вівторок, 05 лютого 2008 15:07

Шевченка треба ставити на позицію розігруючого

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Форвард Олександр Гладкий забив за збірну один м’яч, однак у вирішальні моменти себе поки що не проявляє
Форвард Олександр Гладкий забив за збірну один м’яч, однак у вирішальні моменти себе поки що не проявляє

У товариському матчі проти Кіпру наставник збірної України Олексій Михайличенко вирішив задіяти чотирьох форвардів: Андрія Шевченка, Артема Мілевського, Андрія Воробея та Андрія Вороніна. Останнього нині тренер використати не зможе — гравець травмувався і повернеться на поле через місяць.

Про інших потенційних форвардів національної команди говоримо з колишнім нападаючим київського "Динамо" 38-річним Віктором Леоненком.

Андрій Шевченко, 31 рік, "Челсі" (Лондон, Англія). За збірну провів 79 матчів, забив 36 м"ячів.

— Перспективи Шеви у збірній напряму пов"язані з його клубною кар"єрою. Якщо він нерегулярно гратиме в "Челсі" — збірній нічого не дасть, крім свого імені. Швидкість Андрій втратив. Гольове чуття у нього присутнє, але не настільки розвинене, як, скажімо, у Індзаґі чи ван Ністельроя. Тому, можливо, Михайличенкові варто його спробувати як капітана на позиції під форвардами, розігруючого. Але для того, щоб нормально на ній грати, Шеві треба бути у формі й обійтися без тривалих ігрових пауз.

Андрій Воронін, 28 років, "Ліверпуль" (Англія). За збірну провів 51 матч, забив шість м"ячів.

— У Вороніна нині два очевидні "мінуси". Він і до травми не постійно грав за "Ліверпуль". Нестабільна і ситуація в самому клубі: не відомо, чи утримуватимуть його й далі нинішні власники, чи залишиться тренером Рафаель Бенітес, який і брав Андрія. Якщо ні — може бути така сама ситуація, як свого часу з Ребровим у "Тоттенхемі". Безумовно, Воронін приїжджатиме до збірної і битиметься за неї. Але немає чіткої відповіді на те, де йому грати. Чи з глибини атаки, де може бути Шевченко, чи на фланзі, де він починав у збірній Буряка. Очевидно, що на позицію розігруючого, як це зробив Блохін у виїзному матчі проти Шотландії, "ліверпульця" ставити не варто — це не його місце.

Артем Мілевський, 23 роки, "Динамо". За збірну провів 11 матчів, не забивав.

Кравця треба "витримувати" в юніорській збірній

— Мілевського в команді я взагалі не бачу. Щоб діяти на вістрі, у нього немає швидкості. Підтримувати атаку з глибини? Це краще вийде у Шеви чи Вороніна

Олександр Гладкий, 20 років,

"Шахтар". За збірну провів п"ять матчів, забив один м"яч.

— Реальний варіант на роль форварда — завершувача атак. У чемпіонаті України має всі шанси грати регулярно: по-перше, враховуючи ліміт на легіонерів, по-друге, продаж Лукареллі. Показав, що здатний забивати середнякам українського чемпіонату. Однак у вирішальні моменти турнірно значимих матчів себе поки що не проявляє.

Андрій Воробей, 29 років, "Дніпро". За збірну провів 66 матчів, забив дев"ять м"ячів.

— Михайличенко може використати його тільки як флангового форварда або навіть півзахисника. Має досвід не так виступів, як викликів до національної команди.

Леоненко вважає, що наставник збірної орієнтуватиметься на цю п"ятірку форвардів. На його думку, 21-річний Руслан Фомін із "Металіста" ще не дотягує до рівня національної команди:

— Якби він хоча б грав у "Шахтарі", шансів було б більше. А з "Металіста" Фоміну буде важко пробитися до збірної.

Запитую про 18-річного Артема Кравця з "Динамо".

— Зачекайте. Хлопець ще нічого не зробив. Загострити гру він уміє, швидкість теж є. Але ж у серйозних матчах поки що не грав, не знає про особливості навіть українського чемпіонату, не кажучи уже про рівень збірних. Кравця треба "витримувати" в юніорській збірній.

30-річний Олександр Косирін з донецького "Металурга", на думку експерта, збірній не знадобиться:

— Вік грає проти нього. Той же Гладкий володіє майже всіма якостями Косиріна, можливо, головою грає гірше.

Олексій Бєлик, 26 років, навіть не граючи за "Шахтар", викликався попередником Михайличенка до збірної. Тиждень тому цього гравця орендував німецький "Бохум".

— Не сумніваюся, якщо форвард там заграє, Михайличенко покличе його до збірної. Тренер просто не може ігнорувати гравців з досвідом виступів у такому чемпіонаті, у нас не настільки розкішний набір форвардів, — зазначає Леоненко.

Заявка збірної України на матч проти Кіпру

Воротарі — Олександр Шовковський ("Динамо"), Андрій Пятов ("Шахтар"); захисники — Олександр Кучер, Володимир Єзерський, В"ячеслав Шевчук (усі — "Шахтар"), Олег Допілка, Віталій Федорів, Віталій Мандзюк (усі — "Динамо"), Андрій Русол ("Дніпро"); півзахисники — Олексій Гай ("Шахтар"), Анатолій Тимощук ("Зеніт", Росія), Олег Гусєв, Тарас Михалик (обидва — "Динамо"), Сергій Назаренко, Руслан Ротань (обидва — "Дніпро"); нападники — Андрій Шевченко ("Челсі", Англія), Олександр Гладкий ("Шахтар"), Артем Мілевський ("Динамо"), Андрій Воробей ("Дніпро").

Зараз ви читаєте новину «Шевченка треба ставити на позицію розігруючого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі