вівторок, 28 вересня 2010 05:15

"Третю силу в Україні глушать"

 

Центральний матч 11-го туру чемпіонату України відбувся в Харкові. Місцевий "Металіст" поступився донецькому "Шахтареві" — 1:2. Усі голи в поєдинку забили новачки команд. Відкрив рахунок форвард "Металіста" Тайсон. Зрівняв — нападаючий "Шахтаря" Едоардо. Вирішальний м"яч провів півзахисник гостей Генріх Мхітарян.

"ГПУ" розбирає поєдинок із заслуженим тренером України Олександром Іщенком, 56 років.

— Розчарований суддівством поєдинку, — починає розмову фахівець. — Усі говорять про необхідність появи в Україні третьої сили. Але яким чином вона може виникнути, якщо її штучно глушать? У березні цього року в матчі "Динамо" — "Металіст" за удар суперника рукою вилучили форварда харків"ян Марко Девича. Цілком справедливо. Але чому тоді в суботу залишився на полі нападаючий "Шахтаря" Луїс Адріано, який також вдарив опонента? Це при тому, що за таке ж порушення під кінець матчу був вилучений напівоборонець "Металіста" Хав"єр? Де послідовність у роботі арбітра? (матч обслуговував одесит Віктор Швецов. — "ГПУ"). Добре, що тренер "Шахтаря" Мірча Луческу вже не жбурляє шапки на землю. Румунський фахівець поводить себе дипломатично. Заявив, що найсправедливішим підсумком харківського матчу була б нічия. Можливо, але ж три очки записав "Шахтар", хоча невідомо, як би пішов хід матчу далі, якби Адріано вилучили з поля.

"Металіст", як і в матчі проти "Динамо", поступився, перемагаючи по ходу зустрічі. Чого не вистачає команді?

— Найкраще про це судити Мирону Маркевичу. Можливо, слід перебудовувати гру. Або зміцнювати центр поля, стримуючи тиск суперника, або навпаки посилювати атаку, щоб створити значнішу перевагу. Але взагалі напряму поєдинки "Металіста" проти "Динамо" та "Шахтаря" я б не порівнював. Із киянами команда Маркевича "сіла" фізично. Проти гірників харків"яни показали непогану командну швидкість. У цьому компоненті навіть переважали суперника. Просто не вистачило досвіду таких матчів — у "Шахтаря" він значно більший. А ще Луческу вгадав із замінами.

Чим пояснити невдалу гру центрального захисника "Металіста" Папи ґуйє, який ще нещодавно був стрижневим гравцем оборони?

— Пишуть, що сенегальцю не вистачає тактичної грамотності. Не зовсім згоден. Як на мене, проблема в психології — на гравця негативно впливають усі ці розмови про натуралізацію та можливість задіяння в збірній України.

За яких умов Тайсон може стати лідером атак "Металіста"?

— Якщо його використовуватимуть на позиції другого форварда. Бразильцеві зручніше атакувати з глибини. Нападаючий досить тендітний, тому безпосередньо у штрафному габаритні захисники суперника з ним упораються.

Півзахисник "Шахтаря" Мхітарян здатний стати заміною травмованому Фернандіньйо?

— Вірменському футболісту потрібен час, щоб освоїтися в компанії бразильців, які визначають наступальні дії команди. Поки що він не бере гру на себе так, як це робив у донецькому "Металургу".



12 тур

1 жовтня (п"ятниця)

19.00 "Металург" З — "Дніпро"

(ТРК "Футбол")

2 жовтня (субота)

13.00 "Іллічівець" — "Оболонь"

(ТРК "Футбол")

15.00 "Зоря" —"Ворскла" (ТРК "Футбол", Перший)

16.00 "Арсенал" — "Металург" Д ("2+2")

19.00 "Волинь" —"Таврія" ("2+2")

3 жовтня (неділя)

14.00 "Севастополь" — "Кривбас" (ТРК "Футбол",

Перший)

16.00 "Карпати" — "Металіст"

(ТРК "Футбол")

19.00 "Шахтар" —"Динамо" (ТРК "Футбол")


Футбол. Чемпіонат України. Прем"єр-ліга. Результати матчів 11-го туру


"Металіст" (Харків) —"Шахтар" (Донецьк) — 1:2

"Динамо" (Київ) —"Арсенал" (Київ) — 3:2

"Дніпро" (Дніпропетровськ) —"Кривбас" (Кривий Ріг) — 1:1

"Іллічівець" (Маріуполь) —"Севастополь" (Севастополь) — 4:2

"Оболонь" (Київ) —"Волинь" (Луцьк) — 0:1

"Ворскла" (Полтава) —"Металург" (Запоріжжя) — 2:1

"Металург" (Донецьк) —"Зоря" (Луганськ) — 1:1

"Таврія" (Сімферополь) —"Карпати" (Львів) — 3:1


Автобус "Шахтаря" закидали камінням


Після матчу "Металіст" — "Шахтар" клубний автобус гостей деякі з місцевих уболівальників закидали камінням. Подвійне скло витримало удари, транспортний засіб пошкодили лише ззовні. Правоохоронці мовчки спостерігали за обстрілом, ніяк не реагували, що стало причиною для скарги гірників. "Металіст" засудив хуліганський учинок купи фанатів і закликав керівництво управління Міністерства внутрішніх справ Харківщини розслідувати інцидент і покарати його винуватців.

Зараз ви читаєте новину «"Третю силу в Україні глушать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі