вівторок, 30 жовтня 2007 14:52

Стам завершив кар"єру

Колишній захисник нідерландської збірної Яп Стам, 35 років, вирішив завершити футбольну кар"єру. Останнім матчем Стама став поєдинок чемпіонату Нідерландів 20 жовтня, в якому його "Аякс" грав проти "НЕКа". Стам не дограв до кінця через травму, а минулої неділі не вийшов на матч проти "Утрехту". Після нього футболіст оголосив про своє рішення.

Найкращі роки кар"єри Стам, електромонтер за фахом, провів у складі англійського "Манчестера Юнайтед". За три роки (1998–2001), проведені в команді Алекса Ферґюсона, голландець тричі виграв англійську прем"єр-лігу, став переможем Ліги чемпіонів-1999 та володарем Міжконтинентального кубка.

Посварившись із Ферґюсоном, Стам перейшов до італійського "Лаціо", а 2004-го — до "Мілана". Торік через сімейні обставини футболіст подався на батьківщину — до амстердамського "Аяксу".

У груповому турнірі Ліги чемпіонів 1997/1998 голландець, граючи за ПСВ з Ейндховена, протистояв київському "Динамо".

— Обіграти цього велетня (зріст Стама 191 см, вага — 90 кг. — "ГПУ") один на один було практично неможливо. Позицію він теж вибирав грамотно, — згадує форвард "Динамо"  Сергій Ребров, 33 роки. — Ми з Андрієм Шевченком діяли через пас. В Ейндховені Шева забив з-під Стама, а мені вдалося відзначитися й у Голландії, й у Києві.

За збірну Нідерландів голландець зіграв 62 матчі, забив три м"ячі. На Кубку світу-1998 його команда посіла 4-те місце, а через чотири роки не потрапила до фінального турніру. На Євро-2000 та Євро-2004, після якого захисник розпрощався з національною командою, "помаранчеві" зі Стамом доходили до півфіналу.

Зараз ви читаєте новину «Стам завершив кар"єру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі