середа, 24 жовтня 2007 17:17

"У збірній СРСР нам давали якісь таблетки. Досі не можу народити"

  Олена Жирко прийняла словацьке громадянство три роки тому. Але грати за збірну Словаччини не могла, бо уже виступала за збірні СРСР, СНД та України
Олена Жирко прийняла словацьке громадянство три роки тому. Але грати за збірну Словаччини не могла, бо уже виступала за збірні СРСР, СНД та України

39-річна Олена Маренчикова, більше відома під прізвищем Жирко, народилася в Дніпропетровську. У складі баскетбольної збірної Співдружності Незалежних Держав стала олімпійською чемпіонкою-1992. До цього звання Олена додала титул дворазової чемпіонки Європи, чемпіонки СРСР, СНД, Словаччини, Австрії та України. Минулого сезону баскетболістка повернулася до України. Виступала за дніпропетровський "Дніпро". Влітку вирішила завершити кар"єру.

— Вік дає про себе знати, — зізнається Олена в телефонній розмові з кореспондентом "ГПУ". — Нині в мене інші пріоритети. Треба налагодити сімейне життя. А з "Дніпром" негарна історія вийшла. Коли керівництво пропонувало підписати контракт із командою, запевняло, що після завершення ігрової кар"єри стану асистентом тренера. Цей пункт був закладений в угоді. Та умова залишилася невиконаною. Нині допомагаю чоловікові в бізнесі.

Як вам рівень вищої ліги чемпіонату України?

— На мою думку, рівень першої ліги чемпіонату СРСР був сильнішим.

Квартиру за олімпійське "золото" ви отримали?

— Так. Маю квартиру в Києві і у столиці Словаччини Братиславі. Обидві здаю, адже мешкаю у Дніпропетровську. Тут знайшла своє кохання — колишній однокласник Володя Іванов зізнався, що закоханий у мене з п"ятого класу. Після школи наші шляхи розійшлися. Але весь час Володя стежив за моєю кар"єрою. На 20-річчі з дня закінчення школи побачилися. Після цього почали зустрічатися. Торік одружилися. Нині мріємо про дитину. Поки не виходить. Гадаю, мій організм вимагає більше часу на відновлення. У збірній СРСР нам часто давали якісь таблетки. Лікарі говорили, що це вітаміни. Насправді — невідомо.

Коли ви стали громадянкою Словаччини?

— 2004-го. Нині змушена кожні три місяці їздити до Братислави — без візи не можу перебувати в Україні більш ніж 90 днів. Зате до Західної Європи можу їздити вільно.

До збірної Словаччини вас запрошували?

— Ні, бо я уже грала за СРСР, СНД та Україну. Закони європейської баскетбольної федерації забороняли мені виступати за Словаччину.

Мріяли грати в північноамериканській лізі?

— У мої часи це було нереально. Залізна завіса, тощо. Але не скаржуся: у Ружомбероці стала шестиразовою чемпіонкою Словаччини, двічі перемогла в Євролізі. Та й зарплата з кожним сезоном збільшувалася.

Як ви стали Оленою Маренчиковою?

— Вийшла заміж за словака Петра Маренчикова, який працював у тренерському штабі "Ружомберока". Він став моїм другим чоловіком. Та по-справжньому щаслива я лише з нинішнім. Щоб зареєструвати шлюб із Володею, довелося зібрати в Словаччині купу паперів.

1968, 16 лютого — Олена Жирко народилася у Дніпропетровську
1984 — почала виступати за дніпропетровську "Сталь"
1989 — перейшла до київського "Динамо"
1991 — стала чемпіонкою Європи у складі збірної СРСР
1992 — зі збірною СНД виграла звання олімпійської чемпіонки
1995 — чемпіонка Європи у складі збірної України
2007 — чемпіонка України у складі "Дніпра", завершила кар"єру
Одружена, дітей не має

Зараз ви читаєте новину «"У збірній СРСР нам давали якісь таблетки. Досі не можу народити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі