четвер, 15 квітня 2021 00:55

Українець став чемпіоном Європи

Автор: GettyImages.com
  Український ­важкоатлет Дмитро Чумак виконує ­вправу з ­поштовху на чемпіонаті ­Європи у Москві, Росія, 10 квітня 2021 року. Виграв змагання у ваговій категорії до 109 кілограмів. Збірна України посіла перше місце у неофіційному командному заліку. Здобули чотири золоті медалі, одне — ”срібло”, одну — ”бронзу”
Український ­важкоатлет Дмитро Чумак виконує ­вправу з ­поштовху на чемпіонаті ­Європи у Москві, Росія, 10 квітня 2021 року. Виграв змагання у ваговій категорії до 109 кілограмів. Збірна України посіла перше місце у неофіційному командному заліку. Здобули чотири золоті медалі, одне — ”срібло”, одну — ”бронзу”

31-річний українець Дмитро Чумак став чемпіоном Європи з важкої атлетики. Переміг у ваговій категорії до 109 кг. Змагання відбулися 10 квітня у Москві, Росія.

У ривку він підняв 181 кг, у по­штовху — 226 кг. Виборов путівку на Олімпійські ігри-2021. Їх із 23 липня по 8 серпня прийматиме Токіо, Японія.

Після перемоги Чумак розмістив на своїй сторінці у соціальній мережі фото палаючої Москви, яке супроводив нецензурним віршем російського співака Шнурова й групи "Ленінград".

— Вважаю, що нічого радикального не зробив. Увесь час змагань відчував себе на території ворожої держави, що веде проти нас війну. Посмішки росіян виглядали натягнутими. Тому зрадів, коли повернувся додому.

Чумак не надто вдало розпочав змагання. В ривку підняв лише 181 кг, хоча його особистий рекорд — 190. У поштовху все пішло краще, спочатку 220, а згодом — 226. У сумі — перше місце із 407 кг.

— Мій рекорд у поштовху — 236 кілограмів. Але я бережу сили на Олімпіаду в Токіо. Там треба буде показувати найкращі результати.

На п'єдесталі українець не зміг стримати сліз.

— Уперше в житті було складно не плакати. Ця "Європа" для мене дуже важка. Тягар того, що це Москва. Тому дуже важливо саме перемогти. Тому так складно стримувати сльози від розуміння того, що я це зробив.

Дмитро не любить тих, хто говорить, що спорт поза політикою.

— Нехай скажуть про це хлопцям, яким повідривало руки й ноги. А їм лише по 25 років. Маємо військову й політичну агресію Росії. І це не здогадки, це факт. Пост із палаючою Москвою задумав задовго до початку змагань. Десь за місяць. Можливо, це виглядало б некрасиво, якби у нас із Росією була словесна перепалка. А в нас — війна з тисячами вбитих. Тому це був тролінг Кремля.

Чумак не одразу погодився їхати до Росії. Але чемпіонат Європи — етап відбору до Олімпіади, його не можна було пропустити.

— Думав, побачу якусь красиву країну, а довелося їхати в Росію. Тому сидів у готелі й нікуди не виходив.

Дмитро Чумак народився 1990 року в Скадовську Херсонської області. Закінчив місцевий університет. З 2012‑го живе в Києві. Був учасником Олімпійських ігор 2016 року, посів шосте місце. Став срібним і бронзовим призером чемпіонату світу. Тричі вигравав чемпіонат Європи в різних вагових категоріях.

Зараз ви читаєте новину «Українець став чемпіоном Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі