пʼятниця, 17 вересня 2010 07:56

"У фіналі намагалася боротися надійно"

Автор: фото: Василь ТАНКЕВИЧ
  Олександра Когут каже, щоб була впевнена у своїй перемозі
Олександра Когут каже, щоб була впевнена у своїй перемозі

Єдину золоту медаль для України на чемпіонаті світу з боротьби у Москві завоювала львів"янка 22-річна Олександра Когут (вага до 51 кг). Вона стала четвертою вітчизняною чемпіонкою світу після Ірини Мерлені, Ельбруса Тедєєва й Ібрагіма Алдатова.

— Перемога не стала для мене несподіваною, — каже борчиня. — Бо я дуже хотіла виграти цей чемпіонат світу і довго йшла до "золота". Навіть уявляла собі, як буду виходити на нагородження, як лунатиме гімн України.

А були перед чемпіонатом якісь знаки, які віщували успішний виступ?

— Була дуже спокійна перед змаганнями, майже не хвилювалась. І моя сестра Мар"яна, тренер, також. У неї завжди переживання, неспокій на душі. А тут вона мені каже: "Я дуже спокійна. Так що ти маєш стати чемпіонкою світу". Вона підтримувала мене в Москві. Але моїх сутичок не дивилася, виходила із залу. Їй важко стримати емоції.

На змагання такого рангу вона вперше поїхала вас підтримати?

— Так. І зразу стала фартовою, — сміється. — Каже, що тепер зі мною буде завжди їздити.

Перемігши білоруску Іванову, росіянку Рахманову і казашку Тетяну Бакатюк, ви вийшли до фіналу.

— Раніше я завжди боролася за третє місце. А тут нарешті вийшла в фінал і сказала собі: "Першого місця не віддам!" Під час сутички з японкою Ю Хоріучі боялась помилитись, адже ціна похибки в фіналі величезна. Дуже не атакувала японку, намагалася не припускатися помилок, боротися надійно. Японки карають за мінімальні помилки. Цього року Ю Хоріучі виграла у фіналі молодіжної першості світу в нашої Юлії Благині. Тож я знала, що розслаблятися з нею не можна. Два періоди закінчилися по 0:0, й мені обидва рази щастило брати ногу. І я кожного разу змогла її збити. Це вперше на змаганнях так пощастило.

Ви змінилися після чемпіонату світу?

— Як людина — ні. Як спортсменка — з"явилося більше впевненості. Тепер, думаю, суперниці будуть серйозніше ставитися до мене.

Ви заявили, що з наступного року переходите в олімпійську вагу до 48 кілограмів.

— Так. Улітку на чемпіонаті України хочу боротися у цій вазі. Це буде відбір на першість світу. Планую поборотися за путівку на Олімпійські ігри у вазі до 48 кілограмів. Поки що ж їду на відновлювальний збір в Алушту, беру із собою сестричку і племінника. Цього року вже ніде не виступатиму. Готуватимуся до нового сезону.

Готові змагатися з олімпійською чемпіонкою Іриною Мерлені?

— Якщо вона повернеться у спорт — цілком. На титули Ірини треба закривати очі й дивитися на неї, як на будь-яку іншу суперницю. А хто сильніший — буде видно на килимі.

Зараз ви читаєте новину «"У фіналі намагалася боротися надійно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі