вівторок, 25 вересня 2007 14:18

"Ван Бастена вважаю найкращим у світі"

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Реалізувати пенальті у фіналі Кубка світу-1994 Даніеле Массаро перешкодила втома
Реалізувати пенальті у фіналі Кубка світу-1994 Даніеле Массаро перешкодила втома

Форвард італійського "Мілана" Даніеле Массаро у фінальному матчі Ліги чемпіонів 1993/94 забив два м"ячі. "Мілан" тренера Фабіо Капелло розтрощив тоді "Барселону" Йохана Кройффа — 4:0.

На Мундіалі-1994 уперше переможець визначався у серії пенальті. Массаро з одинадцятиметрової позначки не забив, Італія програла. Але Даніеле все одно виграв Кубок світу. У 1982-му тренер Енцо Беарзот включив 21-річного нападаючого в заявку збірної Італії на Кубок світу. Щоправда, на тому турнірі нападаючий не зіграв і хвилини.

З 46-річним Массаро, одним зі скаутів "Мілана" і власником одного з міланських гольф-клубів, кореспонденти "ГПУ" зустрілися 4 вересня на київському стадіоні "Динамо" за 45 хвилин до початку благодійного "матчу серця", організованого Андрієм Шевченком.

Ви любите грати у гольф. Ваш партнер Андрій Шевченко. Хто перемагає частіше?

— Наші партії складалися по-різному. Шевченко — молодець, він дуже сильний суперник. Але вже більше року ми не граємо разом, бо Шева мешкає в Лондоні. Думаю, за цей час він підвищив свій рівень гри в гольф. По телефону каже, що ніяких покращень у нього в грі не спостерігається, але я хотів би нині взяти разом ключки і з"ясувати, хто сильніший.

Чи правильно вчинив Шева, коли перейшов до "Челсі"?

— Українець за останній період був одним з найсильніших гравців Європи. Перехід до "Челсі" — це його життєвий вибір. На мій погляд, тренер не цінує його. І залишає Андрія поза грою. (Массаро має на увазі Жозе Моурінью, якого тиждень тому звільнили з "Челсі". — "ГПУ"). Упевнений: Шева може грати в будь-якій іншій команді. Я сподіваюся, що він повернеться до "Мілана".

Торік збірна Італії зробила те, що не вдалося команді в 1994-му — стала чемпіоном світу. Ви очікували такого успіху від команди Марчелло Ліппі?

— Італія була на висоті, хоча в деяких матчах нам просто щастило. Слід визнати: Кубок ми привезли додому несподівано, але повністю заслужили перемогу. Було так багато полеміки навколо збірної після корупційного скандалу.

Він був неминучим?

— Ну, якщо це трапилося, значить, хтось помилився. Але ми заплатили повну ціну, хоча я не знаю, чи правильними були такі жертви — переведення "Ювентуса" в серію"В", очковий штраф "Мілана". Кубок світу хоч трохи прикрив слід від цього скандалу.

Як вам виступ української збірної на Кубку світу?

— У вас перспективна команда. Вона зробила усе, що в її силах. Та у протистоянні з фаворитами в підопічних Блохіна відчувається нестача досвіду виступів на такому рівні.

Найкращим у світі вважаю Ван Бастена

Фінал Ліги чемпіонів проти "Барселони" став найкращим поєдинком у вашій кар"єрі?

— То був незабутній вечір у Афінах. Думаю, це не мій найкращий матч, уся команда була еталоном, мені просто пощастило завершити зусилля партнерів.

Що ви думаєте про сьогоднішній "Мілан"?

— Вдячний команді за подарунок до 46-річчя. У день, коли в Афінах "Мілан" переграв "Ліверпуль", я святкував день народження. Прямо в столиці Греції. Кажуть, що в Анчелотті — команда пенсіонерів. Але вона практично постійно виграє. Після перемоги в Лізі чемпіонів ми встигли завоювати ще один трофей — суперкубок Європи. Але я вважаю склад "Мілана" недостатньо укомплектованим. Щоб розраховувати на успіхи в майбутньому, нам треба купити одного півзахисника й одного оборонця.

Що завадило вам реалізувати пенальті в фіналі Мундіалю-1994?

— Таффарел. Голкіпер бразильців не став угадувати напрям польоту м"яча, а зреагував за ударом. Крім того, ми були втомлені — грали вдень за страшенної спеки у Лос-Анджелесі. Чим ще пояснити, що наші лідери — Барезі та Роберто Баджо — також не забили з позначки? Але це футбол, усяке в ньому може трапитися.

У "Мілані" вас тренували Арріґо Саккі та Фабіо Капелло. Хто з них сформував Даніеле Массаро як гравця?

— Те, що зробив Саккі, — неоціненно. За його часів команда демонструвала видовищну гру, до атаки долучалася велика група футболістів. Із Капелло ж грали від оборони, за таких умов мені діяти було важче. Але й Саккі, й Капелло були корисними тренерами для мене. Намагався взяти з їхнього досвіду якомога більше.

У клубі ви грали разом з Ван Бастеном, Папеном, у збірній — разом з Роберто Баджо. Хто був найзручнішим партнером?

— Ван Бастен. Його я вважаю найкращим у світі. Інтелігент на полі та за його межами. Голландцеві не пощастило грати довго через травму литки. Ван Бастен у грі — це було захоплююче, але коли ми одягали форму "Мілана", всі були однаковими.

Назвіть найкращих гравців світу на даний момент.

— Кака, Рональдіньйо та Мессі.

Де зберігаєте свої нагороди?

— У моєму будинку є спеціальна полиця для цього. Приємні спогади — їх з пам"яті не стерти.

Як вам Київ?

— Із того, що бачив — ваше місто здалося красивим, люди — привітними.

1961, 23 травня — Даніеле Массаро народився у Монці (Італія)
1982 — став чемпіоном світу
1994 — став віце-чемпіоном світу
1995 — завершив кар"єру
Чотириразовий чемпіон Італії (1988, 1992–1994), триразовий переможець Кубка Ліги чемпіонів (1989, 1990, 1994), фіналіст Ліги чемпіонів (1993, 1995), дворазовий переможець Міжконтинентального Кубка (1989, 1990), триразовий володар Суперкубка Європи (1989, 1990, 1994). За "Мілан" провів 253 матчі, забив 58 голів

Зараз ви читаєте новину «"Ван Бастена вважаю найкращим у світі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі