пʼятниця, 14 березня 2008 17:46

Жанна Блок завершить кар"єру після Олімпіади

Автор: фото: В’ячеслав СЕМЕНКО
  Жанна Блок каже, що у США більш кваліфіковані тренери, ніж в Україні
Жанна Блок каже, що у США більш кваліфіковані тренери, ніж в Україні

З Жанною Блок, 35 років, ми зустрілися в одній із київських кав"ярень. Триразова чемпіонка світу з легкої атлетики запізнювалася на зустріч. Телефоную їй на мобільний. "Буду за кілька хвилин", — відповідає Жанна. Приходить за 15 хв.

Останнім часом ви мешкаєте в США. Що вас привело до Києва?

— Неофіційний візит. Провідала батьків та друзів. У Києві в мене залишилася квартира. Більшу частину літа я проводжу в столиці України.

Останнім часом ви не виступали. На Олімпіаду-2008 поїдете?

— Рішення буде прийнято найближчим часом, до кінця березня. Навіть якщо і виступлю на Іграх, то після них завершу спортивну кар"єру. Це абсолютно не пов"язано з потенційним результатом на Олімпіаді. Просто у 35 років у жінки вже не спортивні пріоритети — сім"я, бізнес. Ми з чоловіком хочемо ще завести дитину.

Нині ви тренуєтеся за тією самою системою, що і три–п"ять років тому?

— Було б неправильно так чинити. Час іде, з"являються нові розробки. Тим більше, навантаження з віком треба коригувати.

Чи є відмінності у підготовці спринтерів в Америці та Україні?

— В Америці професійніший підхід, кваліфікованіші тренери. Наші спортсмени менш професіональні. При цьому у США легка атлетика не найпопулярніший вид спорту. За океаном попитом у телевізійників користуються бейсбол, американський футбол, баскетбол та хокей. Легку атлетику транслюють по малодоступних кабельних каналах. Турнірів високого рангу в США небагато. На більшості змагань 90 відсотків учасників складають американці. Повні ж стадіоні збираються лише тоді, коли за океаном проходить відбір до олімпійської збірної США. Легкій атлетиці в Америці не вистачає зірок.

Одна медаль українських легкоатлетів на Іграх стане успіхом

Хіба Меріон Джонс, ваша колишня суперниця на дистанції 100 та 200 метрів, не була зіркою?

— Була. І Карл Льюїс був і залишається. Але наявність кількох зірок не говорить про популярність виду спорту загалом. У Європі легку атлетику шанують набагато більше.

За неправдиві свідчення щодо вживання допінгу Меріон Джонс потрапила до в"язниці. Як це може вдарити по легкій атлетиці?

— Такі скандали позитиву не додають. Спонсори не хочуть, щоб їхні марки асоціювалися з такими речами. Як наслідок грошей у легкій атлетиці стало менше.

Чого може досягти українська легкоатлетична збірна в Пекіні?

— Важко сказати. Покоління Бубки, Кравець, Бабакової, яке гарантовано приносило медалі, уже зійшло. Молоді талановиті спортсмени у складі збірної є, але вони дещо "сируваті". Думаю, якщо легкоатлети в Пекіні завоюють одну медаль і будуть представлені в кількох фіналах, це вже буде непоганим результатом.

Після завершення кар"єри Жанна Блок хоче допомагати чоловікові-американцю. Він спортивний менеджер, веде справи 70 легкоатлетів. Подружжя має авто ВМW старої моделі. А батьки спортсменки, яким за 70 років, досі мешкають у Ніжині на Чернігівщині.

1972, 6 червня — Жанна Тарнапольська народилася в Ніжині Чернігівської області
1993 — стала рекордсменкою світу (результат — 6,09 с) на дистанції 50 м у приміщенні
1994 — здобула срібну медаль чемпіонату Європи
1997 — чемпіонка світу на дистанції 200 м
2001 — посіла перше місце на чемпіонаті світу на дистанції 100 м
2003 — здобула "золото" на дистанції 60 м у приміщенні
Удруге заміжня (прізвище першого чоловіка — Пінтусевич), дітей не має

Зараз ви читаєте новину «Жанна Блок завершить кар"єру після Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі