середа, 12 січня 2011 02:15

Валентина Семеренко припустилася п'ятьох промахів

У німецькому Обергофі закінчився етап Кубка світу з біатлону. Україна була за крок від першої за 13 років перемоги в жіночій естафеті. Маючи майже хвилинну перевагу над найближчою переслідувачкою, Валентина Семеренко на заключному етапі припустилася п'ятьох промахів. Через це наша команда не ввійшла до призерів.

Кубковий етап в Обергофі має специфіку. Передусім тому, що перегони там відбуваються у вечірній час, за штучного освітлення. По-друге, обергофські траси мають небезпечні віражі, з яких регулярно вилітають навіть досвідчені лижники. Цьогоріч до цих, уже звичних труднощів додалися природні каверзи. Туман, сніг із дощем, сильний вітер змінних напрямків зробили змагальні умови надважкими.

Українці постраждали через таку погоду чи не найбільше. Треба врахувати, що після успішного старту сезону з чотирма п'єдесталами на трьох стартових етапах Кубка світу наші біатлоністи перебувають на очевидному спаді форми. Зрештою навіть із неоптимальною готовністю середній рівень української основи дозволяє боротися за місце серед призерів командних перегонів.

Особливо це стосується жіночої збірної. На трьох стартових етапах естафети українки були єдиними, кому вдавалося здолати стихію. На той момент суперниці навіть за можливості використовувати по три додаткові набої не уникли штрафних кіл. У німкень на перших двох етапах по 300 м додатково здолали Катрін Гітцер й Маґдалена Нойнер. Тіна Бахман на третьому етапі додала ще три кола. Визнаний російський снайпер Яна Романова, яка відкривала естафету для своєї команди, не розбила відразу чотири мішені, а Катерина Юрлова і Ольга Зайцева, що стартували слідом за нею, — по дві. Одне невлучання було й у лідерки поточного кубкового заліку Кайси Макарайнен із Фінляндії.

З українками, котрі на перших двох етапах не мали промахів (Олена Підгрушна закрила установки з допомогою одного додаткового патрона, а Віта Семеренко — трьох), могли змагатися лише шведки й француженки. У скандинавок за стрільби стоячи одну мішень не розбила Анна-Карін Зідек. Французькі біатлоністки не промахувалися п'ять вогневих рубежів. Доки Паулін Макабі в "стійці" не розбила відразу трьох мішеней. Як наслідок, третій етап українка Оксана Хвостенко завершила, маючи 58 с переваги порівняно з другим місцем.

Валентина Семеренко на заключному етапі зберігала шанси на перемогу навіть після трьох промахів у стрільбі лежачи. Але два промахи у "стійці" перекреслили й медальні сподівання. Перегони лідерка української команди завершила на четвертому місці, програвши бронзовим призеркам, білорускам, 1 хв. 22 с. Виграли шведки, за яких на останніх двох етапах блискуче виступали Анна-Марія Нільссон і Гелена Екгольм. Марі-Лор Брюне вивела на другу сходинку француженок.

Українські чоловіки зберігали шанси на медалі естафети навіть після двох промахів на першому етапі зазвичай ідеально точного Олександра Біланенка. Таку нагоду нашій команді подарував удалий виступ Андрія Дериземлі на другому етапі. Скориставшись лише двома додатковими патронами за стрільби стоячи, Андрій повернув команду до групи лідерів. Однак Сергій Семенов і Сергій Седнєв у "стійці" промахнулися по разу, що не дозволило піднятися вище четвертого місця.

В особистих змаганнях краще за решту українців виступала Віта Семеренко. Вона була сьомою в спринті й шостою в перегонах із масовим стартом. Валентина Семеренко, яка перед цим етапом посідала п'яте місце в загальному заліку Кубка, цього разу не вражала: 13-те місце в спринті, 22-е в мас-старті. Тепер Валя в генеральній класифікації — сьома. Ще гірше в особистих змаганнях в Обергофі виступав Сергій Седнєв, що після трьох етапів посідав четверте місце в загальному заліку. Сергія підвів його сильний бік — стрільба. У спринті він не влучив чотири рази й став 59-м, а в мас-старті допустився трьох промахів і посів 26-те місце. Після цього етапу Седнєв випустив поперед себе німця Міхаеля Ґрайса й посідає у генеральній класифікації п'яту сходинку.

Черговий етап Кубка світу стартує 12 січня у німецькому Рупольдингу.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Семеренко припустилася п'ятьох промахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі