четвер, 14 серпня 2008 18:43

Україна завоювала перше "золото" Олімпіади

Автор: фото: REUTERS/Alessandro Bianchi
  Ольга Харлан з Миколаєва щойно завдала вирішального уколу суперниці і принесла Україні перше золото олімпіади-2008
Ольга Харлан з Миколаєва щойно завдала вирішального уколу суперниці і принесла Україні перше золото олімпіади-2008

Учора збірна України завоювала першу золоту медаль на Олімпійських іграх у Пекіні. У командних змаганнях наші шаблістки перемогли у фіналі китаянок — 45:44. Героїнею фіналу стала Ольга Харлан. 17-річна фехтувальниця з Миколаєва вступила в боротьбу за рахунку 36:40, але зуміла відіграти відставання. За рахунку 44:44 Харлан зуміла завдати вирішального укола.

За Україну, крім Харлан, виступали Галина Пундик, 20 років, з Хмельниччини, 21-річна Олена Хомрова з Миколаєва та 25-річна хмельниччанка Ольга Жовнір. Вони стали першими олімпійськими чемпіонками у цій дисципліні.

А минулого понеділка в Пекіні святкували День України. На той момент українська збірна не завоювала жодної нагороди на Олімпіаді-2008.

— У перші дні змагань на медалі ми особливо і не розраховували, — зізнається президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, 44 роки. — У нас все ще попереду. Усе буде добре.

Так і вийшло. У вівторок першу медаль для України завоював дзюдоїст Роман Гонтюк. Наступного дня вітчизняні олімпійці здобули ще три нагороди: Ілля Кваша та Олексій Пригоров — у синхронних стрибках у воду, Наталя Давидова — у важкій атлетиці, Армен Варданян — у грекоримській боротьбі. Усі — бронзу.

На святкування Дня України в Пекін прибули принц Монако Альбер, президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Хуан-Антоніо Самаранч і нинішній президент МОК Жак Роґґе. Принц Альбер зізнався українським журналістам, що особисто знайомий з українськими плавцями — Яною Клочковою та Олегом Лісогором. Гостей зустрічали за українськими звичаями — хлібом-сіллю та горілкою. Біля входу грали українські пісні — "Червону руту" та "Черемшину". Коли гості залишали Український дім, їм вручали подарунок — пакунок із українськими сувенірами.

Перший український медаліст на Олімпіаді-2008 дзюдоїст Роман Гонтюк, 24 роки, вже повернувся до України. Але перед тим поспілкувався з кореспондентом "ГПУ".

Принца Альбера пригощали українською горілкою

— Мені до цих пір телефонують та вітають, — каже Гонтюк. — Приємно: першим це зробив президент України Віктор Ющенко. Але я свідомий того, що це ненадовго. Закінчиться Олімпіада, мине кілька днів, і про мене забудуть. Чотири роки тому, після Ігор у Афінах, щось подібне вже було. Тоді я виграв срібло, Але не думаю, що зробив крок назад. Через травму не зміг проявити себе ні на чемпіонаті світу, ні на чемпіонаті Європи. Готувався на Олімпіаді усе всім довести. І довів.

Поки що непогано виступають наші боксери. Призери чемпіонату світу Василь Ломаченко, В"ячеслав Глазков та Сергій Дерев"яченко виграли свої стартові бої. Причому Ломаченко — в чинного чемпіона світу та Європи росіянина Альберта Селімова. Востаннє вони зустрічалися на жовтневому чемпіонаті світу в Чикаго. Тоді непереконливо переміг росіянин, а Ломаченко розридався прямо на рингу — то була перша поразка у його кар"єрі на любительському рингу. Поєдинок фахівці охрестили достроковим фіналом. Зал підтримував Селімова, який виграв стартовий раунд. Проте потім Ломаченко перехопив ініціативу і переміг — 14:7.

— Суперник був сильний, — розповідає 20-річний Ломаченко кореспонденту "ГПУ". — Але напередодні поєдинку батько мене заспокоїв: розслабся, він чемпіон, і нехай доводить свою силу. А ти ніхто — от і все. Тому я не мандражував. Головне — чітко відпрацював. Перед боєм хотів подарувати Селімову, як і кожному своєму суперникові, український прапор. Він брати відмовився. Це мене тільки зачепило.

Сьогодні Ломаченко у поєдинку 1/8 фіналу боксуватиме з узбеком Баходіроном Султоновим.

Зараз ви читаєте новину «Україна завоювала перше "золото" Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі