Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Турецькі вболівальники ходять на футбол тверезими

Те, що такої атмосфери на футбольних матчах, як у Туреччині, немає більше ніде, загальновідомо. Ніколи не забуду того дня, коли вперше побував на трибунах турецького стадіону. "Бешикташ" наприкінці 2002-го приймав "Динамо" в Кубку УЄФА. Нічого подібного не відчував перед тим ні в Ліверпулі, ні в Дортмунді, ні в Роттердамі, ні в інших містах. Хоч і там стадіони теж були переповнені вболівальниками, які теж увесь матч активно підтримували свою команду. І лише тепер я нарешті зрозумів причину феномена турецьких уболівальників.

Як і всюди, перед пізніми іграми Ліги чемпіонів люди із квитками на гру збиралися навколо стамбульського стадіону "Шукру Саракоґлу" за кілька годин до початку. Сиділи в сотнях кафе та ресторанів, ходили групами по вулицях або стояли купками і про щось говорили.

І всі ці майже 50 тис. людей були абсолютно тверезими. І це при тому, що серед публіки практично не було жінок. Усе-таки мусульмани, що вдієш. У них жінка має вдома сидіти, а якщо йти куди, то тільки із чоловіком або із дітьми.

Так от, зійшовшися в ресторанчиках і чайних, компанії, складені з чоловіків різного віку в жовто-синіх футболках "Фенербахче", з апетитом вечеряли і запивали вечерю чаєм. Тільки чай або кава були довкола єдиними міцними напоями. Мінеральну воду та лимонади не рахуємо. І не тому так було, що заборонено було продавати спиртне, а тому, що турки не п"ють алкоголю. Принаймні так, як у нас. Згадавши натовп, що суне ввечері на футбол у Києві, матюкаючись і розкидаючи довкіл порожні пляшки, я збагнув нарешті, у чому сила турецьких футбольних фанатів.

Більшість людей на трибунах у Стамбулі всю гру дивилися навстоячки

У тверезому стані вони, по-перше, добре бачать гру і не просто кричать чи співають, а відповідають криками та співом. А ще — оплесками та свистом на кожну дію команд. Зігравши добре, футболіст чує, як його підтримують кілька десятків тисяч людей, зігравши погано, він про це теж чує і чимдуж біжить виправляти помилку. По-друге, у тверезих глядачів просто сил більше активно вболівати. Більшість людей на трибунах у Стамбулі всю гру дивилися навстоячки. Спробуй постій і покричи дві години після кількох літрів пива чи кількох склянок горілки!

Про наших уболівальників промовчу. Але ж і німці з британцями повільні пісні затягують під кінець футболу. Не те що турки. А все тому, що на відміну від турків пива понапивалися перед футболом і в перерві додали в буфеті. Тому й сили не ті, й ентузіазму менше.

І тому не слухайте страшних оповідок про "шалених" турецьких уболівальників. Ці "головорізи" всі тверезі та через одного володіють розмовною англійською. У наших же фанатів дехто й рідною мовою вже нічого не скаже, поки до футболу дійде.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі вболівальники ходять на футбол тверезими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути