середа, 06 січня 2021 00:41

"Успіхом стане участь збірної у чвертьфіналі чемпіонату Європи"

Фінальна частина футбольного чемпіонату Європи — Євро-2020/21, перенесена через пандемію, стане головною спортивною подією року для українського вболівальника. Підопічні тренера 44-річного Андрія Шевченка пробилися на Євро, вигравши відбірковий турнір.

Євро-2020/21 має пройти у 12 країнах, початися 11 червня і тривати місяць. Наша команда на груповому етапі повинна зіграти проти Нідерландів (13 червня), Північної Македонії (17 червня) та Австрії (21 червня). Дві ­команди гарантовано виходять із групи, третя — на 60 відсотків.

Минулий чемпіонат наші провалили. Тодішня команда Михайла Фоменка посіла останнє місце з 24 учасників. Україна за три матчі не забила жодного м'яча.

Цьогоріч вихід із групи — завдання-мінімум. Успіхом стане участь у чвертьфіналі, тріумфом — півфінал. Більшого наша команда об'єктивно досягти не готова.

Проблем у Шевченка вистачає. Одна з них: вибір основного воротаря. У команді був перший номер — Андрій П'ятов, її капітан. Але 2020-го він втратив місце у стартовому складі донецького "Шахтаря". Його замінив 18-річний Анатолій Трубін. Якщо збереже статус, то підірве позиції П'ятова й у збірній.

У центрі захисту треба змінювати Сергія Кривцова. Він ненадійний. Тут рішення готове — Ілля Забарний за друге півріччя 2020-го отримав практику матчів найвищого рівня. Неясно, що робити з позицією лівого вінгера. Останнє десятиліття її займав Євген Коноплянка. Але здається, що з футболом найвищого рівня упродовж минулого року він остаточно закінчив.

Січень — період, коли можна переходити з одного клубу в інший. Саме це треба зробити Олександрові Зінченку — ключовому півзахиснику збірної, який здебільшого сидить на лаві запасних в англійському "Манчестер Сіті". Зате Руслан Малиновський — найсильніший нині гравець України — має більші шанси на місце у стартовому складі італійської "Аталанти" через відхід лідера команди Папу Гомеса.

Наприкінці року добре заграв за бельгійський "Гент" основний нападаючий збірної Роман Яремчук. Це пішло на користь команді Шевченка. Не виключено, що взимку футболіст змінить клуб. Якщо це трапиться, є ризик, що він знизить рівень у першій половині 2021-го через звикання до нової ­команди.

Офіційний 2021 рік збірна почне в березні — поєдинками відбору на Кубок світу. Закінчить ними ж у листопаді. Їх розділить Євро-2020/21.

Андрій Шевченко починає з командою третій цикл. Під час першого не вийшли на Кубок світу-2018, проте суперників мали сильних. Тому Шевченка незаслужено жорстко критикували. У другому посіли перше місце в групі відбору, випередивши Португалію — чемпіона Євро-2016. Проте система кваліфікації була легка й давала права на помилку. Шевченко взяв реванш за минулу невдачу, та цього разу тренера занадто захвалили.

Об'єктивну оцінку рівня Шевченка-тренера дасть рік, що настав.

Зараз ви читаєте новину «"Успіхом стане участь збірної у чвертьфіналі чемпіонату Європи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі