четвер, 09 серпня 2007 18:05

Суркіс досі тримає Дем"яненка

Головний тренер київського "Динамо" Анатолій Дем"яненко, 48 років, залишився на своїй посаді. Попри те, що в чотирьох турах чемпіонату України команда Дем"яненка тричі зіграла внічию, а минулої неділі програла вдома "Дніпру". Тепер вона посідає 14-те місце у турнірній таблиці. Та президент київського клубу Ігор Суркіс усе ж вирішив зберегти за Дем"яненком його місце.

На боці київського тренера є кілька чинників. Перший: минулого сезону на внутрішній арені "Динамо" виграло всі можливі титули. Другий: наступної середи команда стартує у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів. Змінювати тренера за півтора тижня до початку головного для команди турніру Суркіс не наважиться. Хіба що в разі провалу в першому матчі кваліфікації. Так, як це було з Михайличенком три роки тому.

Третій: "Динамо" пройшло міжсезонну підготовку з Дем"яненком, і зараз жоден кваліфікований тренер не візьме команду "з коліс".

Проти Дем"яненка можна навести такі факти. Перше: торік під його керівництвом команда встановила антирекорд у груповому турнірі Ліги чемпіонів, не вигравши жодного матчу. Друге: нинішній старт "Динамо" у вітчизняному чемпіонаті — найгірший в історії команди, навіть якщо враховувати її виступи у союзному чемпіонаті, сильнішому за український. Третє: Дем"яненко не має достатнього авторитету серед гравців.

Клубна структура працює в "Динамо" архаїчно

Він очолив тренерський штаб киян у серпні 2005-го. Практично весь цей час Ігор Суркіс не приховував переговорів з іноземцями. Півтора місяця тому до Києва мав переїхати колишній тренер збірної Франції, "Ліверпуля" та "Ліона" Жерар Ульє. Він дав попередню згоду, але в останній момент послався на проблеми зі здоров"ям і відмовився переїжджати до Києва.

Хто з вітчизняних фахівців може стати наступником Анатолія Дем"яненка?

1. Йожеф Сабо, 67 років. Неодноразово очолював "Динамо". Востаннє — прийшов "пожежником" замість Михайличенка, вивів клуб до групового турніру Ліги чемпіонів. Але потім розсварився з купою гравців і, не пропрацювавши й року, перейшов на посаду віце-президента. Постійно відмовляється повертатися на тренерську роботу.

2. В"ячеслав Грозний, 51 рік. Талановитий тренер уже понад рік безробітний. Колись працював у московському "Спартаку", що майже унеможливлює його появу в "Динамо".

3. Павло Яковенко, 43 роки. Проявивши себе у роботі з молодіжними командами, зіпсував репутацію, працюючи з клубами російськї прем"єр-ліги. З краснодарською "Кубанню" набрав три очки у п"яти матчах. У "Ростові" працював менш як тиждень.

4 Олексій Михайличенко, 44 роки. Очолив "Динамо" після смерті Лобановського і залишався на посаді понад два роки. Постійно грав у Лізі чемпіонів, але до плей-офф турніру вийти не зміг. Нині тренує молодіжну збірну. Торік став віце-чемпіоном Європи, але провалив відбір на Олімпіаду.

5. Юрій Калитвинцев, 39 років. Шість років тому вивів до вищої ліги ужгородське "Закарпаття", а навесні — юнацьку збірну до фінальної частини чемпіонату Європи. Нині тренер динамівського дубля. Його плюс — перспектива та здатність швидко вчитися, мінус — відсутність досвіду самостійної роботи на серйозному рівні. 11 серпня "Динамо" проводить матч чемпіонату в Запоріжжі. Якщо не виграє його, то, подейкують, саме Калитвинцев одразу заступить Дем"яненка.

Іноземні фахівці до Києва точно не поїдуть. І німець Хітцфельд, і француз Ле Ґуен, й італієць Капелло відмовляли Суркісу. Вони хотіли незалежності від президента у рішеннях. Як і в "Шахтарі", привели б із собою штаб помічників. Вимагали б модернізувати клубну структуру, яка в "Динамо" працює архаїчно. Брати Суркіси, схильні маніпулювати тренерами, відмовитися від цього не можуть.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс досі тримає Дем"яненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі