пʼятниця, 22 квітня 2016 06:30

"У зустрічі проти Німеччини Україна не приречена на поразку"

Автор: ФОТО З САЙТА www.prsa.pl
  Збігнев Бонек  четвертий рік очолює Федерацію футболу Польщі
Збігнев Бонек четвертий рік очолює Федерацію футболу Польщі

Із президентом Польського футбольного союзу 60-річним Збігневом Бонеком зустрічаємося в ресторані одного з готелів Вроцлава.

Співрозмовник показує на крісло біля себе. Замовляє еспресо і склянку негазованої води.

Що для збірної Польщі означає вихід до Євро-2016?

— Для нас це має велике значення. Ми не змогли кваліфікуватися на Кубок світу-2014, хоча розраховували на це. Тому поставили собі за мету зіграти на чемпіонаті Європи. І нам це вдалося (Польща посіла друге місце у групі, поступившись Німеччині одним очком. — ГПУ).

Поляки потрапили у групу з Україною. Задоволені таким жеребом?

— Завжди вважав, що збірна України — це сильний суперник. Ви маєте добротних футболістів. Ситуація, що склалася у країні, ще більше мотивує гравців до вдалих виступів за національну команду. Відомо, що труднощі мобілізують людей. У вашій збірній відзначив би Євгена Коноплянку та Андрія Ярмоленка. Також маєте гарних нападників. Україна — міцна, сильна та збалансована команда. Для будь-якої збірної зустріч із нею не буде легкою справою.

В Україні матч із Польщею на Євро називають ключовим у боротьбі за вихід із групи.

— Ви що, хочете програти німцям та ірландцям? Не розумію, чому говорите так. Було би добре, щоб ви виграли дві свої перші зустрічі, а ми — свої. Тоді можемо зіграти між собою матч "приязні", — жартує. — Якщо ви налаштовуєтеся, що матч із Польщею буде найважливішим для вас у групі, то закладаєте можливість поразок від Німеччини та Північної Ірландії. Це погана стратегія. Вважаю, у зустрічі з німцями ви не приречені на поразку.

У 1970–1980-х збірна Польщі двічі виграла бронзові медалі Кубків світу. Чому потім поляки довгий час навіть не могли кваліфікуватися на великі турніри?

— Зараз ми піднімаємося після багаторічної кризи, що спричинили політичні та господарські зміни у країні. За часів комунізму люди буквально жили на футбольних полях. Усі займалися спортом. Ми нікого не боялися. Потім настав час глобальних змін у Польщі. Спорт відкинули вбік. Багато років ніхто ним не займався. Наш футбол пережив важкі часи. Але ми зробили крок уперед і рухаємося у правильному напрямку.

Колись футбольний світ не був так розмежований за фінансовим принципом. Моя команда "Відзев", Лодзь, доходила до півфіналу Кубка чемпіонів (теперішня Ліга чемпіонів. — ГПУ). Радянські клуби успішно виступали в єврокубках. Зараз такі речі неможливі через домінування грошей у футболі. Різниця між командами дуже велика.

У минулому Україна мала свого топ-форварда — Андрія Шевченка. Нині в Польщі є Роберт Левандовський — нападаючий найвищого класу. Хто з них сильніший?

— Є такий вислів — уболівальники та журналісти люблять успіх, але не людей, які його досягають. Тому поляки скажуть, що кращий — Шевченко, а українці виберуть Левандовського.

Важко визначити, хто з них кращий. Це те саме, що порівнювати Бріжіт Бардо та Клаудію Кардінале (всесвітньо відомі актриси, зірки кінематографу 60-х років минулого століття. — ГПУ).

У таких порівняннях мало сенсу.

Польські журналісти нази­вають Роберта Левандовського першим великим футболістом із часів Збігнева Бонека.

— Роберт — прекрасний гравець і чудовий хлопець. Що краще він грає, то ліпше для нас.

Наскільки збірна Польщі залежить від Левандовського?

— Наша команда завжди залежатиме від форми такого важливого гравця, як Роберт. Але Левандовський — не єдиний футболіст, завдяки якому збірна Польщі грає добре. Маємо кваліфікованих воротарів, у центрі поля грає досвідчений Крихов'як, ще є Глік, Піщек, Мілік, Блащиковський та багато інших.

Так, із Робертом нам утричі легше, бо він справді є дуже сильний футболіст. Але в Польщі не та ситуація, коли Левандовський у збірній — як єдиний вовк у компанії 10-ти овець. Нам легко вдається забивати м'ячі. Але побачимо, як усе буде на Євро. Футбол змінюється кожні два дні.

Шевченко розпочав тренерську кар'єру помічником ­Михайла Фоменка у збірній України. Які труднощі може мати в новій ролі?

— Працювати другим чи третім асистентом у збірній — це ще не тренерська робота. Вона — це щоденна праця з командою, зустрічі з гравцями після поразок і перемог. Але запрошення Шевченка до штабу збірної України може вас тільки зміцнити. Він може допомогти гравцям, навчити їх багатьох речей. Особливо це стосується нападників. Андрій добре знає роздягальню і відчуває атмосферу в ­команді.

Десь півроку тому я говорив з Андрієм на цю тему. Шевченко тоді ще не був тренером збірної, але говорив, що має таку пропозицію. Бачив, він дуже з того тішиться, хоче бути з командою і прагне допомогти їй.

Коли Шевченко грав, я ніколи не бачив неспокою чи переляку на його обличчі. Андрій завжди був усміхнений і привітний. Упевнений у собі.

На Євро-2016 уперше зіграють 24 команди. Це добре чи погано?

— Мені здається, що збірних на турнірі буде забагато. З іншого боку, це комерціалізація футболу, збільшення кількості телевізійних трансляцій. Розіграш чемпіонату за участю 16 команд зрозуміліший — чотири групи по чотири команди, далі виходять вісім збірних.

24 березня помер Йоган Кройф. Чи входить він у п'ятірку найкращих гравців в історії футболу?

— Навіть у трійку. Знав Йогана особисто. Якось грав проти голландця. 1978 року "Нью-Йорк Космос" із Кройфом зустрічався зі збірною світу, за яку виступав я.

Кройф — велика людина. Мав надзвичайну харизму. Він був одним із перших, хто почав користуватися послугами менеджера. Батько його нареченої торгував діамантами й запитав, хто відповідає за фінансові інтереси футболіста. Той відповів, що ніхто. Так усе й почалося.

Чи можна порівняти Йогана Кройфа з вашим партнером по туринському "Ювентусу" Мішелем Платіні?

— Ні. Вони були різними футболістами, і кожен мав власну манеру гри. Кройф був нападником, який діяв по всій ширині та довжині поля. Платіні — типова "десятка". Француз був розігруючим, який долучався до атак.

"Ювентус" заплатив за Бонека майже два мільйони доларів

Збігнев Бонек народився 3 березня 1956 року в Бидгощі, Польща. 19-річним почав грати за "Відзев" з Лодзі. 1982-го перейшов до італійського "Ювентуса", що заплатив за польського нападаючого $1,8 млн. Тоді ж до Турина переїхав француз Мішель Платіні.

Бронзовий призер Кубка світу-1982. Володар Кубка європейських чемпіонів-1985. Найкращий футболіст Польщі 1978‑го, 1982 року. Тоді ж посів третє місце в опитуванні на визначення володаря "Золотого м'яча" після італійця Паоло Россі та француза Алена Жиресса. З жовтня 2012-го очолює Федерацію футболу Польщі.

Зараз ви читаєте новину «"У зустрічі проти Німеччини Україна не приречена на поразку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі