вівторок, 17 липня 2018 00:35

Збірна Франції стала чемпіоном світу з футболу

Автор: REUTERS
  Збірна Франції виграла Кубок світу з футболу вдруге. Вперше — 1998 року
Збірна Франції виграла Кубок світу з футболу вдруге. Вперше — 1998 року

Збірна Франції виграла Кубок світу з футболу. У фінальному матчі підопічні 49-річного Дідьє Дешама перемогли команду Хорватії з рахунком 4:2.

Французи здобули перемогу в турнірі вдруге. 20 років тому Дідьє Дешам був капітаном команди, тепер — головним тренером.

— Шість забитих м'ячів для фіналу Кубка світу — нестандартна ситуація, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 57 років. — У фіналах великих турнірів грають обережніше. Думаю, причина в тому, що хорвати втомилися. Зіграли сім матчів, навантаження припало на одних і тих же.

Тренер хорватської команди Златко Далич помилився з тактикою гри на фінал. Хорвати не витримали в другому таймі темпу, який самі ж і задали. Всі розуміли, що сил може забракнути. Але продовжували грати у свою гру. Після 35-ї хвилини не встигали за суперником. Швидкі атаки французів ставили оборону хорватів у кут.

Даличу не вистачає досвіду. Він не тренував великі команди, не має досвіду подібних змагань. А Дешам до збірної Франції встиг попрацювати з "Монако", "Ювентусом", "Марселем". У кожній команді досягав успіху.

У хорватів був шанс перемогти. Для цього мали відмовитися від власної гри. Грати в антифутбол. Віддати ініціативу французам, які не люблять контроль м'яча. Атакувати їх позиційно, швидко реагувати на їхні помилки.

Хорвати не змогли зрадити своїй грі. Намагалися домінувати на полі проти сильного суперника. Результат закономірний.

На Кубку світу найсильнішими збірними були Франція та Бельгія. Обидві грали із запасом. Було б цікаво подивитися їхню зустріч у фіналі, а не в півфіналі. Цей матч був би апогеєм турніру. Однак сітка змагань вийшла несправедлива. Франція на своєму шляху пройшла Аргентину, Уругвай і Бельгію, а Хорватія — лише Данію, Росію та Англію.

Сучасний футбол побудований на дисципліні. Відходить ера команд, які грають в атаку. У найближчі чотири роки тенденція збережеться.

Далич зміг забрати весь негатив, який був до нього. Гарно поєднати команду, зробивши гравців одним цілим. Це вміння важливе якраз для тренера збірної. Із попереднім наставником Анте Чачичем збірна Хорватії вилітала в перших стикових матчах на Євро, маючи перевагу над суперником та займаючи друге місце у відбірковій групі після Ісландії. А тепер хорвати — другі.

Хорватську команду чекає перебудова. Частина гравців перебуває в діапазоні 30 років. За чотири роки може багато чого змінитися. Є приклади "золотих" поколінь Болгарії, Румунії, Сербії, які грали занадто довго. Це завершувалося великими провалами. Не впевнений, що із завданням зміни поколінь, омолодженням команди Златко Далич упорається. Можливо, потрібно буде запрошувати іншого тренера.

Франція зараз має талановиту молодь. Команда за два останні роки грала у фіналі Євро, зараз виграла Кубок світу. Думаю, французи надовго прийшли в лідери світового футболу.

Зідан (колишній тренер іспанського "Реала", виграв тричі поспіль Лігу чемпіонів. — ГПУ) пішов на піку досягнень. Думаю, Дешаму варто наслідувати приклад свого друга. Гадаю, він вже готовий до роботи в серйозному клубі Англії. До цього Дешам показав себе як вольовий тренер, здатний приймати відповідні рішення. Ніколи не тримався за посаду. Ішов, коли відчував, що вичерпав себе на своєму місці.

Зараз ви читаєте новину «Збірна Франції стала чемпіоном світу з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі