середа, 23 березня 2011 02:45

Українські біатлоністи почали краще бігати й гірше стріляти
9

Сергій Седнєв біжить на останньому етапі за українську збірну на чемпіонаті світу в Ханти-Мансійську. Наші здобули бронзову нагороду
Фото: фото: REUTERS/Tatyana Makeyeva
Валентина Семеренко
Віта Семеренко
Олена Підгрушна
Оксана Хвостенко

У неділю в норвезькому Голменколлені фінішував біатлонний сезон-2010/11.

У загальному заліку переможцями стали Кайса Макарайнен із Фінляндії й норвежець Тар'єй Бьо. Найкращі серед українців — Валентина Семеренко (11-те місце) та Сергій Седнєв (16-та сходинка). На чемпіонаті світу в російському Ханти-Мансійську українці здобули три медалі. Якщо "бронза" Віти Семеренко й "срібло" жіночої естафетної команди були очікуваними, то чоловіки, взявши бронзову нагороду в естафеті, створили сенсацію.

Загалом цьогоріч українці почали краще бігти, але гірше стріляти.

"ГПУ" за 10-бальною шкалою оцінює сезон кожного з провідних українських біатлоністів.

Жінки

Валентина Семеренко — 6,5 (добре).

З урахуванням естафетних перегонів 25-річна вихованка Григорія Шамрая дев'ять разів входила до десятки найсильніших у перегонах Кубка й чемпіонату світу. Але тривалий час спортсменка не могла пробитися на п'єдестал в особистому заліку. Вперше в кар'єрі Валентина це зробила в спринті, який відбувався в лютому в американському Преск-Айлі. Тоді вона здобула "бронзу". Вдало розпочала й срібну для збірної України естафету на чемпіонаті світу. Вона завершила свою ділянку третьою, майже одночасно з лідерським дуетом італійок і німкень. На початку сезону Валентина завершувала естафету. Але після того як спортсменка заробила п'ять штрафних кіл на етапі в німецькому Обергофі й утратила для України не лише "золото"— воно з хвилинною перевагою після третього етапу здавалося справою часу, — а й медаль загалом, тренери вирішили не ризикувати. У Валентини слабка психіка. Порівняно з минулим сезоном показники влучності у лідера української жіночої збірної впали з 85,2 до 81,4%. Краще вона стріляла навіть у сезонах 2006/07 і 2007/08, коли тільки почала виступати серед дорослих.

Віта Семеренко — 6,5 (добре).

У загальному кубковому заліку 25-річна біатлоністка з Краснопілля Сумської області посіла 15-те місце. Могла бути вище, але з колії вибивали постійні хвороби. Через них Віта регулярно випадала з тренувального процесу починаючи із заключного передсезонного збору. Але на чемпіонаті світу Віта, яку ще торік вважали лідером жіночої збірної, здобула першу і єдину особисту медаль української збірної. "Бронза" в індивідуальних перегонах стала єдиною особистою медаллю біатлоністки в сезоні, що завершився. У сезоні-2010/11 Віта має найкращий показник влучності в кар'єрі — 85,2.

Олена Підгрушна — 5,5 (посередньо).

24-річна тернополянка ніяк не може реалізувати своїх амбіцій на трасі. Завдяки швидкісним даним сестер Семеренко Україна регулярно пробивається до трійки призерів в естафетах. В особистому заліку п'єдестали для Підгрушної залишаються недосяжними. Швидкісні показники цьогоріч біатлоністка трохи покращила, а ось стріляти почала гірше. 85,7 — найгірший для неї показник влучності за три роки повноцінних виступів у рамках кубків світу.

Оксана Хвостенко — 5,5 (посередньо).

Сезон для 33-річної спортсменки складався погано. Вихованка Миколи Зоца ніколи не відзначалася високою швидкістю, а цьогоріч її погіршила. Оксана вирішила завершити активні виступи. Крапку в кар'єрі Хвостенко поставила, здобувши "срібло" в естафеті на чемпіонаті світу. Там Оксана ідеально і надзвичайно швидко стріляла. 52,7 на вогневих рубежах — один із найкращих показників швидкострільності в кар'єрі  Хвостенко.

Чоловіки

Сергій Седнєв — 7,0 (дуже добре).

Від старту сезону 27-річний вихованець Олександра Москаленка став лідером чоловічої збірної. На другому кубковому етапі в австрійському Гогфільцені він став сенсацією, здобувши "срібло" в спринті. Доти вважали, що Сергій здатний боротися за медалі лише в перегонах із чотирма вогневими рубежами. 16-те місце Седнєва в загальному заліку — найвищий результат в історії українського чоловічого біатлону. Показники влучності Сергія ідентичні з минулорічними — 85,2% Різниця в тому, що цьогоріч він стартував частіше і почав швидше бігти.

Сергій Семенов — 6,5 (добре).

Після переконливого старту на дорослому рівні торік 22-річний чернігівець поступово покращує свої результати. На етапі в Голменколлені він досяг найвищого особистого результату в кар'єрі — четвертого місця в спринті. У бронзовій естафеті України на чемпіонаті світу молодий спортсмен вразив моральною стійкістю на стрільбі, адже був на рубежі поруч із досвідченішими біатлоністами.

Андрій Дериземля — 6,0 (нормально).

33-річному вихованцеві Миколи Зоца не вдався старт сезону. Для Андрія це звичне явище, адже він зазвичай важко входить у сезон. Але цьогоріч на його показниках відбилася особиста трагедія — смерть матері. Неважко зрозуміти психологічний стан Дериземлі. Моральної рівноваги Андрій набув у другій половині сезону. Це відразу позначилося на результатах, вінцем яких стала "бронза" в естафеті на чемпіонаті світу. То друга медаль мундіалів у кар'єрі спортсмена. Майже ідеальна стрільба Дериземлі на фініші дозволила йому встановити найкращий за останні чотири сезони показник влучності — 83,5%.

Олександр Біланенко — 5,5 (посередньо).

Цього сезону 33-річний сумчанин виступав мало. В якийсь момент здавалося, що він утрачає місце в складі остаточно. Але до чемпіонату світу спортсмен підійшов в ідеальній формі. Підвищивши швидкість, Олександр, якого завжди вважали найнадійнішим снайпером серед українців, почав гірше стріляти. Його цьогорічний середній показник влучності становить 84,7 проти 88,9% торік.

Зараз ви читаєте новину «Українські біатлоністи почали краще бігати й гірше стріляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі