четвер, 15 травня 2008 15:20

"Зеніт" виграв Кубок УЄФА

Автор: фото: REUTERS/Michael Dalder
  Анатолій Тимощук із Кубком УЄФА
Анатолій Тимощук із Кубком УЄФА

Володарем Кубка УЄФА 2007/08 став пітерський "Зеніт". У фінальному матчі турніру підопічні Діка Адвокаата перемогли шотландський "Рейнджерс" — 2:0. Клуб із Росії вдруге здобуває європейський трофей — три роки тому Кубок УЄФА виграв московський ЦСКА.

2005 року на шляху до фіналу ЦСКА подолав португальську "Бенфіку", сербський "Партизан", французький "Осер", напіврезервний склад італійської "Парми" і португальський "Спортінґ". "Зеніт" у плей-офф подолав іспанський "Вільярреал", французький "Марсель", німецькі "Баєр" та "Баварію" і "Рейнджерс".

— Шлях "Зеніту" був більш складним — тут сумніву немає, — розповідає "ГПУ" колишній футболіст "Зеніту" та "Рейнджерс" Олег Саленко, 38 років. — Відповідно — пітерці змушені були на початку сезону пожертвувати чемпіонатом Росії, чого ЦСКА свого часу не робив. Це зрозуміло. По-перше, у "Зеніту" і так не дуже довга лава запасних, щоб однаково успішно грати на два фронти. По-друге, команду постійно "косили" травми — не грає ключовий захисник Ломбертс. По ходу плей-офф Кубка УЄФА вистачало і дискваліфікованих футболістів. По-третє, звання чемпіона Росії "Зеніт" уже здобув, і це, враховуючи фінансові тили клубу, нікого не здивувало. Інша річ — показати себе в Європі. Насамперед, для Діка Адвокаата, який схожого успіху в клубній кар"єрі ще не досягав.

"Зеніт" міг би й не пробитися до плей-офф Кубка УЄФА. Перед останнім туром групового турніру його доля залежала від результату матчу між нідерландським АЗ та англійським "Евертоном". Якби АЗ, який очолює друг Адвокаата Луї ван Гаал, переміг, у 1/16 Кубка УЄФА грав би клуб з Алкмаара.

— Нічого дивного у тій перемозі "Евертона" не бачу, — каже експерт. — Так, ще до матчу ліверпульці забезпечили собі перше місце у групі. Але англійська команда завжди гратиме чесно.

Головним фаворитом нинішнього розіграшу Кубка УЄФА вважали німецьку "Баварію", яка не потрапила до Ліги чемпіонів і влітку купила гравців на 70 млн євро.

— Літньо-осінній "Баварії" протистояти на рівних було малореально, — вважає Саленко. — Але навесні мюнхенці здали у грі та турнірних позиціях. У "Зеніту" були шанси, і він їх реалізував. Адвокаат — грамотний тренер: дав у зимове міжсезоння правильні навантаження. Невеликі, але їх було достатньо, щоб команда не відчувала функціональних проблем. Настільки, що Адвокаат міг дозволити собі майже не проводити замін під час матчу. Так, як це було у фінальному матчі, — переконаний Саленко.

Запитую його про враження від вирішального поєдинку.

— Нічого несподіваного для себе я не побачив. Навіть в уболівальницькій підтримці пітерці не поступилися ґлазвеґіанцям, для яких Манчестер майже батьківщина. Адвокаат випустив прогнозований стартовий склад, тільки дії "Зеніту" були малопередбачуваними: Зирянова, Денисова, Файзуліна можна було побачити по всьому периметру поля, Текке відпрацьовував у обороні, а Тимощук "чистив" на підборах. Не одразу призвичаївся до гри Аршавін, але коли м"яч був переведений униз, а схематичні захисники "Рейнджерс" втомилися, він показав себе.

"Рейнджерс" тільки відрізками вирівнював гру: на початку другого тайму на правому фланзі розбігався Девіс, а форвардові Даршевілю вдавалося зачепитися за м"яч. Багато ви бачили моментів, де вступав би у гру Малофєєв? Тільки Ново в компенсований час мав реальний шанс зрівняти рахунок — шотландці показали, як уміють відтискувати гравців після вкидання з ауту.

— У ЦСКА після виграшу Кубка УЄФА настав спад. Що чекає на "Зеніт"?

— Важливо, чи залишиться в команді Адвокаат, — пояснює Саленко. — Стимулу пограти в Лізі чемпіонів у нього немає — з тим же "Рейнджерс" він це робив. Не виключено, Дік захоче змінити обстановку, попрацювати на новому місці. Лідер нападу Аршавін не приховує бажання грати за кордоном, і гарантована Ліга чемпіонів його не зупиняє. Тимощук також нині грає так, що може їхати до Західної Європи та знайти нову мотивацію. З іншого боку, фінансові мотиви можуть затримати в команді Адвокаата та Тимощука. Аршавіна — навряд.

За неофіційною інформацією, керівництво "Зеніту" готове збільшити річну зарплатню Тимощука з 2 до 3,5 млн євро.



"Зеніт" (Санкт-Петербург, Росія) — "Рейнджерс" (Ґлазґо, Шотландія) — 2:0 (0:0).


14 травня. Манчестер (Англія). Стадіон "Сіті оф Манчестер". 47 726 глядачів (розрахований на 47 726). 20 градусів.

Суддя: П. Фредфельдт (Швеція).

"Зеніт": Малафєєв, Анюков, Кріжанац, Широков, Ширл, Тимощук, Зирянов, Файзулін (Кім Дон Чжин, 90+2), Денисов, Аршавін, Текке.

Тренер: Дік Адвокаат (Нідерланди).

"Рейнджерс": Александр, Бродфут, Куеяр, Вейр, Папац (Ново, 77), Емдані (Маккаллок, 80), Томпсон, Віттакер (Бойд, 87), Девіс, Ферґюсон, Даршевіль.

Тренер: Уолтер Сміт.

Голи: Денисов (72), Зирянов (90+4).

Попередження: Малафєєв (90+2).

Зараз ви читаєте новину «"Зеніт" виграв Кубок УЄФА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі