вівторок, 14 жовтня 2008 19:07

"Суркіс платив нам зарплату ще за президентства Безверхого"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ігор Кутепов каже, що  нинішня гра київського ”Динамо” більш різноманітна, ніж на початку 90-х
Ігор Кутепов каже, що нинішня гра київського ”Динамо” більш різноманітна, ніж на початку 90-х

За кілька годин до початку матчу Україна — Хорватія згадуємо перипетії поєдинку 1/16 фіналу Кубка чемпіонів 1993/94 "Барселона" — "Динамо" (Київ). Тоді "Динамо" виграло перший матч — 3:1, проте поступилося на виїзді — 1:4. Рахунок міг бути і більшим на користь "Барси", але тодішній найкращий воротар країни Ігор Кутепов щонайменше чотири рази рятував киян від голу.


Пригадуєте той поєдинок? — запитуємо в 42-річного Кутепова, який нині працює в дитячій школі харківського "Металіста" і запросив нас до свого офісу.

— Пригадую, що нас "відвозили" за повною програмою. Після матчу Кройфф (тодішній головний тренер "Барселони". — "ГПУ") сказав: так, як моя команда діяла сьогодні, вона більше зіграти не зможе.

Віктор Леоненко заявив, що тактика на матч у Барселоні була надто оборонною.

— А якою вона могла ще бути, якщо нас просто зім"яли. Гол Реброва, влучання Леоненка в штангу — це все, що ми створили. Хоча назагал Фоменко, який нас тоді тренував, здебільшого вчив грати від захисту, виставляв п"ять оборонців. Тому з тактичної точки зору нинішнє "Динамо" мені подобається більше, ніж на початку 90-х — команда Сьоміна діє різноманітніше. А гравці й тоді були на рівні — Цвейба, Леоненко, Саленко, Лужний, Ребров. Спокійно б і в нинішній команді могли грати.

Той же Леоненко розповідав, як ви побилися із Фоменком. Правда?

— Було таке після одного із матчів на зборі. Він ударив, я відповів. Після того сіли, по-чоловічому поговорили. Ніяких проблем.

Один із найперспективніших голкіперів Європи — росіянин Ігор Акінфєєв. Його становлення в московському ЦСКА пройшло під вашим наглядом. Акінфєєв — феномен?

— Ну, якщо зважити, що Ігор 1986 року народження, а грав ще в дитинстві за 1985-й. І так керував командою, що старші хлопці слухали його мовчки.

Якщо Акінфєєва порівняти із молодим Шовковським, який у 19 років стояв за "Динамо" в Лізі чемпіонів, кому віддасте перевагу?

— Ігор сильніший. Прекрасна техніка, реакція, чудово грає ногами.

Назвіть п"ять найкращих голкіперів світу на цей момент.

— Чотирьох назву. Буффон, Касільяс, Акінфєєв, ван дер Сар.

Що скажете про київського динамівця Станіслава Богуша?

— Думаю, Сашко (Шовковський. — "ГПУ") ще в нормальній формі. І якщо Богуш посадив його у запас — то це талант.

На початку 90-х президентом київського "Динамо" був Віктор Безверхий. Що за людина?

— М"який хороший чоловік.

Здивувалися, коли влітку 1993-го Безверхого усунули, а до влади прийшов Григорій Суркіс?

— Ні, абсолютно. Говорили, що в "Динамо" за Безверхого не платили зарплату. Платили. Структури, які належали Григорію Суркісу.

Наскільки важко було проявити себе голкіперу київського "Динамо" в чемпіонаті України, де суперники сиділи в обороні й до ваших воріт майже не наближалися?

— Ну чому не наближалися? У Тернополі якось у листопаді виграли 1:0, але "Нива" весь матч висіла на наших воротах. А коли "Барсу" обіграли, поїхали потім до Шепетівки. Перемогли 1:0, але постійно відбивалися.

Що скажете про Йожефа Сабо?

— Не хочу навіть згадувати про людину, яка зіграла в моїй долі негативну роль. І періоду, пов"язаного з нею, не торкатимуся. Я через Сабо пішов із київського "Динамо". Але мої подальші виступи за московський ЦСКА підтвердили — усе, що не робиться, на краще. У ЦСКА, до речі, працював із Сергієм Перхуном. Чудовий хлопець був. І голкіпер класний. Якби не загинув, точно був би стабільно першим номером збірної України.

Але ще до ЦСКА був "Динамо-Газовик" із Тюмені.

— Григорій Михайлович (Суркіс. — "ГПУ") попросив туди поїхати, хоча я мав запрошення з Німеччини. Платили в Тюмені тоді набагато більше, ніж у "Динамо". Тренував команду Едуард Малофєєв, колишній наставник збірної СРСР. Іменитий тренер просто так до "газовиків" не поїхав би.

Малофєєв читав вам вірші на настанові?

— Так, і Горького із "Пісні про буревісника" цитував.

Не жалкуєте, що нині працюєте в Харкові?

— Жодним чином. Я осів у рідному місті. Хоча для тренера слово "осів" не зовсім підходяще.

Зараз ви читаєте новину «"Суркіс платив нам зарплату ще за президентства Безверхого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі