четвер, 13 грудня 2007 18:11

За киян уболівали кілька десятків наших заробітчан

За киян уболівали кілька десятків наших заробітчан

У ті часи, коли каштани у центрі Києва ще не посохли від загазованості, українську столицю часто називали "містом каштанів". Так само можна назвати і столицю Португалії. Хоча у центрі Лісабона вони не ростуть. Їх там їдять. За кожні 100 метрів стоять пересувні грубки, де печуть каштани. Не "кінські", як у нас, а справжні, їстівні.

Споріднює наші столиці і футбол. Лісабон три роки тому приймав європейський фінал, Київ зробить це 2012-го. Однак, як свідчать самі португальці, швидкому розвитку інфраструктури Лісабона сприяла не так футбольна першість Європи 2004 року, як всесвітня виставка ЕКСПО-98. Саме напередодні неї весь Євросоюз допомагав Португалії, яка щойно до нього вступила, перетворити свою столицю на справді європейську. І лише завдяки сотням об"єктів і комунікацій, збудованим до всесвітньої виставки, Португалія спочатку одержала право, а потім успішно провела футбольне Євро-2004.

Обидва головні стадіони Лісабона стоять не в історичній частині міста, а трохи далі — посеред десятків дорогих готелів, автомобільних розв"язок та вузлових станцій автобусів, метро й електричок. І на стадіон "Бенфіки", і на стадіон "Спортінґа" навіть збоку дивитися приємно. Абсолютно нові споруди постали на місці історичних футбольних арен. Вони наочно демонструють, як це могло б бути у Києві. Хоча обидва стадіони-гіганти публікою як слід не заповнюються. Цьогорічний рекорд відвідуваності стадіону "Спортінґа" становить трохи більше тридцяти двох тисяч глядачів, тоді як арена здатна прийняти майже сорок п"ять.

Портрети Моурінью та Роналду розвішані по всьому Лісабону

12 грудня на гру "Спортінґа" проти київського "Динамо" прийшло трохи більше 19 тис. людей. Квитки, як за місцевими мірками,  коштували не надто дорого — від 15 до 35 євро. Вдалося поговорити з кількома вихідцями з України, які прийшли повболівати за "Динамо". Загалом таких знайшлося кілька десятків, хоча наших навколо Лісабона живе тисячі і тисячі. Вони не прийшли на стадіон, бо, по-перше, для них і такі квитки дорогі, а по-друге, вони не вірили в успіх українського клубу.

Про шалену популярність футболу в країні свідчить хоча б те, що серед п"яти "найбільших португальців сучасності", величезні портрети яких розвішані по всьому Лісабону, — колишній тренер "Челсі" Жозе Моурінью і півзахисник "Манчестер Юнайтед" Кріштіану Роналду. Саме з футболу розпочинаються випуски новин по телевізору. Ну а результат гри між третьою на сьогодні командою Португалії та третьою України відомий: господарі перемогли. У них і каштани їстівні, і футбольні клуби справжні.




Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий турнір


Група "F", 6-й тур

"Спортінґ" (Лісабон, Португалія) — "Динамо" (Київ, Україна) — 3:0 (1:0).

12 грудня. Лісабон. Стадіон "Жозе Альваладе". 19 402 глядачі (розрахований на 50 тис.). +10°С.

Суддя: С. Дуґал (Шотландія).

"Спортінґ": Руй Патрісіо, Ронні (Велозу, 61), Тонел, Андерсон Полґа, Адріен Сильва, Жоао Моутінью, Абель, Фарнеруд (Вукчевич, 68), Ізмайлов, Пурович (Паес, 68), Ліедсон.

Тренер: Пауло Бенту.

"Динамо": Луценко, Маркович, Гавранчич, Допілка, Несмачний, Гіоане, Нінкович, Гусєв, Ребров (Белькевич, 80), Шацьких, Бангура (Кравець, 56).

Тренер: Олег Лужний

Голи: Андерсон Полґа (35, з пенальті), Жоао Моутінью (67), Ліедсон (89).


"Рома" (Рим, Італія) — "Манчестер Юнайтед" (Англія) — 1:1


Підсумкова таблиця:


   І В  Н  П  М  О 
 1. Манчестер Юнайтед  6  5  1  0  13–4  16
 2. Рома  6  3  2  1  11–6  11
 3. Спортінґ  6  2  1  3  9–8  7
 4. Динамо  6  0  0  6  4–19  0


1/8 фіналу:

"Порту" (Португалія), "Челсі" (Лондон, Англія), "Реал" (Мадрид, Іспанія), "Мілан" (Італія), "Барселона" (Іспанія), "Манчестер Юнайтед" (Англія), "Інтер" (Мілан, Італія), "Севілья" (Іспанія) — переможці групових турнірів;

"Ліверпуль" (Англія), "Шальке" (Гельзенкірхен, Німеччина), "Олімпіакос" (Пірей, Греція), "Селтік" (ґлазґо, Шотландія), "Ліон" (Франція), "Рома" (Рим, Італія), "Фенербахче" (Стамбул, Туреччина), "Арсенал" (Лондон, Англія) — команди, що посіли другі місця.

Жеребкування 1/8 фіналу Ліги чемпіонів відбудеться у п"ятницю, 21 грудня, в швейцарському Ньоні й розпочнеться о 13.00 за київським часом. Пряма трансляція на телеканалі "Спорт-1".

Перші матчі 1/8 фіналу відбудуться 19–20 лютого, повторні — 4–5 березня. Команди з однієї країни на цьому змагальному етапі перетнутися не можуть. Переможці групових турнірів зустрічатимуться з другими командами і повторні ігри проведуть удома. "Інтер" зіграє свій повторний поєдинок 11 березня. Разом із "Міланом" чемпіон Італії ділить одну арену — "Сан Сіро". Згідно з правилами європейської футбольної федерації, на одному стадіоні упродовж двох днів не можуть проходити дві зустрічі Ліги чемпіонів. "Мілан" користується правом провести свій матч у запланований термін, бо має вищий клубний коефіцієнт у Європі.

Зараз ви читаєте новину «За киян уболівали кілька десятків наших заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі