пʼятниця, 14 грудня 2007 15:00
Вікторія Стах
Вікторія Стах
Вікторія Стах

Язиката я

 

У дитинстві казали, що я — язиката.

Коли взимку опинялась у селі, найпершою спокусою для мого язика була металева клямка на дверях. Формою вона нагадувала язик, і мене тягнуло до неї прикластися. Добряче отримувала за це від діда. Тому, коли потайки й прикладалася до замерзлої клямки, то дуже обережно, так, щоб наші з нею язики не возз"єдналися навіки. Потім, ретельно приховуючи біль, насолоджувалася дивним металевим смаком у роті.

У теплу пору року клямка втрачала привабливість і мій язик переходив до стін. За лад у хаті відповідала тьотя Тофіля. Робила вона це фанатично. Стіни білила крейдою так часто, що з кожним роком кімнати начебто зменшувалися. Шар білосніжної крейди був тлустий і теж приваблював мого язика. Я прикладалася до стіни, чекала, а потім різко відходила, зриваючи язиком чималий шмат крейди. Було дуже смачно. Мене сварили, я захищалася. Зрештою старші махали рукою, бо перебалакати однак не могли. Але погрожували, що я, коли виросту, буду схожа на двох наших язикатих сусідок.

Жінки повернулися одна до одної спинами і задерли спідниці

Якось ті сусідки зчепилися на вулиці. Усі повиходили подивитися й послухати. Жінкам швидко забракло слів, вони повернулися одна до одної спинами і синхронно задерли спідниці.

— Тю. Та вони ж двох слів зв"язати не можуть, а ви кажете: язикаті! — хмикнула я родичам і пішла гортати підшивку журналу "Перець" за 1975 рік.

Класична сценка з життя українського села так мене вразила, що я залишила в спокої стіни та клямки і взялася за читання. Дуже не хотілося через брак слів опинитися колись на місці сусідок.

Зараз ви читаєте новину «Язиката я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі