четвер, 14 лютого 2008 14:34

Юрій Калитвинцев готовий очолити київське "Динамо"

Автор: фото: PHL
  Юрій Калитвинцев тренерську кар’єру розпочав в ужгородському ”Закарпатті”. Його рекомендував закарпатцям Валерій Лобановський
Юрій Калитвинцев тренерську кар’єру розпочав в ужгородському ”Закарпатті”. Його рекомендував закарпатцям Валерій Лобановський

Із наставником дублюючого складу київського "Динамо" Юрієм Калитвинцевим, 39 років, кореспондент "ГПУ" зустрівся у Санкт-Петербурзі після закінчення одного з матчів Кубка Співдружності.

22 роки тому тоді ще у Ленінграді ви грали за юнацьку збірну СРСР на Меморіалі Гранаткіна. Пригадуєте?

— Так. Тільки вийшов з автобуса сьогодні, прокрутив той турнір у пам"яті. То був мій перший виступ у складі збірної Союзу. Класна команда зібралася: Харін, Сидельников, Мостовий, Добровольський, Коливанов. Тренував нас тоді Анатолій Бишовець. У фіналі обіграли збірну Німеччини, яку очолював Берті Фоґтс.

Своїх перших успіхів ви досягли у волгоградському "Роторі" під керівництвом тренера Віктора Прокопенка.

— Між собою ми називали його "дядя Вітя". Вічна пам"ять великому тренеру. Тоді ми намагалися наслідувати його в усьому — у манері одягатися, говорити.

Чому з "Ротора" ви вирішили перейти до московського "Динамо"?

— Керівництво "Ротора" обіцяло виділити квартиру, але слова не дотримало. Я на той час уже створив сім"ю. Не мешкати ж із батьками. У московському "Динамо" мені імпонувало ставлення до гравців і президента клубу Миколи Толстих, і головного тренера Валерія Газзаєва.

Коли "Динамо" очолив Костянтин Бєсков, ви втратили місце у складі. Як це пояснити?

— Я зрадів, коли дізнався, що команду приймає цей легендарний тренер. Подобався романтичний футбол його команд. Але Бєскову у "Динамо" особистості були не потрібні. З команди прибрали мене, Євгена Смертіна, Тетрадзе. Добровольського також хотіли усунути. Довелося поїхати до Нижнього Новгорода.

Місцевий "Локомотив" тренував Валерій Овчинніков. Він славиться своїм словесним умінням. Запам"ятали його дотепи?

— Стороннім його методи спілкування з гравцями здавалися принизливими. Але нині розумію, що Борман (прізвисько Овчиннікова. — "ГПУ") був не таким уже й суворим. Ми мешкали на базі із сім"ями, і багато футболістів скаржилися, що їх не годували. В одній з газет я так висловився з цього приводу: про яке харчування може йтися? Вийди за ворота бази і поїж. Овчинніков прочитав і говорить: "Правильно. От відкрию ще два ресторани біля бази — і харчуйтеся на здоров"я". Бачився з Вікторовичем у Пітері. Нині він віце-президент естонської "Левадії", що грає на Кубку Співдружності. Розцілувалися.

Алієв задоволений співпрацею із Сьоміним

Наприкінці 1994 року на переговори з київським "Динамо" ви прийшли на милицях.

— Постарався гравець "Аланії" Горелов. До перелому ноги мав запрошення майже від усіх московських команд, але потім телефон замовк. А тодішній президент київського"Динамо" Григорій Суркіс готовий був одразу підписати контракт.

Ви працювали з Бєсковим та Лобановським. Можете порівняти двох метрів?

— Лобановський умів переконувати. У кожному гравцеві бачив особистість, не переходив на образи. У Бєскова ж було так: є моя думка, інші — неправильні.

З ініціативи Лобановського ви не дограли у київському "Динамо", збірній Україні. Образи на тренера не було?

— Жодної. Саме за його рекомендацією я почав тренерську кар"єру в ужгородському "Закарпатті". Допомога Лобановського на початку моєї роботи була колосальною. Коли з його вуст пролунало слово "колега", стало не по собі. Який же я колега тренеру зі світовим ім"ям?

Чи відчуваєте себе киянином?

— Я дотримуюся формули: дім там, де твоя сім"я. Моїй сім"ї комфортно у Києві. Донька Настя навчається в університеті імені Шевченка, син Владислав займається у динамівській школі. Дружина Ольга родом із Волгограда. Саме вона посприяла нашому переїзду до столиці України, вмовивши поїхати на переговори із Григорієм Суркісом. Казала: "Що ми втрачаємо? Перед Новим роком погуляємо, привеземо батькам до Волгограда "Київський торт". Веземо 13 років.

Ви рік пропрацювали з дублем "Динамо". Найкращий бомбардир тієї команди — Олександр Алієв. Чому йому не вдається закріпитися в основному складі?

— Проблема у гравцеві. У нас довірливі стосунки. Я його відрекомендував Сьоміну. Днями Алієв мені телефонував: задоволений співпрацею з Юрієм Павловичем.

Чи хочете працювати з молоддю?

— Певний час. Але в майбутньому хотів би тренувати команду майстрів.

Київське "Динамо"?

— Чому ні?

Але всі сподіваються, що Сьомін працюватиме довго й успішно.

— А я нікуди не поспішаю.

1968, 5 травня — Юрій Калитвинцев народився у Волгограді
1985 — став гравцем волгоградського "Ротора"
1992 — перейшов до московського "Динамо"
1995 — почав виступати у київському "Динамо", прийняв українське громадянство, визнаний найкращим футболістом України
1998 — відіграв рік у турецькому "Трабзонспорі"
2001 — головний тренер ужгородського "Закарпаття"
2006, грудень — очолив дублюючий склад "Динамо"
Одружений, має доньку Анастасію та сина Владислава

Зараз ви читаєте новину «Юрій Калитвинцев готовий очолити київське "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі