понеділок, 18 серпня 2008 19:01

Україна виграла золото та срібло у семиборстві
6

Наталя Добринська у п’яти видах програми показала найкращий особистий результат
Фото: фото: REUTERS/Ruben Sprich
Людмила Блонська каже, що націлювалася на результат, а не на медаль
Олександр Петрів на п’єдесталі в Пекіні. 34-річний львів’янин 22 роки займається стрільбою
Леся Калитовська у бронзовому заїзді гонки-переслідування перемогла Елісон Шенкс із Нової Зеландії
Юрій Сухоруков виграв срібло, поступившись китайцю Цзян Цзю

У суботу на Олімпіаді-2008 розігрували нагороди в легкоатлетичному семиборстві. Україна у цьому виді програми здобула золото та срібло. Олімпійською чемпіонкою стала вінничанка Наталя Добринська, 25 років. Друге місце посіла броварчанка Людмила Блонська, 30 років.

— Нагороди від Блонської я чекала, — розповідає "ГПУ" олімпійська чемпіонка-1996 із потрійного стрибка Інеса Кравець, 40 років. — Людмила демонструвала стабільні результати на міжнародних стартах і не могла повернутися ні з чим. Наташа Добринська справді приємно здивувала, але не "вистрілила". В українських спортсменів не буває нічого випадкового. Добринську цілеспрямовано готували до Ігор. Поставили їй техніку, завдяки чому Наташа показала найкращі особисті результати в п"яти видах. Фізично теж підтягнули — вона ж дівчинка фактурна.

На Олімпіаді не брала участі триразова чемпіонка світу, олімпійська чемпіонка Кароліна Клюфт зі Швеції.

— Звісно, якби Клюфт змагалася, шансів на золото в нас було б мало, — визнає Кравець. — У семиборстві шведка не програла жодного старту.

Добринська на олімпійському турнірі набрала 6733 очки. Другою була броварчанка Людмила Блонська.

— У п"яти видах програми встановила особисті рекорди, — каже олімпійська чемпіонка. — Коли їхала до Пекіна, планувала просто завоювати медаль. Я прекрасно штовхнула ядро (17,29 м. — "ГПУ") і відчула впевненість у собі. Перед заключним видом програми — бігом на 800 метрів — мала 145 очок переваги, тому на дистанцію ніяких завдань не ставила. Вирішила бігти у своє задоволення. Шкода, що не здогадалася взяти прапор України і пронести його на останніх метрах дистанції.

На Олімпіаді не брала участі Кароліна Клюфт зі Швеції

— Націлювалася не на медаль, а на результат, — розповідає Блонська, яка відстала від переможниці на 33 очки. — Буде результат — буде й медаль. А результатом своїм я задоволена. Хоча не зовсім вдало стрибнула і метнула спис. Тут доріжки специфічні. Не змогла підібрати розбіг.

На вчорашній ранок збірна України посідала 10-те місце у неофіційному командному заліку на Олімпіаді-2008 у Пекіні. Наші спортсмени завоювали 14 нагород: п"ять золотих, три срібні та шість бронзових.

Львів"янин 34-річний Олександр Петрів переміг у стрільбі зі швидкісного пістолета. Він зумів обіграти триразового олімпійського чемпіона Ральфа Шумана.

— У мене не дрижала рука, — пояснює Петрів свій успіх. — По-друге, останнім часом мої результати значно покращилися завдяки новій-старій зброї. Львівський майстер Ібрагімов виготовив пістолет, якому вже 30 років. Радянського виробництва, але надійний. Ібрагімов додав кілька сучасних деталей і досяг того, що у пістолета практично немає віддачі, він не "стрибає" після пострілів.

Крім Блонської, 16 серпня срібло здобула важкоатлетка 22-річна Ольга Коробка з Чернігівщини. Вона виступала у вазі понад 75 кг.

У неділю срібну нагороду здобув донеччанин Юрій Сухоруков, 40 років. Він став другим у змаганнях зі стрільби з малокаліберної гвинтівки на 50 м із трьох положень. Золото в китайця Цзян Цю, а бронза дісталася словенцю Раймонду Дебевецу.

Олімпійська чемпіонка-2004 Ірина Мерлені, 26 років, стала бронзовою призеркою Пекіна у змаганнях із вільної боротьби. У чвертьфіналі Мерлені поступилася японці Ічо — 0:5. Уродженка Кам"янця-Подільського виграла в Ічо у фіналі попередніх Ігор і поступилася їй же  у вирішальному поєдинку чемпіонату світу-2007.

— Ця медаль для мене не менш дорога, ніж золото Олімпіади-2004, — каже Мерлені. — Я встигла народити дитину, але повернулася у спорт. На Ігри їхала з хворим коліном, тому на повну силу боротися не могла.

Велосипедистка 20-річна Леся Калитовська зі Львівщини посіла третє місце у гонці переслідування.

У тенісі Україна залишилася без нагород. Олена та Катерина Бондаренко посіли четверте місце в парному розряді.

Американський плавець 23-річний Майкл Фелпс здобув вісім золотих нагород на Іграх. Він перевершив досягнення свого співвітчизника Марка Спітца, який 1972-го вигравав плавальні змагання. Ще шість золотих нагород Фелпс виборов на Олімпіаді-2004 в Афінах і став абсолютним рекордсменом за кількістю олімпійських нагород.

Світовий рекорд установлено на легкоатлетичній стометрівці. Ямайський спринтер Усейн Болт, 21 рік, пробіг дистанцію за 9,69 с. Попереднє досягнення перевершено на 0,03 с, а найближчого переслідувача Болт випередив на 0,2 с.

— Я не думав бити рекорд, бо він і так мені належав, — каже після фінішу Болт. — Прагнув тільки взяти золото.

Зараз ви читаєте новину «Україна виграла золото та срібло у семиборстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі