пʼятниця, 28 вересня 2007 15:16

"Він міг позичити гроші на машину"

Автор: фото: Валерій Дудуш
  Віктор Прокопенко (праворуч) майже два роки був головним тренером донецького ”Шахтаря”
Віктор Прокопенко (праворуч) майже два роки був головним тренером донецького ”Шахтаря”

18 серпня колишній тренер донецького "Шахтаря", народний депутат від Партії регіонів Віктор Прокопенко був в Одесі. Опівдні, відвідавши перукарню, повернувся додому. Хотів прийняти душ. Раптово стало погано, упав просто на руки дружини. "Швидка" не допомогла: у тренера зірвався тромб. 20 жовтня йому виповнилося б 63 роки. А цього тижня Прокопенка поминали — від його смерті минуло 40 днів.

— Познайомився з Віктором ще у 70-х роках, — згадує колишній асистент Прокопенка по "Чорноморцю" Віктор Зубков, 64 роки. — Разом навчалися у Вищій школі тренерів. Із нами на курсах був покійний Павло Садирін, колишній наставник збірної Росії. Прокопенкові нелегко давалася тренерська робота. Усі емоції він намагався тримати в собі. Стреси якийсь час знімав алкоголем — горілка, коньяк. Але останні 14 років свого життя не вживав узагалі. Зате коли футболіст його команди напивався, говорив мені: "Давай від нього сховаємося". Востаннє бачив Євгеновича на трибуні під час одного з матчів "Чорноморця". Він був серед уболівальників, хоча міг спокійно сидіти у віп-ложі. "Ніхто тут тебе не ображає?" — поцікавився у Прокопа. Він тільки всміхнувся. Ну хто в Одесі міг його образити?

Прокопенко славився почуттям гумору.

Останні 14 років життя не вживав алкоголю взагалі

— Розігрувати любив на 1 квітня, — каже Зубков. — Якось "підколов" головного тренера "Чорноморця" Анатолія Зубрицького. Той саме купив машину — "Волгу" білого кольору. Тоді ж суботники були в моді. Принесли на нього банку зеленої фарби. Зубрицький працює нарівні з усіма, машину залишив неподалік. Прокопенко, помічник Зубрицького, каже: "Федоровичу, вашу "Волгу" хтось зеленою фарбою обляпав". Зубрицький стрімголов несеться до машини. Прокопенко спокійно йому: "Я пожартував. Сьогодні можна". Потішний був Євгенович. У Ташкенті колись грали. Напередодні матчу основних складів, за який виступав тоді Віктор, грав дубль. Молодий Прокопенко спокійно примостився біля стадіону і загоряє.

Не боявся колишній тренер "Шахтаря" і гроші позичати.

— Віктор стояв на черзі на машину. 4000 карбованців вона коштувала. Так він 100 чи 200 позичив і купив. Останнє його авто — джип "мерседес". Не сказав би, що Віктор був асом у керуванні, але водив упевнено, — стверджує наш співрозмовник.

Поминали Прокопенка минулої середи.

— На другому християнському кладовищі зібралося чоловік 50, — каже Зубков. — Колишні футболісти: Вадим Плоскіна, Михайло Соколовський, Олександр Дегтярьов. Був священик. Потім поїхали поминати у ресторан на вулиці Ланжеронській (колишня Ласточкіна). Він належить другові Прокопенка, колишньому президенту "Чорноморця" В"ячеславові Лещуку.

1992 року "Чорноморець" став першим володарем Кубка України. Тренував команду Віктор Прокопенко, її капітаном був уродженець Буковини Юрій Шелепницький.

— Євгенович був людиною слова. — каже "ГПУ" 42-річний Шелепницький. — Коли сумнівався, чи переїжджати до Одеси, сказав мені твердо: звільню тебе від усіх побутових проблем — тільки працюй. Квартиру, машину — все, що обіцяли — дали. Тренер був сильним психологом, теорію футболу вивчав, стажувався за кордоном. Настанови перед грою у нього були короткі — 10–15 хвилин. А от на базі говорив із нами довго. Стартовий склад визначав, радячись із помічниками та трьома-чотирма провідними футболістами. Грали здебільшого за схемою 4-4-2, але могли вийти і з трьома захисниками — вільним та двома персональниками. На позицію центрфорварда Євгенович добирав людину, подібну  за статурою до себе — потужну та високу. Від флангових гравців вимагав постійно постачати йому м"ячі.

1944, 20 жовтня — Віктор Прокопенко народився у Маріуполі Донецької області
1978–1981, 1989–1994 — головний тренер одеського "Чорноморця"
1992, 1994 — виграв Кубок України
1997 — став срібним призером чемпіонату Росії з волгоградським "Ротором", визнаний найкращим тренером Росії
1999, листопад — став головним тренером донецького "Шахтаря"
2000 — уперше вивів "Шахтар" до групового турніру Ліги чемпіонів
2006 — обраний народним депутатом від Партії регіонів
2007, 18 серпня — помер в Одесі
Заслужений тренер України та Росії. Дружина Лариса, донька Тетяна та син Євген

Зараз ви читаєте новину «"Він міг позичити гроші на машину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі