понеділок, 13 жовтня 2008 18:44

Україна зіграла внічию із Хорватією

Збірна України втратила перші очки в офіційних матчах у відбірному турнірі Кубка світу-2010. У суботу підопічні Олексія Михайличенка зіграли внічию зі збірною Хорватії — 0:0.

Уперше офіційний матч національної команди приймав Харків. Тамтешній 43-тисячний стадіон "Металіст" заповнився майже повністю. Тільки гості із відведених їм трьох секторів заповнили один.

Квитки на матч коштують від 50 до 200 грн. Зранку в день поєдинку біля кас, розташованих у районі центрального входу до арени, утворюється невеличка черга. На касах табличка "билетов на сборную нет", проте перепустками на поєдинок все одно торгують.

— Купив квиток за 50 гривень, — каже 20-річний Андрій. — Із його обличчя не сходить посмішка. — Сидітиму на північній трибуні у фанатському секторі. Це якраз те, що мені треба. Юнак тільки знизує плечима, коли запитуємо, як пояснити наявність квитків у касах із табличкою про те, що їх немає.

— Можливо, щоб черги не утворювалися, — невпевнено припускає.

Збірна Хорватії прилетіла до Харкова на кілька годин раніше, ніж господарі. Гості розташувалися в чотиризірковому готелі "Аврора".

— Так, їздив за 15 кілометрів від міста на летовище, — розповідає таксист, який везе нас до "Аврори". — Хорватські вболівальники потішили. Не торгуючися, сіли в машину й все розпитували, де в Харкові можна розважитися із дівчатами.

Додає, що "Аврора" — один із найкращих готелів Харкова. Розташований неподалік від центру міста пл. Свободи. Найдешевший номер коштує 700 грн на добу. Найдорожчий — 2500.

На матч наставник гостей Славен Біліч виставляє склад, який абсолютно точно передбачили хорватські журналісти. Балканці діють за схемою 1-4-2-2-1-1. Вукоєвич і Ніко Ковач грають опорних, Срна та Ракітіч на флангах, а Модрич розташовується під єдиним форвардом Олічем. В України абсолютно тотожна схема. Тимощук і Левченко — центральні півзахисники, Назаренко та Голайдо — флангові, Алієв допомагає висунутому на вістря атаки Шевченку.

Місцевий "Металіст" грає цікавіше, ніж національна збірна

— Поява Голайдо в стартовому складі мене здивувала, — каже "ГПУ" найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 38 років. — Розумію, що Михайличенко хотів створити потужний кулак на лівому фланзі, щоб стримати Срну. Українцям здебільшого це вдалося, але водночас господарі пожертвували власними фланговими атаками. І Назаренко, який часто помилявся, і Голайдо працювали на те, щоб стримати атаки суперника, а не організовувати свої.

Перший тайм пройшов загалом у рівній боротьбі. Голів не було.

— Позиційна тяганина, — оцінює дії команд до перерви Саленко. — В України величезні проблеми із переходом від оборони до атаки. Люди, той же Тимощук, можуть забрати м"яч, а що із ним робити далі — не знають. Тактика довгих передач себе не виправдовує, тільки якщо Шевченко й Алієв опустять м"яч донизу, з"являється гострота. Але воротар хорватів Плетикоса здебільшого сидить без роботи.

У перерві замін тренери не роблять.

— У другому таймі суперник нас повністю переграв, — вважає експерт. — По-перше, запрацювали фланги. Срна часто зміщувався в центр, і звільняв простір для прилучень до атаки Чорлуки. Модрич курсував всім фронтом атаки, невимушено звільнявся від Тимощука і розганяв позиційний наступ суперника. У хорватів завжди був щонайменше один варіант для розвитку атаки, наші програвали центр, були менш рухливими та недопрацьовували в опорній зоні, даючи там простір для випадів суперника.

Хорватія має щонайменше три можливості, аби забити. Спочатку Оліч після кутового влучає в перекладину, потім він же б"є мимо із близької відстані. А на удар Модрича впритул реагує Пятов, змушуючи схопитися за голову Славена Біліча, який весь матч стоїть на ногах.

Михайличенко зводиться на них рідко. Уперше на 29-й хвилині, щось пояснюючи Шевчуку. Заміну робить тільки одну, випускаючи Кравченка замість Назаренка.

— Очевидно, що когось із флангових треба було міняти, — Голайдо чи Назаренка, — підтверджує Саленко. — Баланс у грі вихід Кравченка порушити не міг. А от якби вийшов Воронін — хитка рівновага на полі могла похитнутися не в наш бік. Україна працювали на оборону, де стіною стояв Михалик, а Воронін для неї непотрібний. Шевченко ж провів непоганий матч — і воротам загрожував, і назад встигав повертатися. У цілому Україна грала погано, але очко здобула. Хід гри й тактична лінія української команди підтвердили, що нічия для нас прийнятніша, ніж для суперника.

Після матчу харківські вболівальники розходяться дещо розчарованими. Кажуть, що місцевий "Металіст" грає цікавіше, ніж національна збірна. Починають скандувати "Кличко" (до бою Віталія із Пітером залишається кілька годин. — "ГПУ"). Гравці української збірної сідають в автобус і від"їжджають до Києва. Окремо, на двох машинах, вирушають тільки Шевченко й Тимощук.



Футбол. Кубок світу-2010. Відбірний етап


Група 6

Україна — Хорватія — 0:0

11 жовтня. Харків. Стадіон "Металіст". 38 500 глядачів (розрахований на 43 000). 10 градусів.

Суддя: Е. Браамхар (Нідерланди)

Україна: Пятов, Ярмаш,Чигринський, Михалик, Шевчук, Тимощук, Левченко, Назаренко (Кравченко, 84), Голайдо, Алієв, Шевченко (к).

Тренер: Олексій Михайличенко.

Хорватія: Плетикоса, Чорлука, Шимунич, Кріжанац, Праньїч, Ніко Ковач (к), Вукоєвич, Срна, Ракітіч (Манджукіч, 82), Модрич, Оліч.

Тренер: Славен Біліч.

Англія— Казахстан — 5:1

Наступні матчі

15 жовтня (середа)

Білорусь — Англія

Хорватія — Андорра

Інші матчі

Група 1

Угорщина — Албанія — 1:0

Швеція — Португалія — 0:0

Данія — Мальта — 3:0

Група 2

Швейцарія — Латвія — 2:1

Люксембург — Ізраїль — 1:3

Греція — Молдова — 3:0

Група 3

Сан-Марино — Словаччина — 1:3

Польща — Чехія — 2:1

Словенія — Північна Ірландія — 2:1

Група 4

Фінляндія — Азербайджан — 1:0

Вельс — Ліхтенштейн — 2:0

Німеччина — Росія — 2:1

Група 5

Туреччина — Боснія — 2:1

Естонія — Іспанія — 0:3

Бельгія — Вірменія — 2:0

Група 7

Фарери — Австрія — 1:1

Сербія — Литва — 3:0

Румунія — Франція — 2:2

Група 8

Грузія — Кіпр — 1:1

Болгарія — Італія — 0:0

Група 9

Шотландія — Норвегія — 0:0

Нідерланди — Ісландія — 2:0

Зараз ви читаєте новину «Україна зіграла внічию із Хорватією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі