четвер, 08 липня 2021 07:31

Україна програла Англії у чвертьфіналі Євро

Автор: GettyImages.com
  Півзахисник збірної Англії Джордан Гендерсон (в центрі, у білій формі) забиває четвертий м’яч у ворота України
Півзахисник збірної Англії Джордан Гендерсон (в центрі, у білій формі) забиває четвертий м’яч у ворота України

Збірна України з футболу програла Англії у чвертьфіналі Євро-2020/2021–0:4. Матч відбувся 3 липня в італійському Римі. Перший гол наші пропустили на 4-й хв. До кінця тайму рахунок не змінився. Після перерви суперник забив ще три м'ячі.

Головний тренер збірної України 44-річний Андрій Шевченко вийшов на гру з трьома центральними захисниками. Після травми Сергія Кривцова на 35-й хв. перейшов на схему 4–3–3. Кінцівка першого тайму — найкращий період у грі збірної України. Він дав надію на сприятливий результат. Але в другій половині англійці швидко довели перевагу.

— У матчі з Англією ми сподівалися, що відстоїмо нулі в першому таймі. А у другому зійде 10-хвилинний спалах і ми вирішимо долю матчу, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 60 років. — Коли рахунок став — 0:2, ми продовжували грати, ніби на табло нулі. Набігали менше за англійців. Хоча треба було відігруватися.

Здивувало, що Шевченко тягнув із замінами (наприкінці матчу хотів провести потрійну, але не встиг, бо суддя дав фінальний свисток без компенсованого часу. — ГПУ). Це як картяр — випала погана карта, а він і спроби не зробив скинути її і потягнутися до колоди. А раптом там пощастить витягти якогось Довбика (нападаючий вийшов на поле під час попередньої гри зі Швецією і забив вирішальний м'яч на 121-й хв. — ГПУ).

За великим рахунком, з чотирьох складових підготовки команди ми більш-менш непогано виглядали лише в технічному плані. Функціонально ми слабкі, тактично — одноманітні. Психологічно — взагалі провал. Уся психологічна підготовка зводилася до того, що в нас у колективі прекрасна атмосфера. А концентрація на полі? А віддача?

Яку оцінку можна поставити команді за виступ на турнірі?

— Є плюси й мінуси. Плюсів ніби чимало: пробилися на сам чемпіонат, вийшли з групи, перемогли у 1/8 фіналу, стали учасником чвертьфіналу. Привернули величезну увагу суспільства до футболу. Однак, якщо глянути на складову продукту, то виникає багато питань. Упродовж усього Євро ми були заручниками обставин — залежали від чужої гри. Попри тривалу підготовку, в нас не було варіативності на полі. Ми завжди виходили з одним і тим самим планом і набором гравців. Виняток — матч зі ­Швецією у 1/8 фіналу, коли Шевченко поставив три центральні захисники і продовжив так грати в наступному поєдинку.

Схожі на нас команди — Угорщина, Чехія, Данія — мали набір тактик. Тренери України консервативно ставилися до гравців: на поле виходили одні й ті ж виконавці. Є поняття тренерської вдячності — Артем Довбик вивів команду в чвертьфінал, але наступну гру провів на лаві запасних.

Коли збірна СРСР посіла друге місце на Євро-1988, Лобановського зустрічали скромно. Бо програв вирішальний матч. А в нас наробили крику й ґвалту, ніби на циганському весіллі через потрапляння до вісімки найкращих. Це трохи дратує.

480 мільйонів гривень заробили футболісти збірної України на Євро-2020/2021. Сума складається з призових від європейської федерації за участь у турнірі, перемогу над Північною Македонією у груповому турнірі, виходу до 1/8 фіналу та чвертьфіналу.

Футбол. Євро-2020/2021

1/4 фіналу

Англія — Україна — 4:0

Італія — Бельгія — 2:1

Іспанія — Швейцарія — 1:1 (пен. — 3:1)

Данія — Чехія — 2:1

1/2 фіналу

Італія — Іспанія — 1:1 (пен. — 4:2)

Англія — Данія — матч закінчився ввечері 7 липня

Фінал

11 липня, неділя, 22:00 за київським часом, у Лондоні, Англія

ТБ: "Україна"

Текстова трансляція: gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна програла Англії у чвертьфіналі Євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі