середа, 30 січня 2008 18:21

Жаботинський мешкає в однокімнатній квартирі

28 січня виповнилося 70 років дворазовому олімпійському чемпіону-важкоатлету Леонідові Жаботинському.

Він народився у селі Успенка Краснопільського району на Сумщині. 3-річним переїхав до Харкова і там почав займатися спортом. Спочатку обрав легку атлетику— штовхав ядро. Після восьмого класу пішов працювати на Харківський тракторний завод.

— Навчався токарській справі, — згадує Леонід Іванович. — Паралельно займався важкою атлетикою.

18-річним Жаботинський вступив до Харківського педінституту. Уже тоді він був спортсменом-першорозрядником з легкої атлетики, тому обрав факультет фізичної підготовки.

1960-го на Олімпіаді радянський важкоатлет Юрій Власов побив світовий рекорд американця Пауля Андерсона. Наступного року Власов переміг на чемпіонаті СРСР у Дніпропетровську з новим світовим рекордом. Жаботинський тоді його зі сцени виніс на руках.

— Хотів висловити цим свою пошану перед ним, — пояснює Леонід Іванович. — Юрію, кричу, молодець, вітаю! А він мені: настане час, коли ти мене і зі спорту винесеш.

На Олімпіаду-1964, яка проходила в Токіо, керівництво радянської збірної спочатку вирішило виставити одного важкоатлета. Давні суперники, американці, заявили двох — Норберта Шеманського та Гаррі Губнера.

— Наші тренери тоді замислилися, — розповідає Жаботинський. — На останньому зборі перед Іграми у Владивостоці викликає мене старший тренер Аркадій Воробйов і каже: "Готуйся, ти їдеш на Олімпіаду".

На турнірі американці безнадійно відстали. "Золото" виборювали Жаботинський і Власов. За рішенням тренерського штабу Юрій і мав стати першим, а Леонід — задовольнитися "сріблом". Однак уродженець Сумщини вчинив по-своєму. Щоб обійти співвітчизника, який поступався йому у вазі й у разі однакового результату мав перевагу, Жаботинському треба було підняти в поштовху 217,5 кг — новий світовий рекорд. З другої спроби він це зробив. Відтоді спортсмени не спілкуються.

На закритті тієї Олімпіади Жаботинський ніс прапор СРСР у витягнутій руці. Стоячи перед імператором Японії, він не прихилив перед ним прапор. За це чемпіона мало не вигнали з комуністичної партії. Через чотири роки Леонід знову став чемпіоном ігор. Згодом його досягнення повторив Василь Алєксєєв.

Із дружиною Раїсою спортсмен познайомився 45 років тому в Запоріжжі на концерті Тарапуньки та Штепселя.

— Поруч зі мною опинилися жінка та дівчина. Придивився до останньої: красива. І призначив побачення. Я сміливий у цьому плані був завжди, — каже Жаботинський.

Подружжя має двох синів — Руслана та Вілена. Обидва живуть у Запоріжжі.

Сам Леонід Іванович, військовий пенсіонер, проректор Московського комерційного університету, мешкає в однокімнатній квартирі в Москві. До його 70-річчя президент України Віктор Ющенко нагородив дворазового олімпійського чемпіона орденом "За заслуги" ІІ ступеня.

Зараз ви читаєте новину «Жаботинський мешкає в однокімнатній квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі