пʼятниця, 18 жовтня 2019 00:10

Шевченко дотримав слова і вивів збірну України на Євро-2020

 

17 листопада збірна України з футболу зіграє останній матч кваліфікаційного турніру до Євро-2020. У Белграді протистоятимуть сербам. Підопічним тренера 43-річного Андрія Шевченка потрібна нічия. Вона забезпечить місце в першому кошику і слабших суперників під час жеребкування фінальної частини, що відбудеться 30 листопада в Бухаресті, Румунія. Остаточно склад групи у фінальній частині визначать у березні. Тоді розіграють останні чотири путівки на Євро-2020 між переможцями турніру Ліги націй.

Ніяких інших турнірних завдань на матч у Белграді українці не мають. 11 та 14 жовтня вони здобули дві домашні перемоги над Литвою — 2:0 та Португалією — 2:1 і достроково виграли групу. Після семи поєдинків наші мають 19 очок. Втратили два — у стартовому проти Португалії на виїзді.

— Я дотримався обіцянки, — каже Андрій Шевченко після переможної київської гри проти Португалії. Два роки тому він програв Ісландії та Хорватії відбір на Кубок світу. Після нього запевнив українських уболівальників: можете бронювати квитки на Євро-2020.

Та нічим особливим Шевченко не ризикував. Із 55 країн-членів європейської футбольної асоціації (УЄФА) до фінальної частини континентальної першості потрапляють 24. Зробити це можна як через відбірковий турнір, так і через Лігу націй. Тому навряд чи варто тішитися самим виходом із групи напряму. Треба ставити інше завдання — зіграти принаймні у 1/8 фіналу Євро. За дві попередні спроби нам це не вдавалося.

Нинішні позиції збірної України дозволяють розраховувати на успіх наступного літа. Шевченкові та його італійським помічникам, Мауро Тассотті й Андреа Мальдері, не тільки вдалося поставити цікаву позиційну гру — таку, що дозволила розібрати сербів у Львові — 5:0. Це не дивно. За останній період Олександр Зінченко грає і тренується в одного з найпрогресивніших тренерів світу. Руслан Малиновський був лідером півзахисту чемпіонського бельгійського "Генка" і поступово адаптується в чемпіонаті Італії. Показовіше налагодження гри в захисті: там ми не маємо сильних профільних футболістів ані на флангах, ані в центрі. А за весь відбірковий турнір до Євро-2020 пропустили два голи в семи матчах. Хоча Португалія і Сербія мають чималий атакувальний потенціал. Сповна його реалізувати завадила і впевнена гра Андрія П'ятова — воротареві українців на Євро має виповнитися 36 років. Очевидно, це буде його піковий турнір за національну команду.

Чемпіонат України за останні два-три роки дещо посилився порівняно з періодом 2014–2016‑х. Проте він залишається слабким — усе йде до того, що невдовзі ми втратимо місце у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Збірну витягує нове покоління футболістів. Воно не хоче сидіти вдома і скніти в українській прем'єр-лізі, а готове чіплятися за шанс у Бельгії, Англії, Італії, Іспанії. Виступ у західноєвропейських чемпіонатах розширив можливості українських гравців. Наслідок — збірна почала грати різноманітніше і знову стала цікава українським вболівальникам.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко дотримав слова і вивів збірну України на Євро-2020». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі