середа, 19 червня 2019 07:55

Українці стали чемпіонами світу з футболу

Автор: REUTERS
  Валерій Бондар — капітан збірної України — отримує трофей Кубку світу серед 20-річних з рук Джанні Інфантіно (крайній ліворуч), президента Міжнародної федерації футболу
Валерій Бондар — капітан збірної України — отримує трофей Кубку світу серед 20-річних з рук Джанні Інфантіно (крайній ліворуч), президента Міжнародної федерації футболу

Збірна України з футболу виграла Кубок світу серед 20-річних. У фінальному матчі підопічні тренера 61-річного Олександра Петракова перемогли команду Південної Кореї — 3:1. Наші пропустили першими з пенальті — на 5-й хвилині. Відігралися на 34-й, а на 52-й вийшли вперед. Обидва м'ячі забив київський динамівець Владислав Супряга. На 89-й його одноклубник Георгій Цитаїшвілі провів останній гол турніру.

— На цьому чемпіонаті не було рівних нашому тренеру Олександрові Петракову, — коментує фінальний матч футбольний тренер 58-річний Олег Федорчук. — Він був кращим за іноземних колег у тактиці, тренерській інтуїції, психологічному настрої та вмінні вносити корективи у гру.

Що допомогло нашим переламати гру, яка почалася невдало?

— Гол корейців був проведений із сумнівного пенальті. Безкоровайний порушував правила несвідомо. Суперник домалював падіння, а суддя — купився. Та від цієї збірної віяло такою впевненістю, що було зрозуміло — наші дотиснуть. Умінню тримати удар у цієї молоді може повчитися і національна збірна. Я в захваті від гри капітана Валерія Бондаря. Це майбутня зірка національної збірної. Коли Олександра Сафронова, його напарника по центру захисту, схопила судорога, капітан змусив того підвестися. Бондар був тренером на полі. Лунін — майбутній воротар збірної на десятиріччя. А якщо повернутися до перших хвилин фіналу, то гол Кореї поламав плани обом командам. Але наші швидше вернулися у гру і почали гнути свою лінію. Здивував Супряга. На початку від хвилювання він кілька разів потрапляв у офсайд, але потім почав грати розкуто й різнопланово. Вважаю, що фінал був найкращим матчем наших хлопців на турнірі.

Петраков приймав несподівані рішення. Спочатку награвав на вістрі Супрягу, потім зробив ставку на Сікана, але на вирішальний матч знову випустив динамівця. Це тренерське чуття?

— Ні. Тренери працюють із цією командою чотири роки. Знають кожного. Петраков побачив, що Супряга набрав форму, й поставив його до стартового складу. Це звичайна тренерська робота. Сікан у фіналі не вразив, хоч на шляху до нього забив чотири м'ячі.

Що змінить цей успіх у долі гравців, які здебільшого сидять у клубах на лаві запасних?

— Успіх допомагає сильним стати сильнішими. Слабким — швидше спуститися на дно. Якщо людина має сильну волю, як це було у випадку з Андрієм Ярмоленком, то її ніщо не спинить. Свого часу Андрія відрахували з футбольної школи "Динамо", але він усе одно став зіркою українського футболу. Є й зворотні приклади. Я тренував декого з чемпіонів Європи-2009 серед 19-річних. У них не було бажання зростати. Хлопці жили спогадами п'яти-семирічної давнини й при кожній нагоді нагадували, що вони — чемпіони Європи.

Перший Кубок світу серед 20-річних був проведений 1977 року. Тоді виграла збірна Радянського Союзу. В її складі грали українці Володимир Безсонов, Андрій Баль, Олександр Сопко, Юрій Сивуха, Віктор Каплун, Валентин Крячко, Сергій Балтача, Григорій Батич, Сергій Жарков. За два роки радянці з луганцем Олександром Заваровим стали другими, поступившись збірній Аргентини з Дієго Марадоною. Турнір вигравали й інші майбутні зірки світового футболу: іспанець Хаві 1999 року, аргентинець Ліонель Мессі 2005-го, француз Поль Погба 2013-го.

Виграли шість матчів із семи

Збірна України зіграла сім поєдинків на Кубку світу. Нагадуємо їх результати.

Груповий турнір

1-й тур. Україна — США — 2:1

2-й тур. Україна — Катар — 1:0

3-й тур. Україна — Нігерія — 1:1

1/8 фіналу

Україна — Панама — 4:1

1/4 фіналу

Україна — Колумбія — 1:0

1/2 фіналу

Україна — Італія — 1:0

Фінал

Україна — Корея — 3:1

Зараз ви читаєте новину «Українці стали чемпіонами світу з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі