середа, 10 листопада 2010 01:44

Збірну України очолив триразовий переможець Кубка Стенлі

 

Минулого четверга канадець 57-річний Дейв Льюїс очолив національну збірну України з хокею. Контракт підписаний на один сезон. Якщо Льюїс виграє домашній чемпіонат світу наступного року і виведе українців в еліту світового хокею, угоду продовжать до 2014-го. Допомагатимуть канадцеві Михайло Захаров, Дмитро Христич та Юрій Шундров.

У Національній хокейній лізі Льюїс зіграв 1008 матчів. 10 років працював у тренерському штабі "Детройт ред вінґс". За цей час команда тричі виграла Кубок Стенлі. На останній Олімпіаді допомагав Михайлу Захарову у збірній Білорусі.

— Пропозиція очолити збірну України надійшла наприкінці літа, — каже Льюїс у Києві на прес-конференції. — Я багато спілкувався телефоном і електронною поштою із Захаровим і Христичем. Вони мене підтримали, і я погодився працювати. Для мене це серйозний виклик.

В який хокей гратиме збірна України під вашим керівництвом?

— Мої підопічні повинні боротися за кожну шайбу, уміло діяти в більшості й меншості, уважно — у зоні захисту. Важлива також психологічна підготовка. Команда має демонструвати сміливість і розважливість. Також гравці не повинні зловживати індивідуальною грою.


На етапі Єврочеленджу в польському місті Санок 11–13 листопада збірна зіграє без своїх лідерів. Яке завдання ви ставите перед командою?

— Ми хочемо переглянути найближчий резерв, але завдання виграти не знімаємо. Я не брав участь у формуванні списку гравців на польський етап. Цей процес ще триває. Я знайомий із можливостями і потенціалом багатьох хокеїстів. Хочу, щоб під нашим керівництвом вони змогли повністю реалізувати себе.

Вам допомагатиме колишній наставник українців білорус Михайло Захаров. Говорили з ним про причини невдачі на минулому чемпіонаті світу?

— Ще ні. Детальний аналіз зробимо найближчим часом. У мене є три диски з матчами збірної України, які я збираюся переглянути.


Ви бачили поєдинок "Сокола", базової команди збірної України, проти другої команди білоруського чемпіонату "Немана" (кияни програли — 3:6. — "ГПУ"). Розкажіть про свої враження?

— Мені сподобався бойовий дух "Сокола". Я побачив гарне тактичне та позиційне мислення гравців. Були проблеми зі швидкістю. Ці питання будемо вирішувати на тренуваннях.


У вас є українські корені?

— Так. Мій дідусь залишив Україну 1905-го. Через сім років у Канаду переїхала бабуся. Вона навчила мене кількох українських слів — "яблуко", "добрий день", "бутерброд", "шо ти ловиш", — останнє словосполучення Льюїс вимовляє майже без акценту. — Сьогодні ми з Христичем ходили в церкву, і я поставив свічку за моїх родичів. Діма навчив.

У Польщі збірна України зіграє проти господаря турніру, "Росії-2" та Нідерландів. У грудні цього року та в лютому наступного, підопічні Льюїса візьмуть участь ще у двох турнірах. Вони проходитимуть в Україні та Норвегії.

17–23 квітня наступного року Київ прийматиме чемпіонат світу в першому дивізіоні. Із 27 березня по 2 квітня в Донецьку пройде світова першість серед юніорів. Федерація хокею веде переговори з Першим національним про трансляцію цих турнірів.


Міжнародний хокейний турнір Єврочелендж Санок, Польща

 

11 листопада, четвер

15:30 "Росія-2" — Україна

12 листопада, п'ятниця

21:00 Україна — Польща

13 листопада, субота

15:30 Україна — Нідерланди

Зараз ви читаєте новину «Збірну України очолив триразовий переможець Кубка Стенлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі