Ексклюзиви
середа, 23 січня 2008 15:37

"У Чилі три місяці ходив на світські вечірки"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Григорій Крісс вважає, що кількість учасників Олімпіади в особистому заліку треба збільшувати
Григорій Крісс вважає, що кількість учасників Олімпіади в особистому заліку треба збільшувати

67-річний Григорій Крісс 1964-го став чемпіоном Олімпіади з фехтування. Відтоді ніхто з українських шпажистів не міг повторити цього досягнення. Із Кріссом ми зустрілися у Дніпропетровську, де він гостював у друга.


Завдяки чому вам удалося перемогти на Олімпіаді?

— По-перше, моя манера ведення бою була незручною для суперників — я ж лівша. По-друге, підготовча робота: на тренуваннях я завжди змушував спаринг-партнерів фехтувати у стилі мого майбутнього суперника. Найбільш незручним опонентом був поляк Богдан Гонсіор. Цьому двометровому велетневі я завжди програвав. Не міг знайти його слабке місце, доки мій тренер Семен Колчинський не придумав прийом. Він замовив шпагу завдовжки два з половиною метри, щоб я реально бачив, як може атакувати довгорукий поляк. Допомогло на Іграх.

Як саме розгорталися тоді події?

— На шляху до фіналу Гонсіор дізнався про наш поєдинок. Посміхнувся і каже мені: "Привіт, клієнте!". Я ж хоча й був готовий до зустрічі з ним, уночі перед боєм практично не спав. Гонсіор навіть не розминався — настільки був упевнений у перемозі. Його спокій передався й мені. Переміг 10:2 і вийшов до фінального раунду разом з англійцем Хоскінсом, італійцем Сакаро та співвітчизником Гурамом Коставою. Перший бій програв Коставі. Треба було вигравати два інші поєдинки, щоб зберегти шанси на "золото". Переміг у Хоскінса — 9:8. У підсумку Сакаро й Костава виборювали "бронзу", а ми з Хоскінсом — "золото". Повів 4:0, але дозволив суперникові зрівняти кількість результативних уколів. Прошу суддю витерти піт із чола, настає п"ятисекундна пауза. Нарешті арбітр дає команду: "До бою!" Хоскінс атакує і наштовхується на мій зустрічний удар.

У фіналі Олімпіади-1968 мене підвела самовпевненість

Чому на Олімпіаді-1968 вам не вдалося повторити успіх?

— "Золото" уже було практично в руках. Однак у вирішальному поєдинку проти Сакари програв самому собі через самовпевненість. Такий був розпач після поєдинку, що аж заплакав. Майже така сама ситуація в командній першості. Вели 3:1. Виходить дворазовий чемпіон світу Ніканічков. Виграє по ходу 4:1, але за хвилину пропускає чотири уколи. Я мав виграти у вирішальному поєдинку в чемпіона світу Неґрі — 5:0. Почав непогано, зробив три результативні уколи, але потім обмінявся з суперником ударами. 4:1 виграв, та команда задовольнилася "сріблом".

Ви працювали тренером у Південній Америці — в Чилі. Чому поїхали туди?

— Запросили працювати тренером до одного з місцевих клубів, який належав німецькій діаспорі. Щойно приїхав, підхопив якусь вірусну інфекцію. Три місяці хворів. Потім стільки ж ходив на різні світські вечірки. Набридло й поїхав додому. Тим паче, рівень місцевих спортсменів був дуже низьким.

А нині чим займаєтеся?

— Консультую збірну України, відвідую деякі етапи Кубка світу. Враження від організації та роботи Міжнародної федерації фехтування не надто приємні. Наприклад, на Олімпіаді в особистому заліку тепер беруть участь 32 спортсмени. Цього замало. На Іграх у Токіо змагалися 125 фехтувальників. А тоді наш вид спорту розвивався лише в 60 країнах. Нині їх кількість зросла до 200. Про преміальні вже й не кажу. За участь фехтувальника на етапі Кубка світу федерації платять по 60 євро. І 450 євро за команду. Чималі гроші, на них можна було б купити переможцям якісь призи. Однак нічого цього немає.

1940, 12 грудня — Григорій Крісс народився в Києві
1963 — одружився з Наталією Губенко
1964 — став чемпіоном СРСР та Олімпіади
1971 — виграв чемпіонат світу
1972 — закінчив Київський інститут фізкультури
1978–1986 — керівник збірної СРСР з багатоборства
1987 — директор дитячо-юнацької спеціалізованої школи олімпійського резерву в Києві
Одружений, дітей не має

Зараз ви читаєте новину «"У Чилі три місяці ходив на світські вечірки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути