четвер, 20 січня 2011 01:45

У Львові залишаться лише "Карпати"

Повідомлення про те, що гравці футбольної команди "Львів" залишають її через фінансові проблеми, не було сенсацією. За чинної в Україні системи "професіонального футболу" існування кожної із команд залежить виключно від доброї волі того, хто її фінансує. Закінчується фінансування — зникає команда. У випадку із "ФК Львів" усе відбулося за звичним сценарієм — власнику команди Юрієві Кіндзерському, судячи з усього, стало не до футболу.

Але цей випадок цікавий з дещо іншої причини. "ФК Львів" Юрія Кіндзерського є другою командою із такою назвою, яка за часів незалежності існувала у Львові. Попередній "ФК Львів" виник у середині 1990-х, виступав в офіційних змаганнях, а потім зник.

Зрозуміло, що беручись фінансувати у Львові футбольну команду, її власник сподівався на певні преференції від місцевої влади. Бо просто так викидати мільйони на те, щоб хлопці грали у футбол, ніхто не буде. Але у Львові є "Карпати", які мають усім відомого власника, не дуже зацікавленого у місцевих конкурентах. Згадаймо, що влітку 2008-го "ФК Львів" починав свій перший та останній сезон у вищій лізі на центральній арені міста, а за кілька місяців вимушений був перебратися до Добромиля. Це рідне село Юрія Кіндзерського, де команди гостей та арбітрів зустрічали роздягальнями у вагончику та жахливим за якістю газоном.

Усі спроби Кіндзерського "зачепитися" зі своїм "ФК" за Львів не мали успіху. Звідси і результат. Коли згадати, що у Львові свого часу зникла команда СКА, виходить, що нормальна для Європи ситуація, коли у місті є дві команди, когось у Львові не влаштовує. Хоча наступного року у місті буде два великих футбольних стадіони, на яких могли б виступати команди-конкуренти.

Тепер усі ці перспективи у минулому. Позаторік "Карпати" власноруч відправили "ФК Львів" до першої ліги, обігравши земляків в останньому турі чемпіонату. Тепер і перспективи самих "Карпат" виглядають не дуже радісно: у Швейцарії розглядатимуть справу про нібито договірний матч за участю львівської команди проти "Металіста". У тому разі, коли цей факт доведуть, "Карпатам", можливо, доведеться відправитися услід за земляками до нижчої ліги. Та чи зіграють вони там між собою? Навряд. Судячи із намірів власника "ФК Львів", двобій із "Карпатами" коли-небудь проведе якась інша львівська команда. Бажано, не називати її більше "ФК Львів". Про всяк випадок.

Зараз ви читаєте новину «У Львові залишаться лише "Карпати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі