вівторок, 23 вересня 2008 17:43

"З Іриною Мерлені я не спілкуюся"

  До кінця нинішнього року в Андрія Стадника не буде змагань та зборів
До кінця нинішнього року в Андрія Стадника не буде змагань та зборів

Андрій Стадник, 26 років, міг поїхати ще на Олімпіаду-2004 в Афінах. Однак тоді у ваговій категорії до 66 кг царював Ельбрус Тедеєв. Він і вирушив до Афін, де став олімпійським чемпіоном. Стадник дебютував на Іграх у 2008-му в Пекіні й відразу здобув "срібло".

Андрію, поступившись у фіналі, ви сказали, що розчаровані другим місцем. Наскільки сильно?

— Достатньо. З іншого боку, я мріяв про олімпійську медаль і досяг мети. Сильної ейфорії в мене немає, однак могло бути й гірше. Цілком міг поступитися й раніше та бути далеко за межею трійки. Те, що мало статися, сталося. Маю медаль і нею пишаюся.

Неодноразово дивився вирішальні моменти вашої фінальної сутички проти турка Рамазана Шахіна й лише утвердився в думці, що суперник переміг завдячуючи вашій гарячкуватості. Згодні?

— Гадаю, там були не тільки мої помилки, але й судді симпатизували турку. Утім, винен тільки я. Так, нині можна скільки завгодно дискутувати про те, що, повівши в рахунку, мені треба було боротися на утримання, а не продовжувати атаку. Але там, у запалі боротьби, не завжди приймаєш найраціональніше рішення.

Так чи інакше, Шахіну ви програєте вже вдруге. Чому?

— Ну, на чемпіонаті світу-2007 я йому не програв, там мене очевидно притисли судді. На цьогорічному Кубку світу я Рамазана переконливо переміг, за хвилину поклавши на лопатки. І ось тепер знову неоднозначна поразка.

Напередодні Олімпіади Заза Зазіров у одному зі своїх інтерв"ю сказав, що ви здатні здобути в Пекіні "золото", якщо впораєтеся зі своєю психологією. Що він мав на увазі?

— То ви в Зази запитайте. Так, у мене характер не цукор. Утім, кожен спортсмен найперше повинен перебороти самого себе, а лише потім суперників.

Відпочивати після Олімпіади плануєте довго?

— Ще не вирішив. Виходить так, що до нового року в нас не заплановано жодних змагань, зборів. Повернеться дружина з Азербайджану, то й вирішимо разом, як провести наступні кілька місяців. Звісно, форму буду підтримувати, але так, щоб не запускати себе. А вже із січня почнеться серйозна робота — відбір на чемпіонат Європи-2009.

Може, покращимо житлові умови, може, купимо нову машину

Дружина (львів"янка Марія Стадник, бронзова призерка Олімпіади-2008 із вільної боротьби в категорії до 48 кг під стягом Азербайджану. — "ГПУ") вже оселилася в Баку?

— Та ні, ми живемо у Львові. Просто вона як призер Олімпіади має відвідувати різні офіційні заходи в тій країні, яку представляє. Я ж їжджу на прийоми до Ющенка й Тимошенко. Те саме й у Марічки.

Дружина вас у Баку не тягне?

— Не я із Марічкою, а вона зі мною. То делікатне запитання. Остаточне рішення завжди має бути за чоловіком. Можливо, якщо я скажу, щоби Марічка приїхала додому та на цьому все закінчила, то воно буде так. Тому що вона в першу чергу моя дружина, а вже потім спортсменка. Хоча вона спортсменка високого ґатунку. Людині її рівня потрібна самореалізація. Я їй нічого не забороняю.

У вас немає неприємностей у збірній у зв"язку із тим, що Марічка переїхала в Азербайджан?

— Немає. Марічка пішла й узгодила свій перехід зі всіма зацікавленими сторонами. А те, що Іра Мерлені на п"єдесталі не подала їй руки, — то вже особисті якості самої Іри. Мені це дивно, адже спорт є спорт. Мерлені ж суперництво на килимі чомусь переносить у життя. Я давно помітив, що за нею таке водиться. Усі ж інші люди, включаючи керівництво федерації та тренерський штаб збірної, про це вже давно забули.

Ви не намагалися поговорити з Мерлені?

— Ні, я з нею не спілкуюся.

Як витратите 500 тисяч гривень, якими держава нагородила вас за "срібло" Олімпіади?

— Витрачу на сім"ю. Вона для мене все. Може, покращимо житлові умови, може, купимо нову машину. І одне й інше в нас є, але хочеться кращого.

Переїжджати до Києва не плануєте?

— Переїжджати — ні, але жити десь у столиці треба. Я ж тут постійно тренуюся. Тому був би вдячний державі, якщо б вона виділила мені в Києві кілька квадратних метрів. За ту премію в столиці не зможу купити житла навіть на околиці.

1982, 15 квітня — Андрій Стадник народився у Віньківцях Хмельницької області
2002 — стає чемпіоном Європи серед юніорів
2005 — уперше відзначається на дорослому рівні, взявши "бронзу" чемпіонату Європи
2006 — стає третім на чемпіонаті світу
2007, 25 грудня — одружується зі львівською борчинею Марією Стадник
2008 — виграє срібну нагороду на Олімпіаді в Пекіні

Зараз ви читаєте новину «"З Іриною Мерлені я не спілкуюся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі