пʼятниця, 25 квітня 2008 15:57

"Сьомін називав мене Поповим"

Автор: фото з архіву Дмитра Парфьонова
  Дмитро Парфенов схвалює рішення Сергія Реброва переїхати до Казані. Каже, в російському чемпіонаті грати цікавіше
Дмитро Парфенов схвалює рішення Сергія Реброва переїхати до Казані. Каже, в російському чемпіонаті грати цікавіше

Дмитро Парфьонов, 33 роки, конфліктував із нинішнім наставником київського "Динамо" Юрієм Сьоміним. Було це на початку 2006 року, коли тренер очолив московське "Динамо". Парфьонов змушений був перейти до "Хімок", а нині він має контракт із київським "Арсеналом", куди перебрався торік. Кореспондент "ГПУ" зустрівся з Парфьоновим.

Торік ви говорили, що не можете звикнути до Києва після Москви. Звикли?

— Потроху. Хоча в Москві залишилося багато друзів. Добре, що в Києві мені допомогли пристосуватися Сергій Ребров та Владислав Ващук. Доки "Арсенал" не підшукав мені квартиру, мешкав у Реброва.

Колишньому капітану "Динамо" вдасться закріпитися у складі "Рубіна"?

— Так, гравець він кваліфікований. І зробив правильний вибір, вирішивши переїхати до Казані. У російському чемпіонаті грати цікавіше.

До чемпіонату України ви повернулися через 10 років. За цей час його рівень зріс?

— Не знаю. Боротьби на полі стало більше. Думаю, тоді виконавці були не гіршими. У середині 1990-х із "Динамо" конкурував "Чорноморець", нині — "Шахтар".

"Арсенал" виправдовує ваші надії?

— Проблем не маю. Ані з тренером Олександром Заваровим, ані з президентом клубу Вадимом Рабіновичем.

Заваров був прекрасним футболістом. Який він тренер?

— Демократичний. Людина достатньо пограла і пожила за кордоном. Тренування в Заварова цікаві: майже всі вправи ігрові, з м"ячем.

Ваш контракт з "Арсеналом" закінчується влітку. Чи продовжуватимете його?

— Нині веду переговори із клубом щодо продовження угоди до літа 2009 року.

Восени гравці "Арсеналу" знялися для журналу "Плейбой". На зйомки погодилися легко?

— Легко нелегко — яка різниця? Це треба було зробити, згідно з умовами контракту. "Арсенал" майже не має уболівальників у Києві. Тут 80 років існує одна команда — "Динамо". Щоб залучити уболівальника на стадіон, "Арсенал" випробовує різні засоби.

Навіть озвучує інтерес до чемпіона світу Кафу з "Мілана"...

— А чому ви іронізуєте? От приїде Кафу влітку до Києва — що тоді говоритимете?

Зйомки у "Плейбої" були передбачені контрактом

У Росії ви зробили собі ім"я, виступаючи за московський "Спартак". Раніше грали за "Дніпро", який заборгував вам гроші. Досі їх не повернули?

— Та ви що? Я й думати про них забув. Знаєте, як опинився в Дніпропетровську? Рішення треба було приймати у стислі терміни — мій "Чорноморець" відчував проблеми з фінансами. Було незрозуміло, чи залишиться в команді її тодішній тренер Леонід Буряк. Я перейшов до "Дніпра" за тиждень до початку чемпіонату України.

У збірній України ви зіграли 15 матчів. Чому так мало?

— Наприкінці 1990-х я виступав за московський "Спартак". Збірну України тоді тренував Йожеф Сабо. Мені розповідали, що він боявся викликати Парфьонова до збірної, щоб я не розповів наставнику "Спартака" Олегові Романцеву секрети підготовки українців. Романцев тоді одночасно в національній команді Росії працював, боровся з Україною за вихід до фінальної частини Євро-2000. Маячня повна, звичайно.

Час Романцева минув?

— Думаю — ні. Олег Іванович міг би спокійно тренувати провідні команди Росії. Чому він нині не працює? Був невдалий досвід у "Сатурні" та "Динамо". Романцев звик самостійно добирати людей і керувати тренувальним процесом.

Зі "Спартака" ви перейшли до московського "Динамо", але з тодішнім тренером Юрієм Сьоміним не знайшли спільної мови.  Чому?

— Під час одного з матчів Сьомін жорстко висловився на мою адресу. Я у відповідь не стримався. Робоча ситуація, але Сьомін образився — щось погане керівництву на мене наговорив. А ще тренер часто плутав прізвища футболістів — мене Поповим називав.

У команді Юрія Павловича португальці були на окремому рахунку. Нападаючий Дерлей кидав у Сьоміна пляшкою з водою. І майже нічого йому за це не було — тільки виховна розмова.

Якщо побачите Сьоміна в Києві, привітаєтеся з ним?

— Так. Шапка з мене не впаде.

1974, 11 вересня — Дмитро Парфьонов народився в Одесі
1992 — почав грати за одеський "Чорноморець", став володарем Кубка України
1997 — перейшов до дніпропетровського "Дніпра"
1998 — підписав контракт з московським "Спартаком"
2005 — став гравцем московського "Динамо"
2007 — почав виступати за київський "Арсенал"
Чотириразовий чемпіон Росії. Одружений

Зараз ви читаєте новину «"Сьомін називав мене Поповим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі