пʼятниця, 22 серпня 2008 18:28

"У розпал сезону Кучеревський відпустив мене до Ялти"

Автор: фото: В’ячеслав СЕМЕНКО
  Пам’ятник Євгену Кучеревському на Запорізькому цвинтарі Дніпропетровська
Пам’ятник Євгену Кучеревському на Запорізькому цвинтарі Дніпропетровська

26 серпня 2006 року у Дніпропетровську загинув колишній головний тренер "Дніпра" 65-річний Євген Кучеревський. Наставник прямував до Новомосковська на матч дублерів своєї команди та "Арсеналу". Виїжджаючи на просп. Воронцова, "мерседес" із Кучеревським за кермом зіткнувся із МАЗом. Бокова подушка безпеки чоловіка не врятувала: бампер вантажівки пробив двері автівки.

Шансів вижити після такого удару в Кучеревського не було. Не врятував і прямий укол в серце, який Євгенові Мефодійовичу зробили лікарі швидкої допомоги — машина проїжджала неподалік. Кучеревського доправили до обласної лікарні, де він помер. За однією з версій, причина аварії — мікроінфаркт, який стався у тренера за кермом.

П"ять років тому "Дніпро" вибив німецький "Гамбурґ" із Кубка УЄФА. Після цієї поразки звільнили головного тренера німців Курта Яру.

— Подумаєш — відставка, — говорив мені тоді Кучеревський. — Такі повороти долі треба сприймати як належне. Когось звільняють, кого запрошують. У житті немає нічого смертельного. Крім самої смерті.

Тренер любив жартувати. Перед півфінальним матчем на Кубок України 2003/2004, де його команді протистояло київське "Динамо", Мефодійович давав настанову на матч.

— Хлопці, уже час привезти якийсь посуд до Дніпропетровська, — сказав тренер. І "Дніпро" пройшов до фіналу. Там його чекав "Шахтар", який тоді мав у десять разів  більший бюджет, ніж команда Кучеревського.

— Давайте обіграємо багатіїв, — зауважив перед поєдинком наставник. Не вийшло. "Шахтар" виграв — 2:0.

— 8 березня у мене асоціюється не з жіночим днем, а з Кучеревським, — розповідає "ГПУ" колишній тренер "Дніпра" Микола Павлов, 54 роки. — Саме цього числа 1991 року я прийшов працювати помічником Кучеревського. Через рік Мефодійович поїхав працювати до Тунісу, а директор заводу "Південмаш" Леонід Кучма запропонував його місце мені. Не погоджувався доти, доки Кучеревський остаточно не владнав питання з переїздом.

Форвард 46-річний Євген Шахов 1988-го став найкращим бомбардиром "Дніпра" — тодішнього чемпіона СРСР.

— У середині того сезону відчув утому від футболу. Не хотілося ані грати, ані тренуватися, — згадує Шахов. — Іду до Мефодійовича, прошу тренера відпустити мене на 3–4 дні до Ялти. У розпал сезону! Думав, наставник гляне на мене як на дивака, але Кучеревський дав добро. Я поїхав, відпочив і після повернення знову почав забивати.

З легіонерами Євген Мефодійович працювати не любив. Коли знову очолив "Дніпро" 2001-го, ставку робив на українців. До іноземців ставився з недовірою після роботи в тульському "Арсеналі". Туди приїхали дев"ять бразильців. Після співпраці з ними наставник заявив, що ці гравці нагадують йому валізу: "й нести важко, і кинути шкода".

1941, 6 серпня — Євген Кучеревський народився у Херсоні
1962 — почав грати в нікопольському "Колосі"
1987 — очолив "Дніпро"
1988 — переможець чемпіонату СРСР
1989 — виграв Кубок СРСР
1992 — очолює туніський "Етуаль"
2001 — повертається до "Дніпра"
2003 — визнаний найкращим тренером України
2004 — став фіналістом Кубка України
2005 — йде у відставку з посади головного тренера "Дніпра", стає спортивним директором клубу
2006, 26 серпня — загинув у автокатастрофі
У Євгена Кучеревського залишилися дружина Тамара, донька Ірина та онука Юлія

Зараз ви читаєте новину «"У розпал сезону Кучеревський відпустив мене до Ялти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі