою.

Дядьо Аркаша був із ортодоксальної гебрейської родини. А тьотя Ліда казала, що вона просто киянка. Батьки заборонили їм одружуватися, та вони не послухали і винайняли частину хатки на Татарці.

Аркаша возив мене по Татарці на санчатах

Взимку, коли тато працював у вечірню зміну, Аркаша возив мене по Татарці на санчатах. А Лідка кликала маму до себе в гості. У них було багацько цікавезних речей. Якось тьотя Ліда показала мені свій шрам від апендициту. Та найбільше мене вразило, коли під час затяжного дощу вона погукала нас із мамою, і ледь прочинивши в кімнату двері, показала на дядю Аркашу. Той перебував у дивній колінно-ліктевій позі на ліжку. Сусідка таємничо прошепотіла:

— Це в них у такий спосіб дощ проганяють.

Досі не знаю, пожартувала Ліда, чи такий звичай насправді існує. Хоч скільки цікавилась про це в етнографів та релігієзнавців, з мене лише сміялися.

А минулого тижня до Києва приїхав молодий письменник з Ізраїлю, як дві краплі схожий на дядю Аркашу. Але зустрітися сам-на-сам з ним не вдалося. А питати таке при свідках, правду казала Ліда чи пожартувала, посоромилася. Таємниця, яка мучить мене більше 30 років, залишилася нерозгаданою. Вже навіть сниться.

Зараз ви читаєте новину «Нерозгадана таємниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі