четвер, 12 лютого 2009 18:38

Україна перемогла в турнірі на Кіпрі

Автор: фото: AP
  Анатолій Тимощук (№4) за відсутності Андрія Шевченка став капітаном збірної України у матчі проти Сербії
Анатолій Тимощук (№4) за відсутності Андрія Шевченка став капітаном збірної України у матчі проти Сербії

У двох контрольних матчах у рамках турніру, що пройшов на Кіпрі, ми побачили не просто два варіанти складу національної збірної України з футболу. Ми побачили дві різні філософії гри. У першому матчі проти Словаччини нам показали, як може грати наша збірна, у другому, проти Сербії, — як вона грає зазвичай упродовж усіх останніх років.

Якщо проти словаків українці різноманітно і гостро атакували, забивши три м"ячі, і створивши ще чимало моментів для взяття воріт суперників, то проти сербів збірна грала так, як зазвичай, максимально зміцнивши оборону і розраховуючи попереду або на помилку суперника, або на один вдалий удар, який врешті й приніс перемогу.

Згадаємо, що саме так наша команда здобувала путівку на Кубок світу 2006 року. У ключових іграх проти Данії та Греції, виграних із рахунком 1:0, саме одна вдала атака і ще трохи удачі принесли українцям успіх. Якби не було тої удачі, не було б і успіху у світовому відборі.

Нині перед тренерами збірної стоїть вибір, який варіант гри обрати на вирішальний матч проти Англії у Лондоні: чи знову виставляти захисний варіант, чи спробувати зіграти власне у футбол. Гра проти Словаччини на Кіпрі довела, що, маючи попереду динамівців Алієва, Мілевського та Кравченка, українці здатні показувати видовищний наступальний футбол. Для цього не досить формально замінити одного опорного півзахисника на атакуючого. Слід ще мати виконавців належного рівня. Не знаю, як для гри проти англійців, але проти словаків майстерності нашої атакувальної ланки було цілком достатньо.

Не треба бути великим провидцем, аби передбачити саме захисний варіант у найближчій офіційній грі України на виїзді проти Англії. Прийняти інше рішення тренери збірної зможуть лише тоді, коли згадана атакуюча трійця з "Динамо" доведе свою ефективність у найближчих іграх Кубка УЄФА та чемпіонату України. Так уже було навесні 1986 року, коли київські динамівці своєю грою довели, що вони найсильніші, і збірна СРСР була терміново перелаштована на "динамівський" варіант, показавши на світовому фіналі гру, про яку ми досі з ностальгією згадуємо.



Турнір на призи Асоціації футболу Кіпру

Півфінали

Україна — Словаччина — 3:2 (1:1)

Україна: Шовковський-к, Несмачний, Михалик, Чигринський, Мандзюк (Пашаєв, 46), Валяєв (Тимощук, 77), Ротань, Алієв, С. Кравченко (Калиниченко, 77), Мілевський, Селезньов (Гоменюк, 67). Тренер: Олексій Михайличенко

Голи: Валяєв (11), Селезньов (47), Мілевський (83, із пенальті) — Віттек (42), Хамшик (69)

Кіпр — Сербія — 0:2

Фінал

Україна — Сербія — 1:0 (1:0)

Україна: Худжамов, Мандзюк, Русол, Шевчук, Пашаєв (Чигринський, 46), Тимощук-к, Назаренко, Калиниченко (Ротань, 90+1), Левченко, Воронін (Гоменюк, 46), Девіч (Селезньов, 89)

Гол: Назаренко (16)

Товариські матчі

Румунія — Хорватія — 1:2

Іспанія — Англія — 2:0

Бразилія — Італія — 2:0

Франція — Аргентина — 0:2

Німеччина — Норвегія — 0:1

Зараз ви читаєте новину «Україна перемогла в турнірі на Кіпрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі