неділя, 16 липня 2006 17:33

"Ювентус" перевели до серії "В"

Туринський "Ювентус", найтитулованіший клуб Італії, у наступному сезоні гратиме в серії "В" — аналогу української першої ліги. Розпочне сезон "Стара Синьйора" із 30 очками штрафу. Окрім того, у "Юве" відібрали два останні "скудетто" — звання чемпіона Італії.

Разом з "Ювентусом" до нижчої ліги переведені римський "Лаціо" та "Фіорентина" з Флоренції. У "Лаціо" відберуть на старті сім очок, а "Фіорентина" недорахується 12. Ще один італійський гранд, "Мілан", залишиться у вищій лізі, але розпочне чемпіонат 2006/07 із 15 очками у пасиві і буде позбавлений участі у єврокубках на наступний сезон. Такий вердикт винесло італійське правосуддя, розглядаючи справу "Моджігейту".

"Юве" брав участь у 12 з 19 договірних матчів

Колишній генеральний директор "Ювентуса" Лучано Моджі розробив систему, в рамках якої добивався призначення на матчі своєї команди потрібних арбітрів. Це встановили після перехоплень телефонних розмов. Їх оприлюднили на початку травня. Виявилося, що 19 матчів позаминулого чемпіонату Італії було договірними. У 12 з них брав участь "Ювентус".

Моджі та Антоніо Джираудо, колишній виконавчий директор "Юве", відсторонені від футболу на п"ять років. Віце-президент "Мілана" Адріано Галліані — на два роки. Керівник "Фіорентини" Андреа Делла Валле дискваліфікований на 3,5 року, його колега з "Лаціо" Калудо Лотіто — на три. Екс-арбітр ФІФА Массімо де Сантіс тепер зможе судити тільки через 4,5 року.

Клубам дали три дні на те, щоб подати апеляцію. Керівництво "Ювентуса" та "Мілана" це уже зробило. Туринці опростестовують очковий штраф, а міланці прагнуть "відновитися" у Лізі чемпіонів 2006/07. Протест розглянуть до 25 липня.

Якщо апеляцію "Мілана" відхилять, то в Лізі чемпіонів стартують з групового турніру "Інтер" та "Рома", а з третього кваліфікаційного раунду — "К"єво" і "Палермо". В Кубок УЄФА заявляться "Ліворно", "Парма" та "Емполі".

"Моджігейт" — другий скандал в італійському футболі за останні 25 років. На початку 80-х "Мілан" та "Лаціо" уже були переведені до серії " В" за участь керівництва цих клубів у підпільному тоталізаторі.

В Україні владу ділять "Динамо" та "Шахтар"

13 років тому від покарання за договірні матчі потерпав французький "Марсель". Команду "викинули" з вищої ліги та відібрали у неї Кубок чемпіонів. Президент клубу Бернар Тапі два роки провів за ґратами.
В Україні владу ділять два клуби — "Динамо" та "Шахтар". Кияни, з подачі президента ФФУ Григорія Суркіса, керують суддями, а донеччани завдяки фінансовим можливостям Рината Ахметова мають клуби-сателіти. Вони не борються з "Шахтарем", але кістьми лягають у поєдинках з "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «"Ювентус" перевели до серії "В"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі