четвер, 05 липня 2007 18:18

Житник жив разом із Гашеком

Автор: фото: :Євген КОЛЕСНИК
  У Києві Олексій Житник їздить на ”мерседесі” брата
У Києві Олексій Житник їздить на ”мерседесі” брата

Олексій Житник, 34 роки, виступає у північноамериканській хокейній лізі НХЛ 15 років. Грав в одних командах з Вейном Ґретцьки та Домініком Гашеком. За останній сезон змінив три клуби. З "Нью-Йорк Айлендерс" переїхав до "Філадельфії", а в наприкінці лютого перейшов до "Атланти".

Відпочиває Житник у рідному Києві. Прибув із дружиною та двома дітьми у середині червня і повернеться до США наприкінці липня. Їздив до Одеси відпочивати, часто буває на дачі під Києвом. Розмовляємо російською у сріблястому "мерседесі" старшого брата Житника.

Регулярна зміна клубів нервувала?

— У НХЛ до цього треба бути готовим. Погано тільки, що від сім"ї відірваний. Вона мешкає у Нью-Йорку, діти там до школи ходять. Маю власний будинок. До Манхеттена 20 хвилин їхати.

Два роки тому у НХЛ дещо змінили правила — скоротили розмір воротарських щитків, бічних ліній. Як вам "новий хокей"?

— Мені, захисникові, незручно. Будь-який контакт може каратися вилученням, змінилася тактика, стратегія. Але за останній рік призвичаївся.

Зараз у НХЛ немає явних фаворитів

Уперше в історії Кубок Стенлі здобув "Анахайм". Це збіг обставин чи закономірність?

— І те, й інше. Зараз у НХЛ немає явних фаворитів, якими раніше були "Детройт", "Нью-Джерсі". Навіть роль "зірок" у НХЛ зменшується — вони важливі, але перемагають зараз завдяки жорсткій, командній грі. Той же "Анахайм" у нападі мав тільки одну величину — фінна Теему Селянне. Провідна роль голкіпера — класний воротар може щонайменше витягти посередній клуб у фінал Кубка Стенлі.

"Атланта" вперше в історії вийшла до плей-офф. Преміальні гравці отримали?

— У нас немає преміальних. Ти підписуєш контракт і далі працюєш на власників клубу.

Чому ви не грали за збірну Росії на останньому чемпіонаті світу?

— Не хотів у квітні летіти через океан. І так достатньо часу в сезоні мешкав у готелях. Завчасу сказав про це генеральному менеджеру збірної Росії Сергію Немчінову. Чемпінат світу навіть по телевізору не дивився — мої телеканали його не приймали. Але від подальших виступів за росіян не відмовляюся. На тій же Олімпіаді-2010.

Невиграш росіянами домашнього чемпіонату світу здивував?

— Абсолютно — ні. Коли канадці почали тихою сапою, зрозумів: вони акліматизуються, додадуть і виграють турнір. У Росії ж не було стабільного воротаря. Забивати треба було фіннам у півфіналі: навіть якби справа дійшла до буллітів, гості мали більше шансів.

Збірна України вперше за 9 років вилетіла з еліти. Як зреагували на цю новину?

— Тим, хто стільки часу тримав країну, де на хокей владі наплювати, серед найсильніших, — треба пам"ятник поставити. Вилетіли закономірно. Гадаю, якщо в Україні створять нормальну базову клубну команду, то наступного року "синьо-жовті" виграють турнір групи "В" в Японії і повернуться до найсильнішого дивізіону.

Ви можете повернутися до російської суперліги?

— Навряд. Усе може бути, але закінчити кар"єру планую в НХЛ. 2005-го виступав за Казань під час локауту навіть не через гроші — просто форму не хотів втрачати.

У "Баффало" ви грали з чеським воротарем Домініком Гашеком. Домінатору — 42, а "Детройт" пропонує йому новий контракт. Як Гашекові вдається тримати себе на найвищому рівні стільки років?

— Нічого зайвого собі не дозволяє, на тренуваннях повна концентрація. Домінік, як і всі воротарі, трохи замкнений у собі. Знаю це достеменно: на виїзних матчах ділив з Гашеком готельний номер.

1972, 10 жовтня — Олексій Житник народився у Києві
1989 — дебютував у "Соколі"
1991 — перейшов до московського ЦСКА
1992 — став чемпіоном Олімпіади, дебютував у НХЛ
1998 — віце-чемпіон Олімпіади у складі збірної Росії
2004 — гравець російського "Ак Барсу"
2005 — гравець "Нью-Йорк Айлендерс"
2006 — обміняний у "Філадельфію Флайерс"
2007, лютий — став гравцем "Атланти Трешерс"
Заслужений майстер спорту. Одружений, має двоє дітей.

Зараз ви читаєте новину «Житник жив разом із Гашеком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі