середа, 16 квітня 2008 14:34

Виграш англійської прем"єр-ліги приносить 95 мільйонів доларів

9 квітня керівники 12 українських клубів вищої ліги підписали документ про створення прем"єр-ліги. Під егідою цієї організації має пройти чемпіонат України-2008/09. Головна мета — зробити прибутковим вітчизняний футбол. Насамперед завдяки надходженням від телетрансляції матчів.

Як організовують чемпіонати провідні європейські футбольні держави?

Найуспішніше це робить Англія. Тамтешня прем"єр-ліга була організована 1992 року — саме тоді місцеві клуби повернулися на європейську арену після п"ятирічної дискваліфікації. Усі команди вступили до телевізійного пулу, тобто продали права на трансляції матчів в одному пакеті. Це дозволило поступово нарощувати прибуток від показів по телебаченню. Рік тому за право транслювати ігри Ліги впродовж найближчих трьох сезонів телекомпанії з усього світу заплатили $4,5 млрд. Навіть аутсайдери турніру за одну участь у змаганнях отримують $57 млн, а чемпіон збагачується на $95 млн.

У італійців справи гірші. Там є Професійна футбольна ліга. Однак улітку 2002 року на Апеннінах її позиції похитнулися: середні та маленькі клуби не захотіли продавати за безцінь права на трансляцію матчів. Чемпіонат затримали на два тижні, але проблему вдалося вирішити. 2006-го Італію сколихнув корупційний скандал, і роль Професійної футбольної ліги нівелювалася. Керівництво місцевим чемпіонатом узяла на себе тимчасова надзвичайна комісія. Нині ключові питання в організації змагань вирішує Федерація футболу країни. Єдиного телевізійного пулу немає: "Наполі" відмовився продавати права на показ домашніх матчів. Тому вони не транслюються іноземними компаніями.

В Іспанії співіснують Королівська федерація та Ліга професійного футболу. Однак команди напряму продають телекомпаніям права на телетрансляції.

У Німеччині справами керує Німецький футбольний союз, і є телевізійний пул. Команди продали свої права НФС за $546 млн.

У Росії прем"єр-ліга існує з 2001 року. Деякий час нею керували представники клубів "Динамо", ЦСКА, "Сатурна". З цього року президентом організації став колишній генеральний директор Російського футбольного союзу Сергій Прядкін. Ще торік телекомпанія НТВ-Плюс викупила права на показ матчів Ліги на чотири сезони, заплативши $92 млн. Команди отримують від $3 до $10 млн — залежно від місця, яке посіли.

В Україні президенти клубів прем"єр-ліги планують створити фонд. Найбільше грошей з нього отримуватиме команда, яка посяде найнижче місце в турнірі.

Зараз ви читаєте новину «Виграш англійської прем"єр-ліги приносить 95 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі