пʼятниця, 29 серпня 2008 17:39

Віталій Кличко повертається на ринг 11 жовтня

Автор: фото: reuters/Brendan Mcdermid
  Віталій Кличко (ліворуч) та Самуель Пітер на прес-конференції у Нью-Йорку 28 серпня. Кличко обіцяє закінчити бій між четвертим та шостим раундами. Пітер гарантує, що спочатку поб’є Віталія, а згодом — його брата Володимира
Віталій Кличко (ліворуч) та Самуель Пітер на прес-конференції у Нью-Йорку 28 серпня. Кличко обіцяє закінчити бій між четвертим та шостим раундами. Пітер гарантує, що спочатку поб’є Віталія, а згодом — його брата Володимира

11 жовтня почесний чемпіон світу за версією WBC Віталій Кличко, 37 років, повертається на ринг. Українець битиметься за титул чемпіона WBC із чинним чемпіоном 27-річним Самуелем Пітером із Нігерії.

У Нью-Йорку в четвер відбулася прес-конференція Кличка та Пітера.

— Я нокаутую Віталія, — стверджує нігерієць. — А потім така ж доля спіткає його брата Володимира.

Із 1 вересня Кличко-старший розпочинає підготовку до поєдинку в австрійському Кітцбюєлі.

— Бій проти Пітера буде нелегким, — каже Віталій. — Але все закінчиться між четвертим та шостим раундами. Я маю багато "подарунків" для Пітера.

Уперше Віталій Кличко став чемпіоном світу за версією WBO 1999-го після перемоги над Хербі Хайдом із Нігерії. За рік поступився титулом Крісові Бьорду. 21 червня 2003-го відбувся бій Віталія проти чемпіона WBC Леннокса Льюїса. Після п"яти раундів Кличко вів за очками 58:56, але рефері зупинив бій через розсічення брови українця. Перемогу технічним нокаутом здобув британець, який незабаром оголосив про завершення кар"єри.

Чемпіоном світу став Кличко — 2004-го після перемоги над південноафриканцем Коррі Сандерсом. За рік Віталій мав захищати титул, але травма не дозволила українцеві вийти на ринг. Він оголосив про завершення кар"єри.

Потім Кличко вирішив повернутися. Торік 22 вересня мав битися з Джамілем Макклайном, але відмовився від поєдинку через травму спини.

Чи правильно робить Віталій, що повертається на ринг?

— Це рішення Кличка, й коментувати його важко, — каже "ГПУ" експерт Володимир Гендлін, 71 рік. — На боці Віталія одна очевидна перевага — мотивація. Але одягати рукавички після такої перерви завжди ризик. Навіть якщо ти два місяці не боксував, можеш втратити форму.

У Пітера потужніший удар

Чи варто Кличку-старшому виходити одразу на чемпіона світу?

— Так. Якщо й падати, то з потужного коня. Переможець бою стане гегемоном у WBC. Бо в інших версіях Володі (Кличку-молодшому. — "ГПУ")  немає рівних.

Бій триватиме 12 раундів?

— Ніколи не прогнозую цього, — каже Гендлін. — У Пітера потужніший удар. Та й зі здоров"ям усе гаразд. Побачимо, яким буде Кличко. Рівня, який він показав проти Сандерса, має вистачити для Пітера.

Часу на підготовку достатньо?

— Цілком. На боці Кличка — досвід. Занадто багато часу готуватися теж погано.

Може цей бій, як торік поєдинок із Макклайном, зірватися?

— Знаю Віталія особисто. Він готовий вийти на ринг і зробить усе для перемоги, — вважає Гендлін.

Рішення Кличка-старшого повернутися на ринг підтримує чемпіон Європи Заурбек Байсангуров, 23 роки.

— Пітера цілком можна здолати, — каже він "ГПУ". — Якщо, звісно, Віталій буде в хорошій формі.

Інтерконтинентальний чемпіон світу за версією IBF Сергій Демченко, 28 років, вважає, що Кличкові потрібно тримати противника на дальній і середній дистанціях:

— Тоді досвідченіший Віталій контролюватиме ситуацію й переможе.

Мохаммед Алі повернувся найвдаліше

В історії професійного боксу було чимало випадків, коли колишні чемпіони поверталися на ринг. Джек Демпсі, Джо Луїс, Флойд Паттерсон відновлювали спортивну кар"єру, але знову здобути титул чемпіона світу в суперважкій вазі не змогли.
Змінити цю тенденцію вдалося Мохаммедові Алі. У розквіті кар"єри його позбавили боксерської ліцензії за відмову служити в американській армії під час війни у В"єтнамі. Однак через 3,5 року йому дозволили повернутися на ринг. Після кількох рейтингових боїв Алі зустрівся з чинним чемпіоном Джо Фрезером. Той виграв, однак невдовзі поступився Джорджеві Формену. 1974 року Алі зустрівся з Форменом, переміг і повернув собі титул. А згодом 10 разів захистив його, зокрема в бою проти Фрезера.
Після 3-річного перебування у в"язниці повернувся в бокс Майк Тайсон. Він переміг чемпіонів за версіями WBA та ЦИС — Френка Бруно та Брюса Селдона — й зумів знову стати найкращим.
Останній із тих, кому вдалося повернення, — Евандер Холіфілд. Він програв титули чемпіона WBA та WBC Ріддікові Боуї та Майклові Муреру. Потім через проблеми із серцем перервав кар"єру. Після дворічного відпочинку виграв у Боуї, Мурера, Тайсона. Однак згодом утратив титули, поступившись Ленноксові Льюїсу та Джонові Руїзу. Холіфід виступає дотепер, проте безуспішно.

Сергій РУССОЛ

Зараз ви читаєте новину «Віталій Кличко повертається на ринг 11 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі