середа, 25 квітня 2007 15:49

Савченко не хоче повертатися

Автор: фото: REUTERS/Peter Andrews
  Олена Савченко та Робін Шолкови після довільної програми на чемпіонаті Європи. Вона принесла парі перше місце. Варшава, 24 січня 2007 року
Олена Савченко та Робін Шолкови після довільної програми на чемпіонаті Європи. Вона принесла парі перше місце. Варшава, 24 січня 2007 року

Фігуристка Олена Савченко, 23 роки, народилася в Обухові на Київщині. Узимку в парі з Робіном Шолкови вона стала чемпіонкою Європи, навесні здобула "бронзу" чемпіонату світу. Випередила українців Тетяну Волосажар та Станіслава Морозова, з яким каталася раніше. Олена нині представляє Німеччину, куди переїхала чотири роки тому.

Савченко мешкає зараз у німецькому Хемніці. Телефоную туди. Фігуристка розмовляє з кимось по іншому телефону. Дізнавшись мету дзвінка "ГПУ", каже попередньому співрозмовникові, що передзвонить. Відповідає російською з ледь помітним акцентом.

Як оцінюєте свої виступи в минулому сезоні?

— Краще і бути не могло — завоювала медаль на чемпіонаті світу в Токіо. Після турніру залишилася на деякий час у Японії. Мандрувала з показовими виступами: Нагано, Саппоро, Осакою. Прийом був чудовим.

Цьогорічні результати вплинули на вашу популярність у Німеччині?

— Нас з Робертом запросили на кілька шоу-програм. Зараз з моїм партнером та тренером Інґо Штойєром на два тижні виїжджаємо до Канади, 16 травня виступимо в Росії. У Хемніці нині нічого робити — лід розтопили. Заллють тільки після 20 травня.

Коли востаннє гостювали в Україні?

— Торік. Завітала до Обухова на 5 днів. Але з батьками упродовж сезону бачилася тричі — на Гран-прі Москви, Санкт-Петербурга й на чемпіонаті Європи у Варшаві. Цього року на батьківщину вже приїжджати не планую — графік дуже насичений.

Матеріально батькам допомагаєте?

— Коли є можливість. У мене велика родина. Троє братів: Русланові — 30, Валентинові — 29, Ростиславові — 18. Старші брати займаються бізнесом, а молодший учиться у медичній академії. Батьки вже на пенсії. Тато, до речі, був пов"язаний зі спортом — працював тренером з важкої атлетики.

У Німеччині ви вже прижилися?

— Так, усе гаразд. Мешкаю в містечку Хемнiц неподалік Дрездена. Не шкодую, що переїхала до Німеччини. До України не повернуся. Принаймні зараз такого намiру не маю.

Чому ви покинули Україну?

— Набридло жити в злиднях. Українська федерацiя не видiляла коштiв для повноцiнної пiдготовки. Ми самi оплачували тренування та поїздки на змагання. Iнодi i жити не було за що. Не бачила жодної перспективи залишатися. Завжди мрiяла про те, щоб переселитися в Європу.

Чому вашим партнером став саме Робін Шолкови?

— Завдяки німецькому журналісту Артуру Вернеру, уродженцю російського Свердловська (нині — Єкатеринбург. — "ГПУ"). Попросила його знайти партнера. Через знайомого тренера він і знайшов Робіна.

Син є, а дружини немає

Як Станіслав Морозов, з яким ви каталися в Україні, сприйняв ваше рішення переїхати?

— Запитайте в самого Стаса. Коли він зазнав тяжкої травми ноги, я не могла рік чекати. Не думаю, що Станіслав образився. Вiн почав кататися з Тетяною Волосажар. Ми — конкуренти. Але тільки на арені. Поза нею охоче спілкуємося.

У яких умовах ви живете у Хемніці?

— Знімаю однокімнатну квартиру. Як і Робін, маю авто "хюндай" від спонсора. Заробляємо призові на чемпіонатах світу та Європи, а також на етапах Гран-прі.

Які, наприклад?

— На одному з етапів виплатили 20 тисяч євро. Це на двох з Робіном. 20 відсотків гонорару забирають на податки країні-організатору турніру. 10 відсотків залишаються у федерації Німеччини. Ще десь 20 відсотків ми витрачаємо на саму поїздку — нам її ніхто не сплачує. Решта дістається нам та тренеру.

Кажуть, що у вашій парі ви підпорядкували Робіна собі. Це правда?

— Ну, Робін більш спокійний, а я дуже імпульсивна. Партнерові доводиться терпіти. Усе це — заради "золота" Олімпіади-2010.

Німці вважають вас своєю?

— Так. Я навіть думаю німецькою. Робін — темношкірий хлопець. Батько в нього з Танзанії, мати — німкеня із Сілезії. У нашій парі глядачі часто-густо його називають іноземцем, а мене вважають німкенею.

Чому ваша електронна адреса починається на слово "выброс"?

— Це такий елемент фігурного катання. Він мені колись дуже подобався. Зауважте, що свою електронну адресу я відкривала, коли мені було 12 років.

Вашого тренера Інґо Штойєра, колишнього чемпіона світу у складі збірної НДР, за декілька місяців до Олімпіади-2006 було звинувачено у співпраці зі "Штазі" — службою безпеки колишньої НДР. Як сприйняли це?

— Така була система. Більшість спортсменів, які виступали за НДР, співпрацювали зі "Штазі". Без цього не можна було виїжджати за кордон.

Але ж Штойєр, замість того щоб вибачитися перед тими людьми, на яких він "стукав", пішов до суду. У результаті ви з Робіном втратили державні спортивні стипендії.

— У будь-якому разі ми повинні були йти за своїм тренером. Адже саме Інґо вивів нас до світової еліти.

Чув, що зі Штойєром у вас є ще неформальні стосунки.

— Що ви маєте на увазі?

Подейкують, Інґо не тільки ваш тренер, але й коханець. Це правда?

— Це моє особисте життя. І про нього говорити у мене бажання немає.

Ви знайомі з дружиною Штойєра?

— У нього ніколи не було дружини.

А звідки тоді у нього 3-річний син?

— Син є, а дружини немає.

1984, 19 січня — Олена Савченко народилася в Обухові Київської області
2000 — разом зі Станіславом Морозовим виграли юніорський чемпіонат світу
2002 — представляла збірну України на Олімпійських іграх в Солт-Лейк-Сіті
2003 — переїхала до Німеччини
2004 — разом з Робіном Шолкови виграла чемпіонат Німеччини, прийняла громадянство цієї країни
2007 — перемогла на чемпіонаті Європи, виграла бронзові нагороди чемпіонату світу
Неодружена

Зараз ви читаєте новину «Савченко не хоче повертатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі