четвер, 07 лютого 2008 18:43

Шевченка і Вороніна замінити ніким

Автор: фото: Олександр ЗАДИРАКА
  Гравець збірної Кіпру порушує правила у боротьбі з півзахисником української команди Сергієм Назаренком
Гравець збірної Кіпру порушує правила у боротьбі з півзахисником української команди Сергієм Назаренком

Проводити матчі національної збірної у лютому, що завжди вважався у нас нефутбольним місяцем, стало тепер не виключенням, а правилом. Перша середа місяця вже давно є офіційним "днем ФІФА", у який національні команди проводять не лише товариські, а й офіційні відбірні матчі світової та континентальних першостей.

Матч проти збірної Кіпру 6 лютого став першим для нового наставника нашої команди Олексія Михайличенка. Цю гру можна порівняти з таким самим товариським матчем — рік тому під керівництвом Олега Блохіна наші грали проти Ізраїлю. Кіпр та Ізраїль не тільки географічно поряд — національні команди цих країн приблизно рівні за своїм невисоким класом.

Михайличенко обрав у виїзній товариській грі відверто захисний варіант, випустивши на поле переважно гравців-руйнівників.

Як завжди буває у таких випадках, велика кількість оборонців сама "привезла" м"яч у власні ворота. Лише у другому таймі нашим вдалося звести гру до нічиєї. Обидва м"ячі були досить випадковими. Спочатку наші центральні захисники "забули" перед власним штрафним майданчиком Макрідеса. Його потім довелося наздоганяти і збивати з ніг. Одинадцятиметровий реалізував Алонефтіс. Потім Мілевський, який вийшов на заміну у другому таймі, навмання пробив у бік воріт суперника. М"яч влучив у горбок не дуже рівного поля і відскочив у несподіваний для воротаря Георгалідеса кут — 1:1.

Оце, власне, і все. Решта більш-менш гострих ситуацій біля обох воріт була викликана не комбінаціями атакуючих, а грубими помилками захисників. А завершувалося все безрезультатною метушнею.

Назаренко постійно "зникав" із гри на кілька хвилин

Команда Блохіна зіграла проти Ізраїлю так само — пропустила у першому таймі і з великими труднощами відігралася у другому. Чим відрізнялася збірна лютого 2007-го від нинішньої? Лище складом. Торік у старті на поле вийшли Шуст, Романчук, Русол, Єзерський, Тимощук, Левченко, Шевченко, Гусєв, Воронін, Чигринський та Калиниченко. Лише троє із них — Русол, Тимощук та Гусєв — зіграли з перших хвилин цього разу. Як і минулого року, на заміну випустили Мілевського. Пам"ятаю, звіт про той матч я назвав "Товстий Шевченко кращий за худого Мілевського".

За рік співвідношення між названими гравцями змінилося. Андрій зник із горизонту у надрах запасу лондонського "Челсі", а Артем навпаки — ганяє полем з останніх сил, щоб заслужити довіру нового тренера київського "Динамо". Проте краще порівнювати по лініях.

Пара захисників Русол — Кучер була такою ж ненадійною, як і Русол — Чигринський. Правий захисник Допілка виглядав проти Кіпру дещо "сирим", тоді як торік Єзерський проти Ізраїлю був занадто "зрілим". Лівий захисник Шевчук, як і рік тому Романчук, не показав нічого, окрім здатності багато і швидко бігати. Торік Калиниченко "витиснув" зі складу Ротаня. Нині московського спартаківця через травму не було, на поле вийшов Ротань. І стало зрозуміло, чому він став запасним у своєму тепер уже колишньому клубі — київському "Динамо". Гусєв у півзахисті праворуч і торік, і тепер діяв ненайкраще. Але й такому Гусєву альтернативи у нас немає. Попереду, на місці Вороніна та Шевченка, грали Назаренко і Воробей. Про другого сказати щось важко. А от лідер "Дніпра" Назаренко постійно "зникав" із гри на кілька хвилин. А коли це відбувається із футболістом, який покликаний цю гру організувати, про які атакуючі дії можна говорити?

Заміни нічого принципово до дій команди Михайличенка не додали. За практичної відсутності на полі Назаренка нападникам Гладкому і Мілевському доводилося самим шукати м"яч.

Головний висновок після першого лютневого матчу 2008-го такий, як і рік тому. За таких новачків збірної нам залишається чекати на повернення Вороніна і Шевченка. Вони у будь-якому стані поки що на голову кращі за тих, хто претендує на те, аби їх замінити.



Кіпр — Україна 1:1 (1:0)


УКРАЇНА: Шовковський, Допілка (Єзерський, 75), Русол, Кучер, Шевчук (Федорів, 75), Гусєв (Гай, 60), Тимощук (К), Михалик (Мандзюк, 88), Ротань (Мілевський, 46), Назаренко, Воробей (Гладкий, 46)

Голи: Алонефтіс (20, з пенальті) — Мілевський (71)

Результати товариських матчів за участю суперників збірної України у відбірному турнірі Кубка світу-2010

Англія — Швейцарія — 2:1

Хорватія — Голландія — 0:3

Молдова — Казахстан — 1:0

Мальта — Білорусь — 0:1


"Товариські матчі взимку нічого не дають"

— Команда зіграла навіть не у весняний, а у зимовий футбол, — сказав після матчу з Кіпром головний тренер збірної України Олексій Михайличенко, 44 роки. — Немає швидкості, координації, погана робота з м"ячем.

Чи потрібно збірній грати товариські матчі взимку, коментує заслужений тренер України Анатолій Заяєв, 76 років.

— Не треба абсолютно, — переконаний Анатолій Миколайович. — Вони нічого не дають. Хіба що цей матч потрібен був для Михайличенка — щоб познайомитися з гравцями і зробити висновки.

Заяєв вважає, що на Кіпр не слід було летіти.

— Зараз чудова погода в Криму, — говорить він. — Але федерації потрібно взятися за розбудову інфраструктури. Тоді збірній можна буде готуватися до матчів на півострові, проводити двосторонки.

Результати товариських ігор за участю наших суперників по відбірній групі на Кубок світу-2010 Заяєв оцінює так:

— Я не сумнівався, що збірна Англії під керівництвом Капелло виграє. Він знає, як іти до цілі, його підтримують провідні гравці збірної. А це важливо для тренера.

Перемогу англійцям принесли точні удари Дженеса та Райт-Філіпса. За швейцарців відзначився Дердійок. У порівнянні з останнім матчем у відборі до Євро-2008 у складі господарів сталося вісім змін. Місця в основі зберегли Баррі, Коул та Джерард.

Поразку збірної Хорватії від нідерландців Анатолій Миколайович оцінює як передбачувану. Хоча хорвати не використали кілька голевих моментів.

— Хорвати грали на старому багажі — як наша збірна після чемпіонату світу, — каже Заяєв.

Білоруси перемогли на Мальті. На 89-й хвилині зі стандарту відзначився Ромащенко. Весь матч на полі провів гравець лондонського "Арсеналу" Олександр Глеб.

— У них тренер — німець (Берндт Штанге в середині 1990-х працював в Україні з дніпропетровським "Дніпром" і київським ЦСКА. — "ГПУ"). Нехай він буде поганим тренером, але він є німцем, — наголошує Заяєв. — Ці люди вміють спитати. Мало розмовляють, але багато роблять. Однак не думаю, що білоруси стануть для нас проблемою.

Молдова переграла Казахстан з мінімальним рахунком завдяки швидкому голу Ігоря Бугаєва. Далі на полі точилася рівна боротьба.

Анатолій Миколайович пояснює результат вищим рівнем гравців молдавської збірної. Чимало хто з них виступає у чемпіонатах України та Росії.

Зараз ви читаєте новину «Шевченка і Вороніна замінити ніким». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі