четвер, 17 травня 2007 19:22

Вакуленко хоче виграти турнір "Великого Шлему"

Автор: фото: reuters/Tobias Schwarz
  Юлія Вакуленко після перемоги над Амелі Моресмо у Берліні
Юлія Вакуленко після перемоги над Амелі Моресмо у Берліні

Українська тенісистка Юлія Вакуленко, 23 роки, на турнірі ВТА у Берліні обіграла третю ракетку світу француженку Амелі Моресмо, яка торік виграла два турніри "Великого Шлему". Потім була перемога над восьмою ракеткою світу Дінарою Сафіною. Півфінальний матч із сербкою Іванович Вакуленко не дограла через травму. Тому на турнір до Рима вона не поїхала.

Юлія Вакуленко народилася у Ялті. 15-річною разом із мамою Галиною та братом Брайаном переїхала до Іспанії. Мешкає неподалік Барселони. Останні роки українка тренується в Парижі. Телефоную Вакуленко до берлінського готелю, де вона мешкала під час турніру ВТА. Юлія говорить російською з акцентом.

Недавно ви обіграли Моресмо, Клійстерс та Сафіну. Чим поясните ці успіхи?

— Не вважаю, що здійснила щось видатне. Ну обіграла у Варшаві Клійстерс. Колись вона була першою тенісисткою в рейтингу й у Польщі показувала теніс найвищого рівня. Але коліна у мене на корті не тремтіли.

У Варшаві в півфіналі ви програли харків"янці Олені Бондаренко. Вона зараз сильніша від вас?

— Бондаренко перемогла, бо в мене були проблеми з рукою. Я взагалі думала не виходити на корт, наважилася тільки в останній момент. Добре, що мене перемогла співвітчизниця. Бондаренко не прикро було пропускати до фіналу. І взагалі Олена — класна дівчина. Ми з нею потоваришували.

За останні два тижні ви піднялися в рейтингу з 53-го місця  на 34-те. Можете цього року вийти до топ-десятки?

— Подібних конкретних планів немає. Точно знаю, що 34-та позиція — не моя, і буду намагатися "стрибнути" у рейтингу ще.

За професійну тенісну кар"єру ви заробили 553 тисячі доларів. Коли плануєте стати мільйонеркою?

— (Сміється) Свої перші призові я отримала у 14 років. Тоді це були копійки. Зараз заробляю справді непогано, але щоб мати мільйон, треба виграти хоча б один із турнірів "Великого Шлему". Це моє основне завдання на майбутнє. Якщо не виконаю його цього року, то наступного точно намагатимуся. До речі, всі свої фінансові справи я веду сама.

Свої перші призові я отримала у 14 років

Ви мешкаєте неподалік Барселони, а тренуєтеся в Парижі. Чому?

— Не хочу загострювати на цьому увагу. Так сталося. Взагалі, тенісист не повинен тренуватися багато годин і платити гроші за оренду корту, а повинен грати на турнірах і отримувати за це гроші. Я навіть академій спеціальних не закінчувала. У мами була можливість віддати мене до США у тенісну академію Ніка Боллетьєрі, де займалися Андре Агассі, Піт Сампрас, Мартіна Хінгіс, Ганна Курнікова. Але вона вирішила, що академія нічого мені не дасть, тільки сімейні гроші "виманить".

Коли востаннє були в рідній Ялті?

— Минулого літа. У Криму досі мешкає мій дідусь. Там же — дядьки, тітки. Ігровий графік нині в мене напружений, тому навіть не знаю, чи приїду до Криму цього року.

Де ви мешкатимете після закінчення кар"єри?

— Це залежатиме від того, хто стане моїм чоловіком. Хоча зараз я думаю тільки про теніс. Мені комфортно у будь-якому кутку Європи. Знаю чотири мови: російську, іспанську, англійську, французьку.

Як ви опинилися в Белграді?

— Другий чоловік матері — серб (про рідного батька Юлія нічого не каже. — "ГПУ"). Поїхали до нього на Балкани. Там саме війна почалася. Бачила, як американці бомбардують Белград. Тому і намагалися швидше поїхати звідти. Нам ще пощастило: через кілька місяців після нашого переїзду до Іспанії Белград зазнав найстрашнішого авіанападу в історії. Загинули тисячі мирних мешканців.

До Іспанії ви переїхали без материного чоловіка. Чому?

— На такі запитання я не відповідаю.

1983, 10 липня — Юлія Вакуленко народилася в Ялті
1998 — переїхала до Белграда, почала займатися тенісом
1999 — переїхала до Барселони
2001 — здобула першу перемогу на турнірі ВТА
2003 — дебютувала у турнірі "Великого Шлему" на відкритому чемпіонаті Франції
2007 — стала півфіналісткою турнірів ВТА у Варшаві та Берліні
34-та ракетка світу. Незаміжня

Зараз ви читаєте новину «Вакуленко хоче виграти турнір "Великого Шлему"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі