вівторок, 15 січня 2008 14:17

Українських тренерів у чемпіонат Росії не пускав Колосков

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олег Блохін прийняв пропозицію ”Москви” місяць тому. Пояснив, що ”Барселона” або ”Челсі” роботу йому не давали
Олег Блохін прийняв пропозицію ”Москви” місяць тому. Пояснив, що ”Барселона” або ”Челсі” роботу йому не давали

Тиждень тому колишній головний тренер збірної України Олег Блохін, 55 років, почав працювати тренером ФК "Москва". Фахівець не приховує, що ставить перед командою максимальне завдання — боротися за перше місце в наступному чемпіонаті Росії. Поки що в російському чемпіонаті іноземні тренери досягли найвищого успіху лише раз — два місяці тому голландець Дік Адвокат зробив найсильнішим клубом країни пітерський "Зеніт".

З українських фахівців найбільших успіхів у чемпіонаті Росії досяг Віктор Прокопенко. Під його керівництвом волгоградський "Ротор" став срібним призером чемпіонату Росії-1997. Міг "Ротор" завоювати і золоті нагороди, але програв вирішальний домашній матч московському "Спартаку". 2002 року Прокопенко попрацював із московським "Динамо". Перед ним стояло завдання зробити клуб призером чемпіонату, але фахівець із ним не впорався — динамівці фінішували лише на шостій позиції.

2000-го з "Ротором" працював Євген Кучеревський. Його команда фінішувала на 11-му місці. Наступного року уродженець Херсона очолив "Торпедо-ЗІЛ" (попередник ФК "Москва" — нинішньої команди Олега Блохіна): автозаводці закінчили турнір 14-ми.

Нинішній наставник харківського "Металіста" Мирон Маркевич 2002 року працював із махачкалинським "Анжи". Посаду обіймав три місяці.

— У команді були внутрішні чвари, тому й пішов, — пояснює Маркевич. — Крім того, арбітри судили нас упереджено, бо керівництво клубу мало перед ними борги.

Як тренер я Блохіна не зовсім розумію

Володимир Мунтян, який нині очолює комітет збірних України, 2002 року став головним тренером "Аланії" із Владикавказу. Він попрацював півроку і пішов через невдалі результати: у 12 матчах "Аланія" здобула лише вісім очок.

У першому чемпіонаті Росії-1992 працював заслужений тренер України Сергій Морозов, 57 років. Він очолював тюменський "Динамо-Газовик". Команда в перший рік "вилетіла" з вищої ліги російського чемпіонату.

— Пояснити це просто, — каже Морозов "ГПУ". — 1992-го тюменці мали грати у другій лізі чемпіонату СРСР. Але країна розпалася, і команду перевели до вищої ліги чемпіонату Росії. Рівень комплектації не дозволяв розраховувати на збереження місця серед еліти.

Запитую, чому за 15 років в Росії працювало порівняно мало українських тренерів.

— Колосковщина процвітала, — відповідає експерт. — Колишній керманич російського футболу В"ячеслав Колосков не підпускав нікого з чужих. Була група тренерів — Авер"янов, Ірхін, — яка просто кочувала з клубу в клуб, змінюючи по 5–6 команд за три роки. Колоскову з ними зручніше було мати справу. Нині ситуація змінилася. Росія має класний продукт — футбольний чемпіонат, відповідну структуру — і готова залучати тренерів, незалежно від їхньої національності. Думаю, такі люди як Протасов, Фоменко, Маркевич, Альтман за своїм потенціалом можуть працювати у сильнішому від українського чемпіонаті Росії.

— Які перспективи Блохіна у Москві?

— Якби я ще знав перспективи "Москви", — каже Морозов. — Як тренер Блохіна я не зовсім розумію. "Москва" клуб без традицій, на відміну від чотирьох інших московських команд. Тобто подальша тренерська доля Блохіна в його нинішньому клубі залежатиме не лише від спортивних показників.

Разом із Блохіним у чемпіонаті Росії-2008 повинен стартувати ще один наш земляк — Сергій Юран. Він хоч і має російський паспорт, але народився в Луганську. Торік повернув ярославський "Шинник" до вищої ліги. Ще один українець, Павло Яковенко, 2007-го недовго працював із "Кубанню" та "Ростовом". Після нього команди очолили інші фахівці, й обидва клуби вилетіли з еліти.

Зараз ви читаєте новину «Українських тренерів у чемпіонат Росії не пускав Колосков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі