середа, 14 листопада 2007 17:38

Українські бомбардири мало забивають

Український футбольний чемпіонат відчуває нестачу бомбардирів. Провідні нападники турніру забивають мало. Наставникові національної команди Олегові Блохіну доводиться комплектувати атакувальну ланку, здебільшого розраховуючи на легіонерів.

У першому чемпіонаті України найкращим бомбардиром турніру став футболіст чемпіона країни — "Таврії"— Юрій Гудименко. Він забив 12 м"ячів у 19 матчах. Тоді першість пройшла у скороченому вигляді. Потім настала черга звичного двоколового турніру і планка для бомбардирів сягала зазвичай 20 м"ячів.

Вона стрімко знизилася у сезоні 2001/02. Тодішній півзахисник донецького "Металурга" Сергій Шищенко відзначився 13 разів у 26 матчах першості. Більше у турнірі не забив ніхто. Наступного чемпіонату київський динамівець Максим Шацьких забив 22 голи — це рекордний показник за всю історію змагань. Відтоді знову регрес. Як наслідок — у чемпіонаті 2006/07 форвард ФК "Харків" Олександр Гладкий забив 13 м"ячів у 30 матчах.

Причин зниження результативності декілька. Передусім, тренери в українській лізі здебільшого будують гру від оборони, нехтуючи позиційним нападом. Форвардам у такій схемі важко себе проявити. Тому на голеадорів дефіцит, і це спричиняє відсутність конкуренції серед нападаючих.

По-друге — рівень українського чемпіонату підрівнявся. Немає відвертих аутсайдерів, яким можна було б чимало забивати і збільшувати бомбардирський показник.

Олександр Гладкий забив 12 м"ячів у 14 матчах

По-третє — універсалізм футбольних команд. Коли форвард може зіграти у відборі, а захисник — забити м"яча. У таких клубах немає яскравих бомбардирів, на яких би грала команда. Голеві обов"язки розподіляються рівномірно.

Четверте: низька кваліфікація вітчизняних форвардів, відсутність належної індивідуальної майстерності, що не дозволяє реалізовувати й без того нечисленні моменти для взяття воріт.

У сезоні 1997/98 із 22 м"ячами найкращим бомбардиром став київський динамівець Сергій Ребров.

— Тоді мені легше було забивати, — каже "ГПУ" 33-річний футболіст. — "Динамо" домінувало в чемпіонаті. Було багато моментів. Їх у провідних команд вистачає і нині, але реалізація шкутильгає. І ще у "Динамо" та "Шахтарі" часто відбувається зміна форвардів: у одному матчі грає одна пара, в іншому — друга. Помилка — і у наступному поєдинку ти вже не граєш. А колись ми з Шевою проводили майже всі матчі без замін. І захисники, ті ж легіонери, в українському чемпіонаті кваліфіковані,— веде далі Ребров

Ветеран українських чемпіонатів не робить проблеми з низької результативності нинішніх форвардів.

— Забиватимуть. Той же Шацьких міг би більше відзначатися, просто не всі ігри грає. Гладкий непогано почав сезон. Усе буде нормально, — упевнений футболіст.

Після 16 турів нинішнього чемпіонату України у суперечці бомбардирів лідирує форвард "Шахтаря" Олександр Гладкий. Він забив 12 м"ячів у 14 матчах.

Зараз ви читаєте новину «Українські бомбардири мало забивають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі