вівторок, 26 серпня 2008 18:50

Українці на Олімпіаді завоювали 27 нагород
28

Жіноча збірна з фехтування на шаблях здобула для України перше золото. Зліва направо: Олена Хомрова, Ольга Харлан, Галина Пундик та Ольга Жовнір
Василь Ломаченко переміг на Іграх у вазі до 57 кілограмів і був визнаний найтехнічнішим боксером турніру
Байдарочниця Інна Осипенко-Радомська перемогла на дистанції 500 метрів
Олександр Петрів був найсильнішим у стрільбі з пістолета МП-8

24 серпня в Пекіні фінішували 29-ті літні Олімпійські ігри. Українська збірна здобули 27 медалей — сім золотих, п"ять срібних і 15 бронзових. Вітчизняні атлети посіли 11-те місце в неофіційному командному заліку.

1996 року в Атланті Україна вперше виступала незалежною командою та стала дев"ятою. Виборола 23 нагород — дев"ять золотих, дві срібних і 12 бронзових. У Сіднеї-2000 наші атлети були 13-ми, 23 нагороди — три золотих, десять срібних та стільки ж бронзових. За чотири роки посіли 12-ту позицію. Здобули 23 нагороди — дев"ять золотих, п"ять срібних і дев"ять бронзових.

22 серпня українські атлети завоювали три бронзові медалі. Вони на рахунку 26-річної луганчанки Вікторії Терещук (сучасне п"ятиборство), її земляка В"ячеслава Глазкова, 23 роки (бокс, суперважка вага) і 30-річного донеччанина Дениса Юрченка (стрибки з жердиною).

Глазков міг претендувати на медаль вищого ґатунку, але через травму ліктя віце-чемпіон світу не зміг вийти на півфінальний поєдинок проти китайця Джинь Дживея. Денис Юрченко також не виступив на повну силу. Він стрибнув на 5 м 70 см, але травмував ногу.

У суботу золото завоював 20-річний боксер Василь Ломаченко. У фінальному поєдинку вагової категорії 57 кг уродженець Одещини технічним нокаутом у першому раунді переміг француза Хедафі Джелхіра. До Ломаченка єдину золоту олімпійську нагороду для України в боксі виграв Володимир Кличко 1996-го в Атланті. Тоді йому було стільки років, як нинішньому чемпіонові.

— Я вийшов на ринг спокійним. Не хвилювався. Тому провів бій упевнено, — заявив Ломаченко після поєдинку. — За весь олімпійський турнір не було жодного боксера, зустрічі з яким я побоювався б. Хотів потрапити на росіянина Альберта Селімова, якому програв у фіналі торішнього чемпіонату світу. Зіткнувся з ним уже в першому поєдинку і переміг. А найважчим із точки зору психології був чвертьфінальний поєдинок проти китайського спортсмена.

Окрім золотої нагороди, Ломаченко отримав приз найтехнічнішого боксера Олімпійських ігор. Василь ніс прапор України на церемонії закриття Ігор. У професіонали він переходити поки що не планує. Хоче стати першим спортсменом в історії незалежної України, який виграв би золото чемпіонату світу серед любителів.

23 серпня вітчизняні спортсмени отримали дві нагороди у веслуванні. 22-річний Юрій Чебан із Миколаєва фінішував третім у змаганні каное-одиночок на 500 м. Киянка Інна Осипенко-Радомська, 25 років, завоювала золото в 500-метровій боротьбі байдарочниць-одиночниць. Вона випередила найближчу переслідувачку на 0,004 с.

— Досі не можу повірити у те, що відбулося, — каже Осипенко-Радомська. — Спорт — непередбачувана штука, тому далекоглядних планів я не будувала. Знала, що треба потужно стартувати на такій короткій дистанції. І втримувати темп.

У забігу на 1500 м Україна завоювала дві нагороди. Донеччанка Ірина Ліщинська, 32 роки, була другою, а її землячка 27-річна Наталя Тобіас — третьою.

Останню нагороду здобула Ганна Безсонова, 24 роки. Абсолютна чемпіонка світу-2007 із художньої гімнастики виграла бронзу. Золото — у росіянки Євгенії Канаєвої, друге місце посіла білоруска Інна Жукова.

Зараз ви читаєте новину «Українці на Олімпіаді завоювали 27 нагород». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі