середа, 03 жовтня 2007 15:47

Житник пообіцяв привезти до Києва Кубок Стенлі

На минулих вихідних стартував 90-й чемпіонат Північноамериканської національної хокейної ліги (НХЛ). Учетверте в історії ліги стартові матчі пройшли за межами Америки. 1997-го, 1998-го та 2000 років сезон відкривався у Токіо, а в суботу чинний володар Кубка Стенлі "Анагайм Дакс" зіграв із "Лос-Анджелес Кінґс" у Лондоні. Команди обмінялися перемогами з однаковим рахунком — 4:1. Сьогодні вночі хокейний сезон відкрився в Америці.

У нинішньому сезоні в НХЛ виступають троє українців. Нападник Руслан Федотенко, 28 років, у міжсезоння змінив "Тампу Бей Лайтінґс" на "Нью-Йорк Айлендерс". 34-річний захисник Олексій Житник свій 16-й сезон у НХЛ почне в "Атланті Трешерс". Форвард Олексій Понікаровський, 27 років, продовжив свою угоду з "Торонто Мейпл Лівз". Команди, за які виступають наші співвітчизники, фаворитами в боротьбі за Кубок Стенлі не розглядаються. Якщо "Торонто" й "Атланта" ще претендують на вихід до плей-офф, то шанси "Айлендерс" взяти участь в іграх на виліт невеликі. Головними претендентами на трофей називають "Анагайм", "Детройт Ред Уїнґс", "Оттаву Сенаторс" та "Сан-Хосе Шаркс".

Проте Понікаровський шанси свого "Торонто" оцінює оптимістично.

— У нас зіграна команда, — каже він "ГПУ". — У регулярному чемпіонаті головне — вийти до плей-офф, а там і за Кубок Стенлі поборемося.

Житник пообіцяв у разі виграшу Кубка Стенлі привезти нагороду до рідного Києва.

— В "Атланти" непоганий склад — поєднання досвідчених та молодих хокеїстів, — вважає він. — Думаю, тут я можу реалізувати свою мрію — взяти Кубок Стенлі.

Подейкують, Федотенко нещодавно прийняв американське громадянство. Проблем із цим у нього не виникло, адже уродженець Києва одружений з американкою.

Тепер жоден із наших повпредів у НХЛ не зможе виступити за збірну України. Житник уже 15 років виступає за Росію, Понікаровський кілька місяців тому прийняв канадське громадянство. При цьому він не відмовляється від виступів за збірну, у якій грав лише на одному турнірі — Олімпіаді-2002.

— Дмитро Христич був громадянином США й виступав за Україну на трьох чемпіонатах світу. Чому мені мають заборонити? — міркує Понікаровський.

У березні збірна України виступатиме на чемпіонаті світу в класі "В" і намагатиметься повернутися до еліти світового хокею. Понікаровський на цьому турнірі точно не допоможе: у НХЛ закінчуватиметься регулярний чемпіонат.

Зараз ви читаєте новину «Житник пообіцяв привезти до Києва Кубок Стенлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі